پلیس نیویورک با اعلام هویت ضارب سلمان رشدی نویسنده کتاب «آیات شیطانی» گفت او «هادی مطر» نام دارد که اهل نیوجرسی است و ۲۴ سال سن دارد.
به گزارش صدای آمریکا، به گفته پلیس او از هواداران جمهوری اسلامی است و نسبت به رهبران حکومت اسلامی ارادت داشته است. به گفته پلیس، هادی مطر در شبکههای اجتماعی خود همچون فیسبوک، در حمایت از جمهوری اسلامی ،سپاه پاسداران و شیعهگری مطالبی منتشر کرده است.
تصاویری از روحالله خمینی و علی خامنهای به همراه نیروهای سپاه پاسداران در شناسه اکانت فیسبوک او دیده میشود.
پلیس گفته تحقیقات درباره انگیزههای هادی مطر برای حمله به سلمان رشدی ادامه دارد، اما به نظر میرسد او به تنهایی اقدام به این عمل کرده و گروه یا تیمی از این اقدام پشتیبانی نمیکرده است.
سلمان رشدی ۷۵ ساله که روز جمعه در نیویورک به هنگام سخنرانی در یک مجتمع فرهنگی مورد حمله هادی مطر قرار گرفت، از ناحیه گردن مورد اصابت چاقو واقع و به بیمارستان منتقل شد.
آخرین خبرها حاکی از آن است که سلمان رشدی ، احتمالاً بر اثر جراحات وارده از ضربه چاقو در روز جمعه، یک چشمش را از دست خواهد داد. همچنین اعلام شده است که اعصاب بازوی او قطع شده و به کبدش آسیب رسیده است و سلمان رشدی با کمک دستگاه تنفس مصنوعی نفس میکشد.
سلمان رشدی یک بریتانیایی-آمریکایی متولد هند است که در اواخر دهه ۸۰ میلادی با نوشتن کتاب «آیات شیطانی» مورد خشم مسلمانان قرار گرفت و روحالله خمینی با صدور فتوایی قتل او را واجب دانست. چند سال بعد از صدور فتوای آیت الله خمینی دو تن از ناشران کتاب «آیات شیطانی» در اروپا مورد حمله مسلمانان قرار گرفتند که یک نفر از آنها در این حمله کشته شد.
جمهوری اسلامی بعد از مرگ روحالله خمینی هم از موضع بنیانگذار خود کوتاه نیامد و خون سلمان رشدی را مباح دانست و حتی برای قتل او سه میلیون دلار جایزه تعیین کرد، اما در اوایل دهه ۹۰ میلادی اعلام کرد برای اجرای این فتوا و قتل رشدی اقدامی نخواهد کرد.
با این حال بنیادی موسوم به «بنیاد ۱۵ خرداد» وابسته به «ستاد اجرایی فرمان امام» که خود را بعد از کمیته امداد و بنیاد شهید ، سومین نهاد خدماتی ایران معرفی میکند در وبسایتش متذکر شده که یکی از اقدامات برجسته این بنیاد، تعیین جایزه برای قتل سلمان رشدی، نویسنده کتاب «آیات شیطانی» بوده که ضمن انعکاس گسترده در جهان باعث شده این نویسنده دور از انظار عموم زندگی کند.
همزمان با حمله هادی مطر به سلمان رشدی ، برخی مقامات و طرفداران جمهوری اسلامی تلاش کردند این حمله را دسیسه غرب و در ارتباطات با توافق هستهای جمهوری اسلامی با آمریکا و احیای برجام بدانند.
محمد مرندی مشاور تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی در توییتر و به زبان انگلیسی نوشت : «من برای نویسندهای که نفرت و تحقیر بیپایان نسبت به مسلمانان و اسلام را به همراه داشته است، اشک نمیریزم. او یک بازیچه امپراتوری است که به عنوان یک رماننویس پسا استعماری ظاهر شده است. اما، آیا عجیب نیست که با نزدیک شدن به توافق هستهای احتمالی، آمریکا ادعاهایی در مورد تلاش برای کشتن جان بولتون مطرح کرده و اکنون این اتفاق میافتد؟»
علیاکبر رائفیپور، از نظریه پردازان جمهوری اسلامی و عبدالرضا داوری از مشاوران دولت محمود احمدی نژاد نیز در همین خط تحلیلی ، ضمن ابراز خشنودی از اتفاق حمله به سلمان رشدی آنرا توطئه اسرائیل و آمریکا دانسته و تلاش کردند همزمانی این رخداد با روزهای پایانی مذاکرات احیای برجام را تلاشی از ناحیه غرب برای توقف مذاکرات و فشار به ایران قلمداد کنند.
محکومیت حمله به سلمان رشدی
رهبران و شخصیتهای سیاسی و ادبی جهان حمله روز جمعه به سلمان رشدی را محکوم کردند.
چاک شومر، رهبر اکثریت دموکرات در مجلس سنای آمریکا، در توییتی این حمله «وحشتنک» را حمله به آزادی بیان و فکر دانسته و ضمن آرزو برای بهبودی سریع و کامل سلمان رشدی ابراز امیدواری کرده عامل حادثه با پاسخگویی و عدالت کامل روبرو شود.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا، با انتشار توییتی درباره این حمله به سلمان رشدی در هنگام استفاده او از «حقی که هرگز نباید از دفاع از آن باز ایستیم» ابراز تاسف کرد و اظهار امیدواری کرد حال وی خوب باشد.
ریشی سوناک، یکی از دو نامزد تصدی بر کرسی رهبری حزب محافظهکار و نخستوزیری بریتانیا، در توییتی سلمان رشدی را «قهرمان آزادی بیان و آزادی هنری» خوانده است.
پریتی پاتل، وزیر کشور بریتانیا، حمله به سلمان رشدی را «بیدلیل و بیرحمانه» خواند. به گفته او، «آزادی بیان ارزشی است که ما آن را گرامی میداریم و تلاشها برای تضعیف آن را نباید برتابید.»
خالد حسینی، رماننویس مشهور افغانستانی-آمریکایی، گفته است که از حمله «بزدلانه» به سلمان رشدی به شدت وحشتزده شده و ضمن دعا برای بهبودیاش، او را «صدایی اساسی» خوانده که نمیتوان خاموشش کرد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، این حمله را وحشتناک خواند.
کتی هوکول، فرماندار نیویورک، گفت آمریکاییها میخواهند مردم آزادی بیان و نوشتن حقیقت را داشته باشند.
ایان مک یوون، رمان نویس بریتانیایی، گفت این حمله نشان دهنده حمله به آزادی اندیشه و بیان بود.
شورای مسلمانان بریتانیا هم حمله به سلمان رشدی را محکوم کرده است. در توییتی که این نهاد منتشر کرده، آمده است: «چنین خشونتی، اشتباه است و مهاجم باید به سزای عملش برسد.»
برخی نویسندگان سرشناس، از جمله استفان کینگ، نیل گیمن، جیکی رولینگ و نایجلا لاوسون، حمایتشان را از سلمان رشدی بیان کردند.
ناشر سلمان رشدی هم با انتشار بیانیهای به جمع کسانی پیوست که حمله به این نویسنده را محکوم کردند.
مدیرعامل انتشارات معتبر «پنگوئن رندوم هاوس» با انتشار بیانیهای با خانواده آقای رشدی ابراز همدردی کرده و نوشته است: «ما از شنیدن خبر حمله به سلمان رشدی، عمیقا شوکه و وحشتزده شدیم.»
برگفته ای از سایت ایران امروز،۱۳ اگوست ۲۰۲۲