اعتراضات خونین مردم خوزستان در ششمین شب؛ چند کشته و دهها زخمی

اعتراضات مردمی در استان خوزستان شامگاه سه‌شنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۰ برای ششمین شب متوالی در بیش از ۱۳ شهر استان ادامه داشت. اعتراضات مردم در شهرستان ایذه با خشونت شدید نیروهای امنیتی و یگان ویژه همراه بود و بر اساس گزارش‌ها دست‌کم سه شهروند کشته شدند. در دیگر شهرهای استان نیز دست‌کم چهار تن در اعتراضات شب گذشته جان باختند.

مردم در استان خوزستان در اعتراض به جمهوری اسلامی و مدیریت نادرست آب و از بین رفتن زیرساخت‌ها و نابودی کشاورزی و دامپروری و زیست‌بوم استان از روز پنجشنبه ۲۴ تیرماه ۱۴۰۰ دست به تظاهرات زدند. این تظاهرات از شهر حمیدیه آغاز و به سرعت در بیش از ۱۳ شهر ادامه پیدا کرده است.

اهواز، سوسنگرد، شادگان، حمیدیه، آبادان، خرمشهر، شوش، ایذه، رامهرمز، بهبهان، ملاثانی، دارخوین و ماهشهر از جمله شهرهایی هستند که مردم تظاهرات گسترده انجام دادند.

مردم در شهر ایذه شب گذشته برای نخستین بار به خیابان ریختند و شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند. «رضاشاه روحت شاد»، «از خوزستان تا تهران جانم فدای ایران»، «بختیاری با عرب، اتحاد اتحاد»، «ارتشی با غیرت حمایت حمایت»، «رضاشاه شرمنده‌ایم»، «جمهوری اسلامی نمیخوایم نمیخوایم» و «مرگ بر خامنه‌ای» از جمله شعارهای معترضان در شهر ایذه بوده است.

در اعتراضات شب گذشته دست‌کم سه نفر کشته شدند. نام این افراد هادی بهمنی ۱۷ ساله، محمد عبدالهی ۱۵ ساله و فرشید کاظمی عنوان شده است. این در حالیست که برخی منابع تعداد کشته‌شدگان اعتراضات شب گذشته ایذه را چهار تن عنوان می‌کنند. همچنین برخی از شهروندان معترض زخمی شدند اما اطلاع دقیقی از تعداد زخمی‌شدگان و بازداشت‌شدگان در دست نیست.

خشونت مأموران نظامی و امنیتی در شهر ایذه به شدت بالا بوده و به گفته شهروندان تا سپیده‌دم صدای شلیک گلوله به گوش می‌رسیده است. ویدئوهایی از شلیک مستقیم مأموران به شهروندان و وضعیت آشفته بیمارستان ایذه در جریان انتقال مجروحان نیز منتشر شده است.

محمدعباس الکنان در شهر شوش و محمد کروشات در کوی مندلی اهواز نیز از دیگر جانباختگان اعتراضات شب گذشته در استان خوزستان بودند.

فریدون بندری فرماندار شهرستان بندر ماهشهر بامداد چهارشنبه ۳۰ تیر به خبرگزاری‌ها گفت که دو مأمور ناجا، در حال سرکوب اعتراضات که وی از آن با عنوان «پاکسازی» نام برده، در شهرک «طالقانی» ماهشهر «از بالای پشت بام هدف رگبار گلوله قرار گرفتند.»

به گفته فعالان مدنی، شهرک «طالقانی» در بندر ماهشهر در آبان ۹۸ نیز از جمله مکان‌های اصلی سرکوب معترضان بود.

همچنین منابع خبری از کشته شدن یک مأمور نیروی انتظامی با نام فامیلی «ضرغام پرست» خبر داده‌اند.

بسیاری از شهروندان به ویژه در شهرهای اهواز، ماهشهر، خرمشهر و سوسنگرد از افزایش خشونت نیروی انتظامی و یگان ویژه و مأموران امنیتی مسلح در این شهرها خبر داده و معتقدند با توجه به صدای تیراندازی‌ها شمار کشته‌شدگان بیش از آنهایی است که احراز هویت شده‌اند.

بر اساس ویدئویی که از سوی یک روزنامه‌نگار منتشر شده، نیروهای امنیتی لباس‌شخصی پیکر یکی از معترضان جانباخته را می‌دزدند!

گزارش‌ها همچنین از بازداشت گسترده مردم در شهرهای مختلف خوزستان خبر می‌دهد. به دلیل گستردگی اعتراضات و ادامه‌دار بودن آنها هنوز تعداد دقیقی از بازداشت‌شدگان منتشر نشده است.

خبرگزاری «هرانا» از احراز هویت ۱۸ تن از بازداشت‌شدگان اعتراضات اخیر در خوزستان خبر داده است. بر این اساس ۸ تن در اهواز با اسامی علی کعب الحائی، محمد صخراوی، باسم حیدری، حسن سعیدی، عباس سواری، عامر زهیری، حمود چنانی، حمود شموسی، ۵ تن در شوش با هویت خالد مزرعه، على مزرعه، قاسم مزرعه، فیصل مزرعه، عیسی مزرعه و ۵ شهروند در خرمشهر به نام های منصور سلیمانى فرزند یابر، دارم سلیمانى فرزند حاصود، عبدالرضا سلیمانى فرزند یابر، یارالله سلیمانى و فرزندش على سلیمانى توسط ماموران امنیتی بازداشت شده‌اند.

قطع اینترنت نیز در استان خوزستان ادامه دارد و شهروندان از قطع شدن اینترنت موبایل و اختلال در اینترنت کل استان در ساعات تظاهرات که معمولا از عصر تا آخر شب است خبر می‌دهند. برخی کارشناسان اینترنت نیز گفته‌اند از عصر روز گذشته سرعت و پهنای باند دو شبکه اینترنت موبایل «همراه اول» و «ایرانسل» در مناطق مختلف استان خوزستان در ابتدا مختل و سپس بطور کامل قطع شده است.

نیروها و ادوات ضدشورش زیادی به شهرهای محل تجمع منتقل شده تا آمادگی سرکوب بیشتر معترضان فراهم شود. این در حالیست که مقامات حکومتی مدام قول بهبود وضعیت آب در استان و باز کردن آب روی هورالعظیم را می‌دهند. نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی هم اظهاراتی درباره خشونت‌پرهیزی و لزوم رسیدگی به مشکلات استان خوزستان ابراز داشته‌اند.

مقامات دولت که قول حل مشکل را می‌دهند و نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی اما توضیح نداده‌اند اگر مشکلات این استان حل شدنی و خواسته‌های مردم قابل حمایت بوده چرا تا کنون اقدامی نکرده و «جان شهروندان» را به هزینه‌ای برای عملی شدن خواسته‌های برحق مردم تبدیل کرده‌اند؟!

برگفته از سایت کیهان لندن، ۲۱ جولای ۲۰۲۱