نتایج تحقیقات یک کمیته مستقل در فرانسه نشان از آزارجنسی نظاممند کودکان در کلیسای کاتولیک فرانسه دارد. بالغ بر ۳۲۰۰ کشیش و مقامهای دیگر مذهبی در این آزارها و در سرپوش گذاشتن بر آنها نقش مستقیم داشتهاند.
کمیسیون تحقیقات روز سهشنبه ۵ اکتبر/ ۱۳ مهر با انتشار نتایج، هزاران کشیش و دیگر مقامهای کلیسای کاتولیک فرانسه را متهم کرد که از سال ۱۹۵۰ تاکنون نزدیک به ۲۱۶ هزار کودک را مورد آزار جنسی نظاممند قرار داده و جنایت خود را برای دههها در «پرده سکوت» پوشاندهاند.
طبق یک بررسی گسترده که تحقیقات مذکور و نتایج نظرسنجیهای انجامشده را در بر میگیرد، تعداد کودکان آزاردیده از سوی کارکنان کلیسا، با احتساب آزارگرانی که اعضای «عادی» کلیسا بودهاند تا ۳۳۰ هزار نفر برآورد میشوند.
نزدیک به ۸۰ درصد آزاردیدگان پسر هستند.
براساس اعلام ژان مارک سُو، رئيس کمیسیون تحقیقات، ۲۲ مورد از این آزارها که در شرایط کنونی قابل پیگیریاند، به دادستانی فرانسه ارسال شدهاند.
بیش از ۴۰ پرونده نیز که تصور میشود قدیمیتر از آنند که تحت قوانین فرانسه تحت پیگرد قانونی قرار گیرند، به مقامهای کلیسا فرستاده شدهاند. آزاردیدگان این ۴۰ پرونده هنوز زنده هستند.
جزییاتی که روز سهشنبه فاش شد، جدیدترین مورد از اتهاماتیست که بهدنبال زنجیرهای از رسواییهای سوءاستفاده جنسی مقامهای مذهبی، به ویژه کلیسای کاتولیک از کودکان در ۲۰ سال گذشته افشا میشود. بسیاری از این شکایتها اما حتی بهواسطه قدرت و نفوذ مقامهای کلیسا راه به جایی نبردهاند و پروسه قضایی در نهایت به تبرئه متهمان انجامیدهاند.
کمیسیون تحقیقات مستقل اواخر سال ۲۰۱۸ و توسط جمعی از اسقفهای کاتولیک فرانسه تاسیس شد. تاسیس این کمیسیون بیش از هرچیز با هدف بازگرداندن اعتماد عمومی به کلیسا انجام گرفت تا در ادامه نوری بر اسرار شرمآور مقامهای عالیرتبه مذهبی و سوءاستفاده گسترده آنها از کودکان بتاباند.
بهرغم دخالت کلیسا در تاسیس آن، کمیته تحقیقات ادعا میکند که در دو سال و نیم گذشته مستقل از کلیسا عمل کرده است. این کمیسیون با تکیه بر صحبتهای قربانیان آزاردیده و شاهدان، و همچنین مطالعه اسناد بایگانیشده کلیسا، دادگاههای فرانسه، پلیس و مطبوعات تفحص خود را پیش برده است. رئیس کمیسیون میگوید از دهها هزار آزار دیده، نزدیک به ۲۷۰۰ تن از طریق فراخوان شناسایی شده و هزاران تن دیگر از طریق آرشیوها ثبت شدهاند.
ژان مارک سُو، ضمن ارائه سندی ۲۵۰۰ صفحهای از تحقیقات انجامشده گفت: سوءاستفاده در فرانسه «نظاممند» بوده و توسط ۳هزار کشیش و دیگر افراد دخیل در کلیسا انجام شده است.
سو در سخنرانی خود حین ارائه آنلاین این گزارش افزود: کلیسا در طول این سالها نسبت به آزارهای انجام شده «عمیقاً و مطلقاً و به طرز ظالمانهای بیتفاوت بوده» و بهجای قربانیان از خود محافظت کرده است.
او تایید کرد که کلیسا نه تنها اقدامات پیشگیرانه لازم را برای جلوگیری از آزار کودکان انجام نداده، بلکه چشم خود را بر این آزارها بسته و در مواقعی آگاهانه کودکان را با «شکارچیان» در تماس مستقیم قرار داده است.
سو تاکید کرد که آزاردیدهها با عواقب بسیار جدی درگیرند و نزدیک به ۶۰ درصد از زنان و مردانی که مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند در زندگی کنونی خود با مشکلات عمده احساسی یا جنسی روبهرو هستند.
بهدنبال انتشار این گزارش بسیاری از قربانیان و انجمنهای حمایت از آزاردیدگان از آنچه کلیسا برسر کودکان آورده ابراز انزجار کردند.
موسس یکی از انجمنهای حمایت از آزاردیدگان خطاب به نمایندگان کلیسا که در هنگام انتشار گزارش حضور داشتند گفت: «شما ننگ بشریت هستید». او گفت: «در این جهنم جنایتهای گسترده و نفرتانگیزی رخ داده اما حتی بدتر از آن خیانت به اعتماد، اخلاق و خیانت به کودکان بوده است.»
برخی از خبرنگاران رسانههای نزدیک به واتیکان گفتهاند کلیسا باید با حقیقت آنچه رخ داده روبهرو شود و ضمن پاسخگویی درباره مسئله سوءاستفاده از قدرت و مصونیت دربرابر قانون، دست به اصلاحات بزند.
اریک دو مولینس بوفور، اسقف اعظم و رئيس اسقفهای فرانسه در هنگام انتشار این گزارش در سخنانی درخواست بخشش کرد و وعده داد که در این رابطه وارد عمل میشود.
کمیسیون تحقیقات علاوه بر ارائه گزارش از آزارگری جنسی مقامهای کلیسای کاتولیک فرانسه، ۴۵ توصیه را درباره نحوه جلوگیری از سوءاستفاده ارائه کرده است. این توصیهها آموزش کشیشها و سایر مقامات، تجدیدنظر در قوانین کلیسایی موسوم به Canon law که واتیکان برای اداره کلیساها وضع کرده و بهکار میگیرد و تقویت سیاستهای تشخیص آزار و جبران خسارت به آزاردیدهها را در بر میگیرد.
برگرفته ای از سایت رادیو زمانه، ۶ اکتبر ۲۰۲۱