۹۲ شهر ایران در وضعیت قرمز قرار دارند و ستاد مقابله با کرونا مقررات جدیدی ابلاغ کرده است. کلیه اصناف به غیر از مشاغل کاملا ضروری باید کسب و کار را متوقف کنند، اما هیچ بسته حمایتی برای اصناف در نظر گرفته نشده است.
استانهای ایران با موج پنجم کرونا و شیوع ویروس گونه دلتا روبرو هستند. ستاد ملی مقابله با کرونا از روز شنبه ۱۲ تیر ساعات رفت و آمد در شهرهای قرمز را محدود کرد و فعالیت مراکز فرهنگی، ورزشی و سه گروه از مشاغل را برای دو هفته غیرمجاز خواند. در همین مدت ۷۰درصد کارکنان ادارات باید دورکاری کنند. این سقف دورکاری برای مشاغل ضروری ۵۰درصد خواهد بود.
طبق تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا کلیه بوستانها، مراکز تفریحی، مراکز شمارهگذاری خودرو، آرایشگاهها، باشگاههای بدنسازی، مراکز خرید و بازار تهران باید تعطیل باشند.
مراکز فروش پوشاک و پارچه، کفش و کیف، فرش و موکت، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی و خیاطی و خرازی، قهوهخانهها و مراکز پذیرش مهمان، قنادیها، آبمیوه فروشی و بستنی فروشیها، آتلیههای عکاسی و فیلم، همگی جزو مشاغل گروه دو هستند و باید کرکرهها را پایین نگاه دارند.
به این قرار، تهران تعطیل نشده اما سه چهارم مغازهها و مراکز کسب و کار در شهر باید فعالیت خود را متوقف کنند. اعلام شده که با هر گونه تخلف در این زمینه برخورد جدی خواهد شد.
اتاق اصناف تهران اما به دستورالعمل ستاد ملی کرونا اعتراض کرده است. قاسم نوده فراهانی، رئیس این اتاق گفته است: «کسبه باید تعطیل کنند اما ادارات و بانکها باز هستند. ما با مشکلاتی مثل بدهی و فشارهای مالی چه باید بکنیم؟ اگر قرار بر تعطیلی است همه را تعطیل کنند و نباید فرقی بین کسبه، تجار و بقیه گذاشته شود.»
او تاکید کرده که اصناف در دو هفته تعطیلی خسارتهای مالی سنگینی خواهند خورد و این در حالی است که در تعطیلیهای قبلی هم هیچ حمایتی برای جبران این زیانها ندیدند: «واحدهای صنفی باید در این مدت پول مغازه و کارکنان و دیگر مخارج را پرداخت کنند اما درآمدی ندارند. اکنون هم مشخص نیست که آیا کمکی به اصناف خواهد شد یا خیر.»
فراهانی پرسیده که چرا بانک بزرگ وسط بازار باید باز باشد و افزوده که این پرسشها و اعتراض کسبه را طی نامهای به استاندار تهران منتقل خواهد کرد.
به موازات دستورالعمل ستاد کرونا و هشدار نسبت به برخورد با متخلفان، تصاویر رسانهها از رفت و آمد مشتریان در بازار و پاساژهای تهران نشان میدهد که تعطیلی آن چنان هم جدی و سختگیرانه نیست. در محدودیتهای مربوط به چهار موج قبلی کرونا نیز بسیاری از مغازهها و واحدهای صنفی، به صورت “نیم کرکره” و “چراغ خاموش” به کار ادامه میدادند.
با پیک پنجم کرونا در ایران دهها شهر در وضعیت قرمز قرار گرفتهاند. آخرین آمار وزارت بهداشت از مرگ ۱۶۵ بیمار دیگر طی شبانه روز گذشته و شناسایی ۱۳۷۸۱ مبتلای دیگر در همین فاصله زمانی حکایت میکند.
در حال حاضر ۹۲ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۸۳ شهر در وضعیت نارنجی و ۱۷۳ شهر در وضعیت زرد معرفی میشوند. مجموع جانباختگان کرونا طبق آمار رسمی ۸۴هزار و ۷۹۲ نفر عنوان میشود.
محدودیتهای تازه در حالی به جریان افتادهاند که هرج و مرج عجیبی در روند واکسیناسیون عمومی شهروندان وجود دارد و شماری از شهروندان برای تزریق واکسن با تور به کشورهای مجاور میروند.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۵ جولای ۲۰۲۱