بایدن وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را تمدید کرد

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده آمریکا، روز سه‌شنبه ١٨ آبان، وضعیت اضطراری ملی در قبال رژیم اسلامی ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد.

به گزارش صدای آمریکا، در بیانیه کاخ سفید به فرمان اجرایی ۱۲۱۷۰ صادر شده در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹، اشاره شده‌ است. بنا بر آن فرمان اجرایی، ایران به عنوان یک «تهدید غیرمعمول و فوق‌العاده علیه امنیت ملی، سیاست خارجی، و اقتصاد ایالات متحده» شناسایی شد.

بر اساس این بیانیه، روابط ایالات متحده و ایران هنوز عادی نشده و هنوز فرایند اجرای توافق‌ها با ایران به تاریخ ١٩ ژانویه ١٩٨١ (۲۹ دی ۱۳۵۹) همچنان برقرار است. «به همین دلیل، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ و اقدامات اتخاذ شده در آن روز برای رسیدگی به آن وضعیت اضطراری، باید پس از ۱۴ نوامبر ٢٠٢١ ادامه یابد. بنابراین … وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را که در فرمان اجرایی ١٢١٧٠ اعلام شده است، به مدت یک سال تمدید می‌کنم.»

بنا بر بیانیه کاخ سفید، وضعیت اضطراری ملی اعلام شده در فرمان اجرایی ١٢١٧٠ با فرمان اجرایی ۱۲۹۵۷ صادره در تاریخ ۱۵ مارس ١٩٩۵ متفاوت است.

این تصمیم نخستین بار در ۱۴ نوامبر ۱۹۷۹ توسط جیمی کارتر، رئیس جمهوری وقت آمریکا و ۱۰ روز پس از اشغال سفارت آمریکا در تهران طی یک فرمان اجرایی صادر شد. سفارتخانه آمریکا در تهران روز ۱۳ آبان ۱۳۵۸ توسط دانشجویان موسوم به «پیرو خط امام» اشغال شد.

در این فرمان در ۴۲ سال گذشته از سوی همه روسای‌جمهوری جمهوری‌خواه و دمکرات آمریکا تمدید شده، آمده است که ایران «یک تهدید غیرمعمول و فوق‌العاده علیه امنیت ملی، سیاست خارجی و اقتصاد آمریکا» است.

از زمان ورود جو بایدن به کاخ سفید در ژانویه گذشته، این نخستین بار است که او وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را تمدید می‌کند.

بر اساس فرمان «وضعیت اضطراری ملی»، هر رئیس‌جمهوری در کاخ سفید حق دارد که فرمان دهد تا اموال و دارایی‌های ایران توقیف شوند.

بخش بزرگی از تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران بر پایه فرمان «وضعیت اضطراری ملی» وضع شده است. باراک اوباما پس از توافق برجام برخی فرمان‌های اجرایی دیگر را که در چارچوب وضعیت اضطراری در زمان جیمی کارتر صادر شده بود، باطل کرد.

با این حال، آقای اوباما نیز وضعیت اضطراری ملی در ارتباط با ایران را بعد از دستیابی به برجام تمدید می‌کرد و استدلال او این بود که هیچ نوع عادی‌سازی در رابطه واشینگتن و تهران رخ نداده است.

برگرفته ای از سایت ایران امروز،۱۰ نوامبر ۲۰۲۱