سه سازمان حقوق بشری کمیته بینالمللی علیه اعدام، کمیته مبارزه برای آزادی زندانیان سیاسی و کمپین برای آزادی کارگران زندانی روز پنجشنبه هشتم مهر (۳۰ سپتامبر) با انتشار بیانیه مشترکی به اعدامهای گسترده در ایران اعتراض کردهاند.
بیانیه این سه سازمان در آستانه نوزدهمین سالگرد روز جهانی علیه اعدام منتشر شده است. در این بیانیه فراخوانی علیه اعدامهای گسترده در ایران و شکنجه در زندانهای این کشور مطرح شده است.
امضاکنندگان این بیانیه اعدام را “قتل عمد و سازمانیافته دولتی” اعلام کرده و به اعدامهای گسترده در ایران در دهه شصت شمسی و همچنین اعدام شماری از مخالفان سیاسی حکومت ایران و معترضان به جمهوری اسلامی در سالهای پس از آن اشاره کردهاند.
در ارتباط با اعدامهای متاخر در ایران، امضاکنندگان این بیانیه به اعدام فرزاد کمانگر، از آموزگاران معترض و نوید افکاری، ورزشکار ایرانی که به جرم مشارکت در اعتراضات آبانماه دستگیر شده بود، اشاره و از این اعدامها به عنوان «مصداق بارز نسلکشی، پاکسازی عقیدتی و حذف مخالفین سیاسی» یاد کردهاند.
در بیانیه مشترک این سه نهاد حقوق بشری آمده است: «در جمهوری اسلامی بیخدایان، همجنسگرایان، زنانی که در برابر خشونت جنسی از خود دفاع می کنند، روزنامهنگاران، بهائیان که دین و باور دیگری دارند و مردم معترضی که به مخالفت علیه نظام اسلامی پرداختهاند، اعدام میشوند.»
در نوزدهمین سالگرد روز مبارزه با مجازات اعدام موضوع اعدام زنان به طور ویژه مورد توجه قرار گرفته است. در همین رابطه، سه نهاد امضاکننده بیانیه یادشده، به اعدام زنان در جمهوری اسلامی ایران اشاره کرده و نام برخی از زنانی که توسط حکومت ایران اعدام شدهاند را در بیانیه خود ذکر کردهاند.
در بخشی از این بیانیه آمده است: «رژیم ضد زن جمهوری اسلامی تاکنون زنان زیادی از معترضین و نیروهای سیاسی مخالف خود را به دار آویخته و همچنین بسیاری از زنانی که خود از قربانیان خشونت جنسیتی بودهاند را اعدام کرده است.»
در این بیانیه از مردم ایران و جهان درخواست شده است، به مناسبت روز جهانی علیه اعدام «علیه رژیمی که حیاتش به اعدام گره خورده است» اعتراض کرده و مانع از “توحش افسارگسیخته دولتی” در ایران شوند.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۲ اکتبر ۲۰۲۱