شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام و پیامرسانهای واتساپ و فیسبوک مسنجر که عصر دوشنبه ۴ اکتبر برای مدتی بیش از شش ساعت دسترس میلیاردها کاربر در سراسر جهان خارج شده بودند، دوباره در دسترس قرار گرفتند.
شرکت مادر این شبکهها یعنی فیسبوک به مدیریت مارک زاکربرگ، دلیل این خرابی را «تغییرات در پیکربندی» سرورها اعلام کرد.
بنا بر گزارشها گستردگی این اختلال دیجیتالی تا به آنجا بود که حتی کارکنان شرکت فیسبوک نیز امکان دسترسی به سیستمهای داخلی را نداشتهاند.
پس از سر گیری فعالیتها، فیسبوک در یک بیانیه مطبوعاتی اعلام کرد: «افراد و مشاغل بسیاری در سراسر جهان به فعالیتهای ما وابستهاند تا ارتباطهایشان را حفظ کنند. ما از کسانی که تحت تأثیر این مشکل قرار گرفتند عذرخواهی میکنیم.»
اگرچه ایجاد اختلال در کار شبکههای اجتماعی به دلیل مشکلات فنی یا نقصهای امنیتی که به طور موقت دسترسی کاربران را به خدمات مسدود میکند امر غیرمعمولی نیست، اما بر اساس نظر پلتفرم «داون دیتکتور» که فعالیت رسانههای دیجیتال را رصد میکند، آنچه در روز دوشنبه اتفاق افتاده «بزرگترین وقفهای است که تا کنون مشاهده شده است».
این حادثه همچنین باعث شد ارزش سهام فیسبوک در بورس نیویورک تا پایان روز دوشنبه حدود ۶ درصد افت کند. میزان ضرر فیسبوک به دلیل از دست دادن درآمدهای تبلیغاتی در روز دوشنبه نیز حدود ۴۷۰ هزار یورو در هر ساعت برآورد شده است.
توقف فعالیتهای فیسبوک و گروههای زیرمجموعۀ آن در روز دوشنبه با حدود سه میلیارد کاربر ماهانه، باعث استفادۀ بیشتر کاربران از دیگر کانالهای ارتباطی در فضاهای مجازی از جمله توییتر و تلگرام شد. به گونهای که به گزارش گروه متخصصان «سنسور تاور» هجوم کاربران ایالات متحده در این روز به پیامرسان تلگرام باعث شد که رتبه تلگرام در میان اپلیکیشنهای رایگان برای بارگیری از ۵۶ به ۵ افزایش یابد.
وقفه بیسابقه در کار فیسبوک و زیرمجموعههای آن یک روز پس از آن روی داد که فرانسس هاوگن، از مهندسان و مدیر تولید پیشین فیسبوک در جریان مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سیبیاس» آمریکا دست به افشاگری علیه این شرکت زد.
او که در ماه مه شرکت فیسبوک را ترک کرده و پیش از این مجموعهای از اسناد داخلی این شرکت را در اختیار وال استریت ژورنال قرار داده بود، در جریان مصاحبۀ روز یکشنبۀ خود اسناد داخلی را ارائه کرد که نشان میداد فیسبوک به مدت سه سال تحقیقاتی را روی کاربران شبکه اینستاگرام انجام میداده تا تاثیر مطالب آن را روی نوجوانان دریابد. این تحقیقات نشان داده بود که محتواهایی که با موضوع بدن زن ایده ال در این شبکه منتشر میشود، خطرات مربوط به سلامت روان را در نوجوانان پیچیده افزایش میدهد.
فرانسس هاوگن همچنین اسنادی مربوط به انتخابات ریاست جمهوری نوامبر۲۰۲۰ آمریکا را افشا کرد که نشان میداد فیسبوک الگوریتمهای خود برای کاهش انتشار اطلاعات نادرست را تغییر داده و «به محض پایان انتخابات» این گروه دوباره آنها را پیکربندی کرده است؛ چرا که به گفته او مدیران این شرکت «سود را بر امنیت ترجیح میدادند».
قرار است خانم هاوگن روز سهشنبه در کنگره آمریکا حاضر شود و به پرسش قانونگذاران آمریکا درباره ثاتیر عملکرد فیسبوک و اینستاگرام روی کاربران جوان پاسخ دهد.
برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۵ اکتبر ۲۰۲۱