ابراز بدبینی همزمان ایران و آمریکا درباره دستیابی به توافق برای احیای برجام

ایران و ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه ۱۱ آذر، همزمان با مذاکرات هسته‌ای در وین برای احیای برجام، نسبت به دستیابی توافق در این زمینه ابراز بدبینی کردند.

در حالی که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفته است که اقدامات و لفاظی‌های اخیر ایران جایی برای خوش‌بینی باقی نگذاشته است، همتای ایرانی او عزم واشینگتن و مذاکره‌کنندگان اروپایی برای توافق را زیر سوال برده است.

وزیر خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه گفت «در آینده بسیار نزدیک»، ظرف یکی دو روز آینده، معلوم خواهد شد که آیا ایران برای دستیابی به توافق در مذاکرات هسته‌ای وین، حسن نیت دارد یا نه.

آقای بلینکن که در حاشیه کنفرانس امنیت و همکاری اروپا در استکهلم با خبرنگاران صحبت می‌کرد، در عین حال گفت که لفاظی‌های اخیر ایران جایی برای خوش‌بینی باقی نگذاشته است.

او اظهار داشت: «باید به شما بگویم که اقدامات و لفاظی‌های اخیر جایی برای خوش‌بینی ما باقی نمی‌گذارد. اما با وجود این‌که ساعات آخر در حال سپری شدن است، برای ایران دیر نیست که این روند را معکوس کند».

وزیر خارجه آمریکا گفت که روز پنجشنبه درباره مذاکرات هسته‌ای ایران، با همتایان روس و اسرائیلی خود بحث‌ و تبادل‌ نظر کرده است.

آقای بلینکن افزود: «هنوز این فرصت برای ایران وجود دارد تا در مذاکرات هسته‌ای به توافق معناداری دست پیدا کند».

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در روز پنجشنبه نیز اظهارات مشابهی بیان کرد و مدعی شد که «جمهوری اسلامی ایران با عزم جدی و دستور کار روشن و منطقی شده به وین رفته است، اما درباره اراده و نیت آمریکا و سه کشور اروپایی خوشبین نیستیم».

او در گفت‌وگوی تلفنی با همتای ژاپنی خود گفت که «مقامات آمریکا از یک طرف درخواست مذاکره و بازگشت به برجام را دارند، اما از طرف دیگر افراد و موسسات ایران را همزمان تحریم جدید می‌کنند».

آقای امیرعبداللهیان افزود: «مهم این است که این مذاکرات نتیجه داشته باشد و طرف‌های غربی جدیت و حسن نیت خود را در میز مذاکره و عمل نشان دهند».

موضع‌گیری‌های روز پنجشنبه ایران و آمریکا در حالی است که مذاکرات هسته‌ای در وین که از هشتم آذرماه آغاز شده است، روز پنجشنبه نیز ادامه یافت.

در همین حال، علی باقری، مذاکره کننده ارشد ایران، گفته که هیات ایرانی متن پیشنهادی خود را در قالب دو موضوع لغو «تحریم‌های ظالمانه» و مسائل هسته‌ای به طرف‌های دیگر مذاکره تحویل داده است.

به گفته او، مفاد پیش‌نویس شامل کلیه پیشنهادات و مواضع تیم مذاکره کننده ایرانی است.

مذاکرات بین ایران و طرف‌های باقیمانده در برجام پس از شش ماه وقفه برگزار می‌شود. انتظار می‌رود این مذاکرات که دور هفتم آن است، روز پنجشنبه یا جمعه پایان یابد.

ایالات متحده به دلیل خروج از برجام به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حضور دارد.

مذاکرات احیای برجام خرداد امسال پس از پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست‌جمهوری ایران و در شرایطی که حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از پیش‌نویس توافق تکمیل شده بود، به درخواست تهران متوقف شد.

دولت جو بایدن که از ژانویه امسال در آمریکا بر سر کار آمده است، بارها اعلام کرده که در صورت بازگشت ایران به تعهداتش در چارچوب برجام، آماده است که به این توافق بازگردد.

ایران از سال ۹۸- یک‌سال پس از خروج دولت ترامپ از برجام- به تدریج از تعهداتش عدول کرده و غنی‌سازی را در سطح گسترده‌ای افزایش داده است، همچنین اجرای پروتکل الحاقی برای بازدید سرزده بازرسان آژانس از تاسیسات هسته‌ای خود را از اسفند پارسال متوقف کرده است.‎

نشریه پولیتیکو مهرماه امسال در گزارشی با اشاره به اظهارات یک دیپلمات نوشت ایران در زمینه مذاکرات احیای توافق هسته‌ای در وین پایتخت اتریش وقت‌کشی می‌کند و هم‌زمان برنامه هسته‌ای خود را توسعه می‌دهد تا ابزاری برای فشار در مذاکرات داشته باشد.‎

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۳ دسامبر ۲۰۲۱