سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید کشورش تمایلی برای اعلام ضربالاجل در رابطه با از سرگیری مذاکرات وین ندارد و تصمیم در این باره باید در تهران اخذ شود. نماینده روسیه هم آغاز مذاکرات را تا ده روز دیگر بعید میداند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از آمادگی این کشور برای آغاز دور هفتم مذاکرات غیر مستقیم هستهای با ایران در وین خبر داد.
او که روز دوشنبه، ۱۱ تیر به وقت آمریکا، با خبرنگاران صحبت میکرد ضمن تأکید بر عدم تمایل آمریکا به اعلام ضربالاجلی برای از سرگیری مذاکرات وین، گفت “تنها تهران میتواند درباره زمان از سرگیری مذاکرات تصمیم بگیرد.”
مذاکرات احیای برجام که از سه ماه پیش و در پی روی کارآمدن دولت بایدن آغاز شده در شش دور گذشته به توافقاتی دست یافته است و حصول نتیجه نهایی به تصمیم سیاسی در تهران و واشینگتن ربط داده میشود. محمدجواد ظریف در آخرین گزارش وزارت خارجه ایران به مجلس درباره روند مذاکرات برجامی تلویحاً تاکید حکومت بر خواستهای حداکثری را از موانع حصول توافق در وین اعلام کرده است.
او در این گزارش نوشته است:«گرایش حداکثری تنها به مذاکرات فرسایشی و بیپایان میانجامد.»
ظریف در نامهای که بر گزارش وزارت امور خارجه ضمیمه کرده، گفته است که دستیابی به توافق بر سر مناقشه هستهای «نیازمند شهامت، ایثار و آمادگی برای هزینه [کردن] از آبرو» است.
روز چهارشنبه گذشته نیز حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، در سخنانی در باره روند مذاکرات وین و لغو تحریمها گفت: «مسئله تحریم … دست خودمان است، البته بخشی هم دست دیگران است اما اصل، ما هستیم. میتوانیم همین هفته تصمیم بگیریم تمام کنیم و میتواند ماهها ادامه پیدا کند که بحث دیگری است.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفتوگو با خبرنگاران با بیان این که بلافاصله پس از تعیین تاریخ برای ادامه مذاکرات رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران آماده بازگشت به وین خواهد بود، افزود: «دولت آمریکا همچنان بر این عقیده است که دیپلماسی مؤثرترین روش برای دستیابی به اهدافی است که (در رابطه با ایران) پیگیری میکنیم».
همزمان، میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، گفته است که دور هفتم مذاکرات وین، زودتر از ۱۰ روز دیگر آغاز نمیشود.
او در پاسخ به پرسشی درباره زمان از سرگیری مذاکرات وین گفت: «تا امروز، هیچکس از جمله ایرانیها پاسخی برای این پرسش ندارند.»
اولیانوف تاخیر ایران را قابل درک توصیف کرد، چرا که به گفته وی این کشور به تازگی انتخابات ریاستجمهوری را پشت سر گذاشته و شکلگیری تیم جدید برای مذاکرات زمان میبرد.
او با تآکید بر ضرورت سرعتبخشیدن به آغاز دوباره مذاکرات گفت که فکر نمیکند “گفتوگوها زودتر از ۱۰ روز دیگر آغاز شود.”
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۱۳ جولای ۲۰۲۱