اتهام قرارداد فدراسیون فوتبال با شرکت اسراییلی؛ رد پای صداوسیما و روسیه

هفته گذشته، دو برنامه صداوسیمای حکومتی ایران، از عقد قرارداد فدراسیون فوتبال با یک شرکت اسراییلی خبر دادند. پس از این ادعاها، فراکسیون ورزش مجلس شورای اسلامی از دعوت قریب‌الوقوع «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان و «شهاب‌الدین عزیزی خادم»، رییس فدراسیون فوتبال ایران خبرداد.

آیا تمام حقیقت، در آن‌چه بخش خبری «بیست و سی» و سپس برنامه ورزشی «ورزشگاه» گفته بودند، خلاصه می‌شود؟

***

رسانه «طرفداری» شنبه یکم آبان‌ماه به نقل از «توییت یک خبرنگار ورزشی» مدعی شد که در پی «توافق ابهام‌آمیز» فدراسیون فوتبال با یک شرکت هنگ‌کنگی که «مشکوک به روابط با دولت تل‌آویو» است و ریشه اسراییلی دارد، اخباری پیرامون احضار شهاب‌الدین عزیزی خادم به مجلس شورای اسلامی به گوش می‌رسد.

این رسانه به نقل از سردار «محمداسماعیل کوثری»، نماینده مجلس شورای اسلامی نیز نوشته است که پرونده عقد قرارداد تجهیزات کمک‌داور ویدیویی با شرکت مشکوک هنگ‌کنگی بررسی شده و به زودی رییس فدراسیون فوتبال احضار خواهد شد.

محمداسماعیل کوثری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی است. او را به عنوان یکی از تندروترین نمایندگان کنونی مجلس شورای اسلامی می‌شناسند که از ابتدای دهه ۱۳۶۰ خورشیدی به عضویت سپاه پاسداران جمهوری اسلامی درآمد. در کارنامه‌ او سوابقی مانند فرماندهی لشکر ۲۷ در حد فاصل سال‌های ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۹ خورشیدی و جانشینی فرمانده قرارگاه ثارالله طی سال‌های ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ به چشم می‌خورد.

او ادعاهایی مبنی بر سابقه بازی در تیم‌های تاج، افسر و ابومسلم خراسان در آخرین دور «جام تخت جمشید» را نیز دارد که البته هیچ سندی مبنی بر حضورش در این تیم‌ها در دست نیست. پیش از انقلاب فقط یک «کوثری» در تیم تاج سابقه بازی داشت که او هم «جهانگیر کوثری»، گزارش‌گر پیشین صداوسیمای جمهوری اسلامی بود.

سردار کوثری همچنین سال ۱۳۹۴ «حسن روحانی»، رییس‌جمهور وقت را با «ابوالحسن بنی‌صدر» مقایسه کرد و خواهان محاکمه او شده بود.

ماجرای ورود کمیسیون امنیت ملی مجلس و فراکسیون ورزش مجلس به پرونده قرارداد فدراسیون فوتبال با شرکت هنگ‌کنگی، از گزارش بیست و سی آغاز شد. این شرکت با نمایش یک حساب کاربری از فردی به نام «رابی لئون» در «لینکدین» آغاز شد.  

رابی لئون خودش را در این صفحه، مدیرعامل شرکت تجاری «کینگ دیوید» و شهروند اسراییل معرفی کرده است. اما کمی پایین‌تر از او نشانه‌هایی از حضور در تیم مدیریتی شرکتی به نام «سیمپل لایو» (simplylive) به چشم می‌خورد.

شرکت سیمپل لایو که «سیمپل لایف» هم نامیده و ثبت شده، شرکتی هنگ‌کنگی محسوب می‌شود که در زمینه‌های سخت‌افزاری، با شرکت‌های ماهواره‌ای همکاری می‌کند. دایره فعالیت این شرکت، پیچیده است و به زبان ساده می‌توان گفت که سیمپل لایو، شرکتی است که با تجهیزات خود، به شبکه‌های ورزشی که رقابت‌های بین‌المللی را به صورت زنده پوشش می‌دهند، در تمامی زمینه‌ها، خدمات ارائه می‌کند.

این شرکت البته یکی از ۱۵ شرکت مورد تایید فدراسیون جهانی فوتبال برای تجهیز ورزشگاه‌های فوتبال جهان به سیستم جدید «کمکٰ‌داور ویدیویی» (VAR) است. طبق اعلام فدراسیون جهانی فوتبال، هر شرکت دیگری غیر از این ۱۵ شرکت سیستم کمکٰ‌داور ویدیویی را در ورزشگاه‌های خود نصب کند، مورد قبول فدراسیون جهانی فوتبال نیست.

فدراسیون فوتبال ایران پیش از دیدار ایران و کره‌جنوبی موظف بود، سیستم کمک‌داور ویدیویی را در ورزشگاه آزادی نصب کند؛ اما چون شرکت بریتانیایی «چشم شاهین» به دلیل تحریم‌ها قادر به حضور در ایران نبود، ایران مجبور شد با یکی دیگر از شرکت‌های مورد تایید فیفا مذاکره کند.

حالا فردی به نام «رابی لئون» اسراییلی که خود را در صفحه لینکدین و یک وب‌سایت به نام «راکت‌ ریچ» به عنوان مدیرعامل این شرکت معرفی می‌کند، تندروها در مجلس را تحریک کرده است.

براساس داده‌های رسمی شرکت سیمپل لایف، شخصی به نام رابی لئون، هیچ‌گونه مسئولیتی در شرکت مرکزی ندارد.

در وب‌سایت رسمی سیمپل لایو، صفحه رسمی لینکدین این شرکت قرار دارد. با کلیک روی گزینه مربوط، می‌توانید نام تمامی مدیران ارشد این مجموعه را پیدا کنید. مدیرعامل و رییس سیمپل لایو، «لوک دانوکس» است و هیچ یک از ۲۳ مدیری که از سوی این شرکت معرفی شده‌اند، ملیت اسراییلی ندارند.

به همین صفحه در برنامه «ورزشگاه» که از شبکه ۵ صداوسیمای حکومتی ایران پخش می‌شود هم اشاره شده بود. در این برنامه که ویدیوی آن روی صفحه رسمی‌ آن در اینستاگرام هم قرار گرفته است، اشاره می‌شود که «پای رژیم صهیونیستی» در قرارداد فدراسیون فوتبال در میان است.

اما مهم‌ترین بخش به اصرار مجری برنامه به چرایی عدم مذاکره کامل و بسته نشدن قرارداد با شرکت روسی «اسلومو» برمی‌گردد.

در حقیقت، ماجرا شاید فقط این که چرا با یک شرکت هنگ‌کنگی که طرف قراردادی در اسراییل هم دارد قرارداد بسته شده، نیست. اصل داستان به چرایی نیمه‌کاره ماندن مذاکره با شرکت روسی برمی‌گردد.

در همین برنامه مجری با نشان دادن نامه‌ای که شرکت روسی «اسلومو» برای فدراسیون فوتبال ایران ارسال کرده بود، مدعی می‌شود که مذاکره‌کنندگان روسیه‌ای گفته بودند در حال حاضر قادر به «اجاره دادن» تجهیزات کمک‌داور ویدیویی به ایران نیستند و فقط در صورتی که طرف ایرانی مایل به خریداری این تجهیزات است، پای میز مذاکره خواهند نشست. در عین حال مجری برنامه به نقل از مدیران روسی می‌گوید که آن‌ها به فدراسیون فوتبال ایران پیشنهاد داده بودند با «شریک تجاری» اسلومو در ایران، برای اجاره این تجهیزات مذاکره کنند.

شریک تجاری اسلومو، قادر به تامین قطعات و تجهیزات VAR توسط یکی از ۱۵ شرکت مورد تایید فیفا نبود. پس فدراسیون ایران، نمی‌توانست مذاکرات خود را ادامه دهد.

با این وجود صداوسیمای جمهوری اسلامی مایل است شرکت هنگ‌کنگی را صرفا به دلیل شعبه‌ای در کشور اسراییل، با ادبیات خودش، عامل «صهیونیست» معرفی کند.

سیمپل لایف تنها شرکت تجاری در جهان نیست که یا توسط اسراییلی‌ها اداره می‌شود و یا در این کشور شعبه‌ای دارد و البته با موسسات ایرانی قرارداد امضا می‌کند.

خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران خرداد سال ۱۳۹۹ «پپسی» را شرکتی در ظاهر آمریکایی، اما در اصل اسراییلی نامید. فارس مدعی شد تولید انبوه پپسی در ایران برای مصرف آب شرب و آشامیدنی برای تولید نوشابه‌های پپسی و فرو بردن ایران در بحران است.

هزینه خرید، نصب و راه‌اندازی تجهیزات کمک‌داور ویدیویی، برای هر کشور بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزار دلار هزینه دارد. این رقم، برای اجاره این تجهیزات، بین ۱۰ تا ۴۰ هزار دلار آمریکا اعلام شده است.

فدراسیون فوتبال ایران، ادعا می‌کند برای چهار مسابقه تیم ملی فوتبال ایران در رقابت‌های انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر، مبلغ ۴۰ هزار دلار به شرکت هنگ‌کنگی «سیمپل لایو» پرداخت کرده است؛ یعنی برای هر مسابقه ۱۰ هزار دلار.

اما نکته اینجاست که طبق ادعای رسانه طرفداری، تجهیزاتی را وارد ایران کرده است که نه تکنولوژی «خط آفساید» دارد و نه تکنولوژی «خط دروازه». باقی تکنولوژی‌هایی مانند تشخیص خطا در محوطه جریمه یا اعلام خطای خطرناک، برای کارت قرمز هم استفاده نمی‌شود، چون کنفدراسیون فوتبال آسیا تمامی فدراسیون‌های این قاره را مکلف به عقد قرارداد به شرکت «Hawk Eye» یا چشم شاهین کرده است.

با تمامی این اوصاف، بحث در مجلس یا صداوسیما، بر سر این نیست که چرا شرکت مورد تایید کنفدراسیون فوتبال آسیا به دلیل تحریم‌های اقتصادی قادر به حضور در تهران نیست. ماجرا در این عبارت خلاصه می‌شود که چرا شرکت روسی اسلومو، کنار گذاشته شد.

وقتی پای ارقامی بین ۴۰ تا ۸۰۰ هزار دلار و قراردادهای بین‌المللی وسط می‌آید، مجلس و صداوسیما این سوال را مطرح می‌کنند که چرا شرکت روسی «اسلومو» کنار گذاشته شد.

موضوع اصلی می‌تواند این باشد که ۴۰ هزار دلار، در شرایطی که نیازی به قرار گرفتن تجهیزات به صورت آفلاین و غیرعملی وجود نداشت، چرا هزینه شد.

برگرفته ای از سایت ایران وایر، ۲۴ اکتبر ۲۰۲۱