کوهستان هورامان در غرب ایران بهعنوان بیست و ششمین منطقه از این کشور، و با نام «منظر فرهنگی اورامانات» در سیاههٔ میراث فرهنگی یونسکو به ثبت رسید. دو روز پیش نیز خط آهن سراسری ایران (شمال-جنوب) به این سیاهه راه یافته بود.
کارشناسان ایکوموس، «شورای بینالمللی ابنیه و محوطهها» سال گذشته میلادی از مناظر اورامانات بازدید کرده و آن را شایسته ثبت در سیاهه میراث جهانی برشمرده بودند.
بخش بزرگی از هورامان در استان کرمانشاه و کردستان و بخش کوچکتری از آن در خاک عراق واقع است. مطابق گزارش سازمان میراث فرهنگی ایران ۷۰۰ روستا در این منطقه وجود دارد.
اهالی هورامان، به گویش هورامی گفتگو میکنند که شاخهای از زبانهای گورانی است. مردمان این ناحیه که فرهنگی غنی دارد از دیرباز معماری، موسیقی و رقص و پوشاک و آیینها و رسوم ویژهٔ خود را داشتهاند. بافت پلّهکانی معماری هورامان از ویژگیهای برجسته منظرهٔ این منطقه است.
آثاری از آشوریان، مادها، هخامنشیان و همچنین یونانیان در اورامان بهچشم میخورد و کاوشهای باستانشناسی در روستای هجیج پاوه قدمت زندگی انسانی در آن را تا ۴۰ هزار سال پیش برآورد میکند.
چهلوچهارمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو در فوجوی چین برگزار میشود و کارشناسان در این نشست ۳۹ اثر و بنایی را بررسی میکنند که درخواست ثبت جهانی آنها ثبت شده است.
در نشست کنونی مناطقی از اُردن، هند، ژاپن، ساحل عاج، برزیل، پرو، اروگوئه، شیلی، مکزیک، رومانی، آلمان و فرانسه، نیز در سیاههٔ میراث جهانی ثبت شدند.
کمیته میراث جهانی یونسکو از سال ۱۹۷۸ تا کنون مکانهای مهم را بهعنوان میراث فرهنگی جهان ثبت میکند تا از آنها در برابر بیتوجهی، تغییرات آبوهوایی و نیز توسعهنیافتگی کشورها محافظت شود.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۲۸ جولای ۲۰۲۱