در آستانه برگزاری هفتمین دور از مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین، آمریکا بر حل اختلافات خود با ایران تاکید ورزیده است. دولت آمریکا تاکید کرده است که فرصت برای کسب توافق با ایران بر سر احیای برجام نامحدود نیست.
پس از پایان دور ششم مذاکرات احیای برجام، نمایندگان ذیربط به کشورهای خود سفر کرده و رایزنی بر سر موارد اختلاف در دستور کار این کشورها قرار دارد.
از اختلافات جدی و چالشبرانگیز در مواضع ایران و آمریکا بر سر احیای برجام سخن میرود. در چنین شرایطی، یکی از دیپلماتهای ارشد آمریکا گفته است که هرگاه اختلافات بین دو کشور به زودی برطرف نشود و توافق بر سر بازگشت آمریکا و ایران به تعهدات برجامی حاصل نگردد، آمریکا احتمال دارد در رویکرد خود نسبت به ایران تجدید نظر کند.
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی به اختلافات بین دو کشور پرداخته است. گفته میشود که این اختلافات شامل سه عرصه میگردد.
یک اختلاف بر سر آن دسته از گامهایی است که ایران باید برای اجرای تعهدات برجامی خود بردارد، اختلاف دیگر به دامنه تحریمهایی بازمیگردد که آمریکا باید در ازای اجرای این تعهدات آن را لغو کند و سرانجام، اختلاف بر سر تقدم و تاخر این گامها در اجرای تعهدات است.
این دیپلمات ارشد آمریکایی که خواستار فاش شدن هویت خود نبوده است به خبرنگاران رویترز گفته که «این روند تا ابد ادامه نخواهد داشت.»
او گفته است که هرگاه در آینده نزدیک این اختلافات برطرف نشوند، آنگاه آمریکا باید برای پیشبرد سیاست خود در قبال مناقشه هستهای با ایران راه دیگری در پیش گیرد.
افزون بر آن، انتخاب ابراهیم رئیسی به عنوان رئیسجمهور جدید ایران نیز بر خوشبینی مربوط به کسب توافق با ایران بر سر مناقشه هستهای این کشور سایه افکنده است.
از این رو، آمریکا و کشورهای ذیربط در توافق هستهای بر آن هستند تا پیش از شروع دوره زمامداری رئیسی در ماه اوت به توافق در پرونده هستهای دست یابند.
باید یادآور شد که هنوز تاریخ دقیقی برای آغاز هفتمین دور از مذاکرات کمیسیون مشترک برجام تعیین نشده است. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران که هیات نمایندگی این کشور در مذاکرات برجام را هدایت میکند از “چند روز” سخن گفته بود.
عراقچی در پایان دور ششم این مذاکرات تاکید کرده بود که کشورهای دیگر باید پیرامون برخی از موارد اختلاف تصمیمگیری کنند. این در حالی است که ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفته که دستیابی به یک توافق منوط به تصمیم ایران است.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۲۵ ژوئن ۲۰۲۱