دولت ایالات متحده در راستای آماده کردن خود برای رویارویی با احتمال عدم بازگشت تهران به میز مذاکرات، در حال بررسی موضوع مسدود کردن راه فروش نفت ایران به چین است.
این خبر روز جمعه از سوی یکی از مقامات این کشور به شرط ناشناس ماندن اعلام شد.
به گفتۀ او، واشنگتن در اوایل سال جاری میلادی به پکن گفته بود که در حال حاضر هدف اصلیاش، احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی با ایران است و با فرض بازگشت به موقع به این توافق، نیازی به مجازات شرکتهای چینی که با خرید نفت خام ایران، تحریمهای آمریکا را نقض میکنند نیست.
اما اکنون، عدم اطمینان درباره زمان از سر گیری مذاکرات وین و اینکه آیا ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران حاضر است مذاکرات را از جایی که در ۲۰ ژوئن متوقف شده از سر بگیرد یا اصرار به شروع از نقطه صفر دارد، باعث شده که آمریکا بررسی موضوع تحریم شرکتهای چینی خریدار نفت ایران را در دستور کار خود قرار دهد.
ایران ادامه مذاکرات را به زمانی پس از آغاز دوره ریاست جمهوری رئیسی موکول کرده و این مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز میگوید: «اگر ما به برجام برگردیم، دیگر دلیلی برای تحریم شرکتهای وارد کننده نفت ایران وجود نخواهد داشت. اما اگر احتمال بازگشت قریبالوقوع به برجام ضعیف شود، آنگاه تدابیری در قبال وضعیت جدید وضع خواهد شد.»
پیش از این وال استریت ژورنال ضمن انتشار گزارشی در این باره که آمریکا تشدید تحریمهای ایران بویژه با توجه به رابطه تهران با پکن را در دست بررسی دارد، اعلام کرده بود که چین طی ماههای نوامبر تا مارس گذشته، روزانه بطور متوسط ۵۵۷ هزار بشکه نفت خام از ایران دریافت کرده است.
پالایشگاههای چینی بزرگترین واردکننده نفت ایران هستند و شرکت نفت چینی «کنکورد پترولیوم» به بازیگر اصلی خرید نفت از دو کشور تحریم شدۀ ایران و ونزوئلا تبدیل شده است.
رابرت آینهورن ، تحلیلگر موسسه بروكینگز بر این باور است که «این خبر احتمالاً پیامی برای ابراهیم رئیسی است كه اگر ایرانیها برای بازگشت به برجام جدی نباشند، ایالات متحده گزینههای دیگری دارد که برای تهران هزینهبر است.»
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۲۴ جولای ۲۰۲۱