«بکتاش آبتین»، شاعر، نویسنده، مستندساز و عضو «کانون نویسندگان ایران» ظهر روز دوشنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۰ به دلیل افزایش درد جسمانی، از زندان «اوین» به بیمارستان «شهدای تجریش» تهران انتقال یافت. انتشار تصویری از آبتین در شبکههای اجتماعی که نشان میدهد این شاعر با زنجیری از پای خود به تخت بیمارستان بسته شده، واکنش کاربران این شبکهها را در پی داشته است.
«آیدا عمیدی»، شاعر و عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران در گفتوگو با «خبرنگاری جرم نیست» میگوید ماموران و دستگاه قضایی میبایست برخورد بهتری با یک شاعر و نویسنده داشته باشند و بستن آبتین با زنجیر به تخت بیمارستان، یک نوع دهنکجی و تحقیر نسبت به اهالی قلم است.
عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران درباره شرایط فعلی بکتاش آبتین میگوید: «موضوع بستری شدن بکتاش آبتین در بیمارستان مربوط به دردهایی است که از چهار ماه پیش او را اذیت میکنند و متاسفانه تا به حال از انتقال او به بیمارستان خودداری کرده بودند. سرانجام سه هفته پیش بود که از زندان به بیمارستان شهدای تجریش انتقال داده شد و پزشک اعلام کرد احتمالا در ناحیه بیضه او یک کیست یا توده وجود دارد. پزشک همان زمان برای آبتین نسخه انجام سونوگرافی نوشت اما متاسفانه او را به زندان برگرداندند و آزمایش انجام ندادند. ۱۰ روز پیش و با افزایش درد، بکتاش آبتین برای انجام آزمایش به بیمارستان طالقانی منتقل شد و امروز با دریافت جواب آزمایشها، دوباره به بیمارستان شهدای تجریش رفت تا پزشک نظر نهایی خود را بدهد.»
آیدا عمیدی با بیان این که روز دوشنبه پزشک متخصص آبتین وجود توده در بدن این شاعر را رد کرده و تشخیص پزشک معالج او «کیست» بوده است، اضافه میکند که این عارضه با مصرف دارو قابل درمان است و از بین خواهد رفت.
به گفته وی، داروهای بکتاش آبتین تهیه شدهاند و احتمال دارد فردا سهشنبه از بیمارستان مرخص شود و به زندان باز گردد.
این شاعر و عضو هیات دبیران کانون نویسندگان ایران ادامه میدهد: «موضوع دردناک اما بستن بکتاش آبتین با زنجیر به تخت است. چرا باید با یک شاعر و نویسنده چنین برخوردی شود؟ آیان آنها هدفی جز تحقیر و دهنکجی به اهالی قلم دارند؟»
آیدا عمیدی با بیان این که سه مامور و ضابط قضایی همراه بکتاش در بیمارستان حضور دارند، میگوید: «دیگر از چه میترسند که به تخت زنجیرش کردهاند؟ متاسفانه در سالهای گذشته شاهد بودهایم که با بسیاری از زندانیان سیاسی نیز چنین برخوردی کردهاند. دلیل دقیقش را نمیدانم اما هرچه هست، انسانی نیست. وقتی یک فرد بیمار است و شرایط جسمانی او در حدی است که نمیتوانند در بهداری زندان درمانش کنند، پس طبیعتا قادر به فرار از بیمارستان هم نیست.»
آیدا عمیدی درباره شرایط سایر زندانیان سیاسی در زندان اوین نیز میگوید: «تا جای ممکن نمیگذارند خبرهای ابتلا به کرونا در زندان به بیرون درز پیدا کنند؛ مثلا سه هفته پیش من به صورت اتفاقی متوجه شدم که در بند هشت زندان اوین یک زندانی به ویروس کرونا مبتلا شده است اما هرچه خبرگزاریهای داخلی و خارجی را گشتم، خبری درباره این زندانی سیاسی پیدا نکردم. این نشان دهنده عدم شفافیت و اطلاعرسانی است. الان هم ما دقیقا نمیدانیم که چه شرایطی در زندان اوین حکمفرما است و وضعیت مبتلایان به کرونا چهگونه است. بکتاش آبتین هم امروز اجازه صحبت کردن با کسی را نداشت و نمیتوانست شرایط دقیق خودش و زندان را توضیح دهد.»
بکتاش آبتین به همراه «رضا خندان مهابادی» و «کیوان باژن»، دیگر اعضای کانون نویسندگان ایران، روز پنجم مهر ۱۳۹۹ برای تحمل احکام صادر شده توسط دادگاه انقلاب، به زندان اوین منتقل شدند.
هر سه این نویسندگان به دو اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» در دادگاه محاکمه شدهاند. مصادیق این اتهامات، «عضویت و فعالیت در کانون نویسندگان»، «مشارکت در تدوین کتاب تاریخچه کانون»، «انتشار نشریه داخلی کانون» و «حضور در مراسم بزرگداشت احمد شاملو، جعفر پوینده و محمد مختاری»، از اعضای فوت شده کانون نویسندگان ایران اعلام شده است.
یکی از دوستان بکتاش آبتین نیز در گفتوگو با «خبرنگاری جرم نیست» میگوید: «همانطور که در عکس ارسالی میبینید، متاسفانه پاهای بکتاش را به تخت بیمارستان زنجیر کردند و دلمان به درد آمد. بکتاش از وجود یک کیست در بدنش رنج میبرد و طی روزهای گذشته درد زیادی متحمل شد. به همین خاطر او را به بیمارستان منتقل کردند و پس از انجام سونوگرافی و آزمایشهای دیگر، مشخص شد که بیماری وی خطرناک نیست و مربوط به کیست است که باید با مصرف مداوم دارو درمان شود. او حالا بستری است و احتمالا فردا از بیمارستان مرخص و به زندان بازگردانده میشود.»
او همچنین درباره وضعیت بکتاش آبتین در زندان اوین نیز میگوید: «شرایط مثل سابق است و با توجه به مبتلا شدن چند زندانی به کرونا، نگرانی زیادی بابت شیوع گسترده ویروس کرونا در زندان اوین وجود دارد.»
بکتاش آبتین و رضا خندان مهابادی توسط شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به تحمل شش سال زندان و کیوان باژن به تحمل سه سال و شش ماه زندان محکوم شدهاند.
کیوان باژن پیش از این به دلیل شرایط بد زندان اوین دست به اعتصاب غذا زده بود. ۲۰۰ هنرمند و نویسنده ایرانی نیز به همراه «انجمن جهانی قلم»، طی بیانیههایی جداگانه، خواستار آزادی فوری بکتاش آبتین شده بودند.
کانون نویسندگان ایران هم فروردین ۱۴۰۰، پس از ابتلای بکتاش آبتین به کرونا، خواستار آزادی فوری او شده بود. این کانون در بیانیهای اعلام کرده بود: «این روزها که سراسر کشور درگیر بیماری کشنده کرونا است و حاکمیت نه تنها در کنترل آن ناتوان بوده بلکه با برنامههای غیرانسانی موجب شیوع بیشتر بیماری و از دست رفتن جانهای بسیاری شده است، وضعیت در فضای بسته زندانها، در نبود امکانات درمانی میتواند پیامدهای جبرانناپذیری داشته باشد. در شرایطی که فقر و بیکاری، تورم و گرانی مردم را به ستوه آورده است، زندانی کردن نویسندگان، دانشجویان، معلمان و کارگرانِ معترض نشان از ستمی آشکار و مضاعف دارد. بدیهی است که مسوولیت سلامت و جان این زندانیان بر عهده حاکمیت، اعم از نهادهای امنیتی، قوه قضاییه و مسوولان زندانها است.»
برگرفته ای از سایت ایران وایر، ۲۰ جولای ۲۰۲۱