جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز چهارشنبه اول دی ماه در جریان سفر خود به اسرائیل گفت٬ «دیپلماسی، بازدارندگی و فشار» بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی است.
او همچنین گفت، آمریکا و شرکایش در حال بحث در مورد جدول زمانی برای تداوم دیپلماسی هستهای با ایران هستند.
به گزارش رویترز، جیک سالیوان تصریح کرد، مذاکرات فعلی با تهران ممکن است ظرف چند هفته به پایان برسد.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید به خبرنگاران گفت: ما در انظار عمومی در خصوص تقویم و تاریخ (اقدامات خود) صحبت نخواهیم کرد، اما میتوانم به شما بگویم که در پشت درهای بسته در حال گفتوگو درباره جدولهای زمانی هستیم و زمان ( چنین ضرب الاجلی) طولانی نیست.
جیک سالیوان در پاسخ به پرسشی در خصوص این که چه وقت این ضرب الاجل تمام میشود، گفت: « (طی) هفتهها.»
هفتمین دور مذاکرات هستهای ایران و دیگر اعضای برجام روز ۲۶ آذر در وین٬ پایتخت اتریش به درخواست ایران برای تنفسی موقت متوقف شد.
هنوز دقیقا مشخص نیست که ادامه این مذاکرات چه زمانی از سر گرفته میشود، اما برخی مقامات اروپایی قبلا گفته بودند احتمالا دور آتی مذاکرات روز ۲۷ دسامبر، حدود پنج روز دیگر، برگزار شود.
با این حال، مقامات آمریکایی میگویند، زمان باقیمانده برای احیای توافق هسته ای با ایران با توجه به سرعت پیشرفتهای هستهای این کشور رو به اتمام است و خطر بروز یک «بحران شدید» وجود دارد.
رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران روزگذشته گفته بود، «چند هفته» باقی مانده است تا ایران به نقطهای در فعالیتهای هستهایش برسد که دیگر برجامی وجود نداشته باشد.
به گزارش رویترز، اسراییل مدتهاست که میگوید رویکرد دیپلماسی آمریکا و قدرت های جهانی برای احیای توافق هستهای با ایران موسوم به برجام که هم اکنون در وین، پایتخت اتریش جریان دارد به بن بست رسیده است و برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، میبایست به حملات پیشگیرانه متوسل شد.
این گزارش اضافه میکند، اما کارشناسان امنیتی تردید دارند که آیا اسرائیل توانایی نظامی برای توقف مؤثر برنامه ایران را دارد یا اینکه اصلا واشینگتن از حمله نظامی به تاسیسات اتمی حمایت خواهد کرد یا نه.
«دیپلماسی، بازدارندگی و فشار»
جیک سالیوان همچنین گفته است، آمریکا کماکان بر این باور است که «دیپلماسی، بازدارندگی و فشار» بهترین راه برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.
مشاور امنیت ملی آمریکا اضافه کرد، در جریان دیدار با رهبران اسرائیل در اورشلیم ما در مورد راههای حصول اطمینان از اتحاد جامعه بینالمللی برای حفظ فشار بر ایران جهت بازگرداندن این کشور به تعهداتش در چارچوب برجام گفتوگو کردیم
او افزود، از نظر مسائل عملیاتی، من فکر میکنم که بهتر است این مسائل بماند برای گفتوگوهای خصوصی دیپلماتیک بین آمریکا و اسرائیل.
جیک سالیوان همچنین در این روز با نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل دیدار کرد.
نفتالی بنت پیش از آغاز مذاکرات خود با جیک سالیوان در مقابل خبرنگاران گفت٬ روابط بین دولت اسرائیل و دولت جو بایدن قویتر از هر زمان دیگری است.
نخست وزیر اسرائیل تصریح کرد٬ چنین رابطه قوی و با معنای دوستانه٬ به معنی این است که ما به طور علنی میتوانیم در خصوص چالشهای مشترک حرف بزنیم.
نخستوزیر اسرائیل به جیک سالیوان گفت، این روزها بسیار مهم هستند، آنچه که در وین در جریان است، پیامدهای عمیقی برای ثبات خاورمیانه و امنیت اسرائیل در سالهای پیشرو دارد.
جیک سالیوان نیز در مقابل خبرنگاران نفتالی بنت گفت، سفرم درست پیش از کریسمس برای این است که در یک تقاطع حیاتی از منظر مجموعه بزرگی از مسائل امنیتی برای دو کشور، مهم است که با هم بنشینیم و یک استراتژی مشترک، یک دیدگاه مشترک را توسعه دهیم و راهی پیدا کنیم که به طور اساسی منافع کشور شما و ما را تضمین کند.
در همین حال، بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل پس از دیدار با جیک سالیوان از جامعه بین المللی خواست به ایران اجازه ندهند در مذاکرات وقت کشی کند.
ایران تلاش برای تسلیحات هستهای را رد میکند و میگوید برنامه هستهای این کشور برای مقاصد صلحآمیز است.
این در حالی است که آلمان، فرانسه و بریتانیا، سه کشور حاضر در برجام ضمن ابراز نگرانی عمیق در مورد توسعه فزاینده برنامه هستهای جمهوری اسلامی، گفته بودند، «ایران هیچ توجیه غیرنظامی قابل قبولی برای غنیسازی ۲۰ درصدی و ۶۰ درصدی ندارد و تولید اورانیوم غنیشده در این سطح برای کشوری که برنامه تسلیحاتی ندارد بیسابقه است»
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲۳ دسامبر ۲۰۲۱