حزب چپ ایران (فدائیان خلق): حقوق زنان، حقوق بشر است و بدون آزادی زنان، آزادی جامعه ممکن نیست

 در شرایطی بزرگداشت هشت مارس، روز جهانی زنان را برگزار می کنیم که زنان کشورمان هم چنان از انواع تبعیض، قوانین ضدزن و  مردسالاری رنج می برند، فعالین حقوق زنان تحت پیگرد قرار می گیرند و عده ای از آنان در زندان های حکومت اسلامی به سر می برند. در بسیاری از کشورها نیز، علیرغم گذشت یک قرن و نیم از شروع مبارزه‌ی زنان کارگر نساجی در نیویورک که برای احقاق حقوق خود به اعتراض برخاستند، زنان هم چنان از بسیاری از حقوق اولیه‌ی خود محروم‌اند. نابرابری در پرداخت مزد و حقوق در کارهای مشابه به زیان زنان و آزار و اذیت جنسی آنان،  حتی در پیشرفتە‌ترین کشورها، هم چنان ادامه دارد.  

در کشور ما مبارزه‌ی زنان ایران برای دستیابی به حقوق برابر، به پیش از دوران مشروطیت برمی‌گردد. در انقلاب مشروطه، زنان هم‌پای مردان از انقلاب حمایت و در پیروزی آن نقش به سزایی ایفا کردند. در انقلاب ۱۳۵۷ نیز زنان دوشادوش مردان برای به دست آوردن استقلال، آزادی و برابری مبارزه کردند. با وجود این همراهی، اولین گروه اجتماعی که به خشن‌ترین وجه حقوق آن توسط حکومت اسلامی برآمده از انقلاب نقض گردید، زنان بودند. بخش مهمی از دستاوردهای مبارزاتی جنبش زنان و نیروهای ترقی‌خواە و برابری‌طلب، پس از انقلاب بهمن توسط نیروهای حاکم با زور و سرکوب پس گرفتە شد.
 

 بعد از انقلاب بهمن ۱۳۵۷، زنان از همان ابتدا با قوانین ارتجاعی و تحمیل حجاب اجباری در محل زندگی و کار، در خیابان ها، مدارس و دانشگاه ها مواجه شدند. این شرایط تحمیلی برای زنان مبارز، قابل پذیرش نبود. آنان در مقابل اقدامات تحمیلی حکومت اسلامی و قوانین ضد زن ایستادند حکومت اسلامی با توسل بە سرکوب و راه اندازی گشت های خیابانی، تهدید، دستگیری  و آزار زنان، کوشید برنامه های ارتجاعی و زن ستیزانە‌ی خود را بر آنان تحمیل کند. ولی در عمل با مقاومت گسترده زنان روبرو گردید و قادر نشد تمام برنامه های خود علیه آنان را عملی سازد و صدای اعتراض‌شان را خاموش کند. جنبش زنان ایران از ابتدا بر بستر همین مقاومت ها بالیده و بر پویایی خود افزوده است، از حقوق خود دفاع نموده و تاثیرات مهمی را بر تحولات سیاسی و اجتماعی کشور از خود بر جای گذاشته است. مقاومت دلیرانە و هوشیارانە‌ی زنان، نظر گروه های وسیعی از جامعه را به جنبش زنان جلب کرده و امید بە تغییر و تحولات عمیق در فرهنگ جامعە و رهایی از بند استبداد و نابرابری را تقویت نمودە‌است .  

زنان سهم اندکی در اشتغال و بازار کار دارند و تبعیضات بسیاری علیە آنان در محل‌های کار اعمال می شود. از تبعیض مزدی گرفتە تا محرومیت از مرخصی دوران زایمان و مهد کودک. تعداد زنان بیکار نزدیک بە سە برابر مردان است. اکثر کارفرمایان از استخدام زنان متاهل خودداری می کنند، زنان را بعد از حاملگی اخراج و بر خلاف قوانین، از بازگشت آنان بعد از گذراندن دوران مرخصی زایمان بە سرکار، امتناع می ورزند. زنان فقط در کارخانه ها و محل کار به دنبال کسب حقوق و جایگاه خود نیستند. مبارزه آنان تمامی حوزه های حیات اجتماعی را در بر می گیرد. آنان برای حضور در مراکز تصمیم گیری کشور مبارزه می کنند و قوانین تبعیض آمیز را به چالش می کشند. زنان حضور خود در امور مدیریت، تولید و خدمات را ضمانتی برای توسعه و رشد هماهنگ جامعه و حق بدیهی خود می‌دانند. 

به‌رغم تمام تلاش زنان برابری خواه در طول تاریخ و با وجود پیشرفت‌ها و دستاوردهایی که بر اثر مبارزات آنان برای تحقق حقوق سیاسی، اقتصادی ، اجتماعی و جنسیتی کسب شده است، هنوز شکاف جنسیتی در عرصه های حقوقی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی عمیق است.
 

با همه‌گیری کرونا، ما شاهد تعمیق بیشتر شکاف‌های اقتصادی و اجتماعی هستیم. شرایط کار برای زنان سخت تر شده و آسیب پذیری زنان در مشارکت اقتصادی افزون‌تر گشته‌است. علاوه براین، فشار کار در منزل، مراقبت از افراد مسن و بیماران، مسئولیت رسیدگی به آموزش کودکان در فضای مجازی و غیره، زنان را با شرایطی سخت‌تر و چالش‌بارتر از گذشته مواجه کرده‌است. 

 امسال، در حالی به برگزاری مراسم هشتم مارس می پردازیم که دل‌هایمان از قتل ناموسی مونا حیدری نوجوان، آکنده از غم و چشم‌هایمان از تصاویر دلخراش این جنایت بهت زده‌است. بسیاری از زنان و مردان فعال حقوق زنان که برای تحقق حقوق آنان بر اساس معیارهای انسانی و جهانی تلاش می‌کنند، تحت آزار و تعقیب کیفری حکومت اسلامی ایران قرار دارند و بسیاری در زندان و تحت شکنجه هستند.  

حزب چپ ایران (فدائیان خلق) ٨ مارس روز جهانی زن را، بە همە‌ی زنان و مردان آزادیخواە و برابری طلب شادباش می‌گوید، مبارزات بی امان زنان برای برابری کامل با مردان در تمام عرصە‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را ارج می‌نهد و از آن قاطعانە حمایت می‌کند. حزب ما بر این باور است که حقوق زنان، حقوق نیمی از جامعە و حقوق بشر است و بدون آزادی زنان، آزادی جامعه ممکن نیست. حزب ما هرگونه تبعیض جنسیتی را مردود می داند و همه‌ی انسان ها اعم از زن، مرد و دگرباشان جنسی را برابر‌حقوق دانسته و اعتقاد دارد که باید از حقوق برابر برخوردار باشند. حزب چپ ایران (فدائیان خلق) در مبارزه برای تامین حقوق انسانی، در کنار تمام آن هائی که برای رفع تبعیض جنسیتی، برای آزادی، دموکراسی، عدالت اجتماعی و علیه استبداد مذهبی، اسلام سیاسی و سیاست‌های نئولیبرالیستی تلاش می کنند، قرار دارد و در حمایت از مطالبات جنبش زنان آماده‌ی همکاری با نیروهای آزادیخواه و برابر ی طلب است. 


هیئت سیاسی – اجرائی حزب چپ ایران (فدائیان خلق ) 

۱۴ اسفند ۱۴۰۰ – ۵ مارس ۲۰۲۲

برگفته ای از سایت اخبار روز،  ۷ مارس ۲۰۲۲