ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از اعزام نیروهای داوطلب به جنگ حمایت کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای پوتین از وزیر دفاع کشورش خواسته است که به افراد داوطلب اعزام به جبهه جنگ کمک شود.
او گفت: «اگر میبینید افرادی هستند که میخواهند داوطلبانه (به نیروهای جداییطلب در شرق اوکراین) کمک کنند، لازم است که به آنها در رفتن به جبهه نبرد کمک کنید.»
ولادیمیر پوتین هفته گذشته ادعا کرده بود که ارتش روسیه نه به سربازگیری متوسل خواهد شد و نه به اعزام نیروهای ذخیره.
شرکت دولتی انرژی اتمی اوکراین به نام «انرگواتم» روز جمعه اعلام کرد که دیگر سوخت خود را از روسیه نخواهد خرید.
اوکراین تاکنون سوخت اتمی خود را از روسیه و آمریکا خریداری میکرد.
رآکتورهای اتمی فعال در اوکراین همه متعلق به دوران شوروی هستند و دستکم دو نیروگاه این کشور در روزهای اخیر در پی حملات روسیه ارتباط خود را با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دست دادهاند.
گزارشها از شهر چرنیهیف حاکی است که حمله روسیه به شبکه آبرسانی این شهر باعث قطعی آب شده است.
کییف ایندیپندنت گزارش میدهد که محل آسیب به لولهها شناسایی شده و در عرض چند ساعت مشکل بیآبی برطرف خواهد شد.
پیشتر شهر ماریوپل در جنوب اوکراین آب و برق خود را در اثر حملات روسیه از دست داده بود. هنوز هم در این شهر از آب و برق خبری نیست.
وزارت دفاع بریتانیا در برآورد اطلاعاتی تازه خود از وضعیت اوکراین میگوید که روسیه به اهداف خود از تهاجم به این کشور دست نیافته است.
در این ارزیابی، این که روسیه به اهدافی که پیش از تهاجم برای خود تعیین کرده بود رسیده باشد «بسیار نامحتمل» توصیف شده است.
این ارزیابی همچنین میگوید که پیشروی نیروی زمینی روسیه در خاک اوکراین «محدود» بوده است.
آن طور که در این ارزیابی آمده است، روسیه احتمالا در روزهای آینده مواضع نیروهای خود را برای حملات جدید تغییر خواهد داد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، روز جمعه از وقوع حمله شیمیایی به دست روسیه ابراز نگرانی کرد.
آقای زلنسکی در واکنش به اتهامزنی روسیه مبنی بر این که اوکراین در تدارک حمله شیمیایی است این اتهام را نشانه بدی دانست.
او گفت: «بارها به ما ثابت شده که اگر میخواهید بدانید برنامه روسیه چیست، ببینید خودش دیگران را به چه متهم میکند.»
نیروهای امدادی اوکراین روز جمعه خبر از حمله جدید روسیه به اهداف غیرنظامی در شهر دنیپرو دادند.
دنیپرو شهری است در شرق اوکراین، در حدود ۴۰۰ کیلومتری کییف، پایتخت.
علاوه بر دنیپرو، صبح روز جمعه شهرهای لوتسک و ایوانوفرانکیوسک هم هدف حمله هوایی روسیه قرار گرفتهاند.
حمله هوایی به مناطق مسکونی در دنیپرو دستکم یک کشته بر جای گذاشته است.
رهبران اتحادیه اروپا روز پنجشنبه «رنج وصفناپذیری» را که روسیه به مردم اوکراین تحمیل کرده است محکوم کردند اما در نشست خود که در فرانسه برگزار شد، درخواست کییف برای عضویت سریع این کشور در اتحادیه اروپا را نپذیرفتند.
تهاجم نظامی روسیه به اوکراین که بزرگترین حمله به یک کشور اروپایی از زمان جنگ جهانی دوم به این سو محسوب میشود، نظام امنیتی اروپا را بر هم زد و پایتختهای اروپایی را به بازاندیشی درباره سیاستهای اقتصادی، دفاعی و انرژی این اتحادیه واداشت.
اتحادیه اروپا به محض تهاجم روسیه به اوکراین توانست تحریمهای سنگینی را علیه مسکو وضع کند، کمکهای انساندوستانه برای مردم اوکراین فراهم بیاورد و همچنین ارتش اوکراین را تجهیز کند.
اما خواسته کییف برای تسریع در روند عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا شکافی را میان رهبران این اتحادیه به وجود آورد.
آندری پلنکوویچ، نخست وزیر کرواسی، در نشست رهبران اتحادیه اروپا که تا بامداد جمعه به طول انجامید، گفت: «هیچ کسی یک شبه وارد اتحادیه اروپا نشده.»
از سویی چارلز میشل، رئیس این نشست، در تلاش برای ابراز همدردی با اوکراین و حمایت اخلاقی از این کشور گفت که «اوکراین به تمام خانواده اروپایی تعلق دارد».
اما برخی دیگر تصریح کردند که بر خلاف خواست ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور و هسایگان آن در شرق اروپا، اوکراین اجازه ندارد به این شتاب وارد اتحادیه اروپا بشود.
مارک روته، نخست وزیر هلند که یکی از مخالفان برجسته گسترش اتحادیه اروپاست، گفت: «هیچ مسیر میانبری برای انجام این فرایند وجود ندارد.» وی البته افزود که اتحادیه اروپا به تعمیق روابط خود با کییف ادامه میدهد.
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، گفت که اما در عین حال امکان عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا به کلی هم منتفی نیست.
وی اظهار داشت: «آیا میتوانیم درها را برای عضویت کشوری که در حال جنگ است باز کنیم؟ فکر نکنم. آیا میتوانیم درها را ببندیم و بگوییم، هرگز؟ منصفانه نیست. آیا میتوانیم بحث ایجاد توازن در منطقه را فراموش کنیم؟ بیایید محتاط باشیم.»
عضویت در اتحادیه اروپا معمولا چندین سال طول میکشد و شرایط سفت و سختی دارد از جمله ثبات اقتصادی، ریشهکن کردن فساد و رعایت حقوق بشر.
ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، در پیامی ویدیویی اعلام کرد که حدود یکصد هزار نفر طی چند روز گذشته توانستهاند از شهرهای اوکراین خارج شوند. وی اما گفت که بندر ماریوپل و شهر وولنوواخا که در نزدیکی ماریوپل واقع است، همچنان تحت محاصره نیروهای روس قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، آقای زلنسکی روسیه را به بمباران راههای ایجاد شده برای فرار مردم غیرنظامی از شهرها و همچنین بمباران محلی که اهالی ماریوپل برای خروج از شهر در آنجا جمع شده بودند، متهم کرد.
رئیس جمهوری اوکراین گفت که مسکو برای فریب اوکراینیها در شهرهای محاصرهشده به هر کاری دست میزند. او از شهروندان اوکراینی که با ساکنان ماریوپل در ارتباط هستند خواست به آنها بگویند که از جنگ بر سر این شهر دست نکشند.
وی همچنین به ادعاهای روسیه مبنی بر تولید سلاحهای بیولوژیک در اوکراین پاسخ داد و گفت: «هیچ سلاح شیمیایی یا دیگر تسلیحات کشتار جمعی در کشور من تولید نمیشود. جهان از این امر مطلع است و شما هم میدانید.»
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه به درخواست مسکو تشکیل جلسه خواهد داد تا درباره ادعاهای روسیه مبنی بر فعالیتهای بیولوژیک ایالات متحده در اوکراین بحث شود. روسیه هیچ سندی درباره ادعاهای خود ارائه نداده است.
ایالات متحده روز چهارشنبه ادعای روسیه دراین باره را که واشینگتن آزمایشگاههای تسلیحات بیولوژیک در اوکراین دارد رد کرد و آن را «خندهدار» نامید. واشینگتن همچنین هشدار داد که هدف مسکو از این اتهامات احتمالا زمینهسازی برای استفاده از تسلیحات و شیمیایی باشد.
شرکت ماهوارهای ماکسار روز پنجشنبه گفت، تصاویر این شرکت نشان میدهد یک کاروان بزرگ نظامی روسیه که آخرین بار در شمال غرب کییف، نزدیکی فرودگاه آنتونوف مستقر شده بود، تا حد زیادی پراکنده شده و در مکانی دیگر استقرار یافته است.
تصاویر این شرکت آمریکایی همچنین گویای آن است که واحدهای زرهی روسی در حال مانور دادن در شهرکهای نزدیک فرودگاه آنتونوف هستند. واحدهای دیگری نیز پیشروی به سمت شمال کییف داشته و در نزدیکی دهکده لوبیانکا مستقر شدهاند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱۱ مارس ۲۰۲۲