اداره مهاجرت کانادا در اقدامی باورنکردنی یک همکار ۸۵ ساله پیشین ساواک به نام میرزاعلی واعظ زاده را به ایران تحویل داد. این اقدام در حالی صورت میگیرد که خطر اعدام این فرد در جمهوری اسلامی او را تهدید میکند.
طبق حکم دادگاه فدرال کانادا که در سال ۲۰۱۷ صادر شده، میرزاعلی واعظ زاده تا سال ۱۹۷۰ با ساواک همکاری داشته و تایید کرده است، در حالی هشتهزار نفر را به این سازمان لو داده بود که میدانست آنها با خطر شکنجه و اعدام مواجه میشوند.
به گزارش شبکه “سیبیسی نیوز” اداره مهاجرت کانادا این مرد ۸۵ ساله ساکن شهر وینیپگ را در شامگاه سهشنبه، ۷ دسامبر بازداشت کرده و دو روز بعد او را به ایران فرستاده است، طوری که به خانواده این فرد اجازه خداحافظی با او را ندادند.
بر اساس این گزارشد، مسعود واعظ زاده قصد داشته است به همراه خانوادهاش در فرودگاه با پدر خود خداحافظی کند، اما مقامات مرزی فرودگاه مانع از آن شده اند.
مسعود واعظ زاده میگوید: «به من اجازه تماس تلفنی با او را ندادند و گفتند که او یک زندانی است. انگار که او یک جانی بوده است، رفتارشان با او همانند یک جنایتکار خطرناک بود، حتا بدتر از یک جنایتکار.»
میرزاعلی واعظ زاده از سال ۱۹۹۷ به همراه خانوادهاش به کانادا مهاجرت کرد، اما موقعیت اقامتی نداشت. اجازه اقامت دائم همسر او در سال ۲۰۰۳ پذیرفته شد، اما درخواست او رد شد.
مقامات اداره مهاجرت کانادا همواره درخواست اقامت او را به دلیل همکاریاش با سازمان اطلاعات و امنیت سابق ایران (ساواک) در دهههای پیش از انقلاب ۵۷ رد کرده بودند.
خانواده و وکیل مدافع واعظ زاده میگویند، برخلاف اتهاماتی که به او وارد میشود، ابعاد همکاری او با ساواک تأثیر بسیار کمی در زمینه نقض حقوق بشر، شکنجه و قتل داشته است.
دیوید ماتاس، وکیلمدافع واعظ زاده گفته است: «حکومت ایران نسبت به کسانی که برای حکومت شاه کار میکردهاند، برخوردی خصمانه دارد.»
مسعود واعظ زاده میگوید، هنگامی که پدرش فهمیده که همکاری او به معنای مشارکت در نقض حقوق بشر است و چه اتفاقاتی پشت درهای بسته رخ میدهد، دست از همکاری با ساواک کشیده است.
اداره مهاجرت: او از جنایتها خبر داشت
در حکم دادگاه فدرال کانادا در سال ۲۰۱۷ به نقل از مقامات اداره مهاجرت آمده است که میرزاعلی واعظ زاده در سال ۱۹۶۴ از جنایتهای ساواک مطلع شده، اما تا سال ۱۹۷۰ با این سازمان همکاری کرده است.
این مقامات میافزایند، واعظ زاده در مدت همکاری خود پرونده حدود ۲۰هزار نفر را بررسی کرده بوده و حدود ۸هزار نفر آنها را به ساواک تحویل داده است.
قاضی دادگاه فدرال در حکم خود نوشته است، میرزاعلی واعظ زاده “پذیرفته است که این افراد میتوانستهاند پس از تحویل آنها به ساواک مورد شکنجه و بدرفتاری قرار گیرند، زندانی و یا حتا کشته شوند”.
مقامات اداره مهاجرت کانادا در رابطه با استراد واعظ زاده به شبکه سیبیسی نیوز گفتهاند: «این تصمیم که فردی از کانادا مسترد شود، برای ما مسئله سنگینی است. اما قانون مهاجرت و حفاظت از پناهجویان کانادا میگوید، دستور اخراج و استراد باید هر چه سریعتر به اجرا درآید.»
مسعود واعظ زاده میگوید، او به زودی به تورونتو و سپس به دوبی و تهران پرواز خواهد کرد، جایی که او گمان میبرد پدرش اعدام گردد.
برخی رسانههای ایران خبر استراد از کانادا به ایران را گزارش دادهاند، اما مقامات قضایی جمهوری اسلامی تاکنون در این باره اظهارنظر نکردهاند.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۱۲ دسامبر ۲۰۲۱