بالاترین نرخ تورم در ایران از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون در یکساله استقرار دولت ابراهیم رئیسی ثبت شده است.
حسین راغفر کارشناس اقتصاد با بیان این مطلب و با اشاره به نرخ اعلامی ۵۲.۵ درصد برای تورم در یکسالگی دولت سیزدهم گفت : «آنهایی که رگ گردنشان در دفاع از افزایش نرخ ارز و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی متورم میشد، امروز باید نسبت به پیامدهای سیاسی و اجتماعی تصمیمی که گرفتهاند پاسخگو باشند.
این استاد دانشگاه افزود: «همین افراد مدعی بودند اگر ارز ترجیحی را حذف کنیم، حداکثر بین ۶ تا ۷ درصد افزایش قیمت خواهیم داشت، این در حالی است که امروز شاهد افزایش ۲۰۰ درصدی قیمت کالاهایی هستیم که قیمت گذاری آنها با ارز ترجیحی ارتباط داشت.
حسین راغفر با بیان اینکه در دولت سیزدهم اقتصاد رها شده است، تصریح کرد:«این افزایش نرخ تورم به طور طبیعی ناشی از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و بی سر و سامانی در اقتصاد کشور است و اکنون ثابت شده که اقتصاد ایران، تحت نفوذ جریانهای قدرت و ثروت قرار گرفته است.»
ابراهیم رئیسی، ۱۸ اردیبهشت امسال وعده داد که دولت با تدابیر مناسب برای تنظیم بازار و نظارت بر آن، مانع برهم خوردن آرامش مردم خواهدشد، اما حذف ارز ترجیحی طی یک ماه و نیم گذشته باعث جهش دوباره قیمتها و افزایش شدید تورم شده است.
روزنامه اعتماد روز یکشنبه در مقالهای نوشت: «بر اساس علم آمار، اگر نرخ تورم ماهانه ۱.۵ درصد باشد نرخ تورم در پایان سال ۲۰ درصد و اگر نرخ تورم، ماهانه ۳ درصد شود، تورم آخر سال ۴۰ درصد خواهد بود. حال با توجه به نرخ ۱۲ درصدی تورم در خرداد و در صورت تداوم این روند در پایان سال ۱۴۰۱ نرخ تورم در ایران به ۱۶۰ درصد خواهد رسید.»
از سوی دیگر اتاق بازرگانی تهران در جدیدترین گزارش خود به بررسی وضعیت شاخص تورم در تعدادی از کشورهای منتخب در فروردین و اردیبهشت امسال پرداخته است.
بر این اساس نرخ تورم ترکیه حدودا ۷۰ درصد بوده است. پس از ترکیه، آرژانتین نیز همچنان با تورمی بالا مواجه است و نرخ تورم در این کشور به ۵۸ درصد رسیده است.
پس از این کشورها، ایران با نرخ حدود ۳۵ درصد قرار گرفته که البته این آمار پیش از تورم خرداد ماه اعلام شده است. روسیه با ۱۷، پاکستان با ۱۳، لهستان با ۱۲ و شیلی با ۱۰ درصد در ردههای بعدی این جدول قرار دارند.
به این ترتیب تورم ایران در این مدت حدودا ۱۶ برابر عربستان سعودی، ۶.۷ برابر عراق و ۲.۷ برابر پاکستان بوده است.
علی شهیدی، جانشین معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، روز دوشنبه ششم تیرماه اعلامکرد یارانههای نقدی به زودی به کالابرگ تبدیل میشود.
در حالی که حتی برخی مقامهای جمهوری اسلامی نیز به کاهش قدرت خرید مردم در شرایط فعلی اذعان دارند، مقامهای دولت سیزدهم همچنان وعده میدهند که برای حفظ آرامش بازار و تامین معیشت مردم تلاش میکنند.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی،۲۸ ژوئن ۲۰۲۲