«شوک به کشتی آزاد ایران»؛ این، عبارت مشترک در تمامی تیترهایی است که روز گذشته و دقایقی پس از اعلام قرعهکشی رقابتهای کشتی آزاد جهانی، روی صفحه رسانههای رسمی ایران نشست.
«امیرمحمد یزدانی»، ملیپوش آزادکار ایران در وزن ۷۰ کیلوگرم مسابقات جهانی کشتی آزاد، باید در اولین مسابقه خود مقابل «جاش فاینسیلور» اسراییلی قرار بگیرد. مسلما این مبارزه امروز برگزار نخواهد شد؛ جمهوری اسلامی طی یک استثمار چهل ساله بر ورزش و ورزشکاران ایرانی، اجازه رویارویی آنها با حریفان اسراییلی را گرفته است.
آیا با انصراف امیرمحمد یزدانی از دیدار مقابل حریف اسراییلی، خطری ورزش ایران را تهدید خواهد کرد؟
چرا دیگر کسی از «مردم مظلوم فلسطین» دفاع نمیکند؟
اگر حداقل دو دهه از عمرتان در ایران گذشته باشد، حتما عبارت «برای دفاع از مردم مظلوم فلسطین» به گوشتان آشناست؛ جملهای که همواره و بدون استثنا، در اخبار صداوسیمای حکومتی ایران به عنوان پیشوندی برای اعلام خبر مبارزه نکردن یک ورزشکار ایرانی و اسراییلی به کار میرفت.
اما از حدود یک دهه قبل تاکنون، چنین جملهای را دیگر از زبان هیچ یک از مجریان صداوسیما نشنیدهاید.
«یدالله اعتصامی» کارشناس دائمی رقابتهای کشتی در صداوسیمای جمهوری اسلامی، چهارشنبه شب و حدود یک ساعت پس از اعلام قرعهکشی رقابتهای کشتی آزاد جهانی، مقابل دوربین تلویزیونی ادعا کرد که امیرمحمد یزدانی ملیپوش ایران در وزن ۷۰ کیلوگرم مصدوم است و شاید قادر به مبارزه نباشد. او هیچ اشارهای به نام و ملیت حریف یزدانی نکرد.
جمهوری اسلامی، شاید تنها نظام توتالیتر سابق و کنونی باشد، که حتی قدرت ایستادگی روی ایدئولوژیهایش را هم ندارد.
حالا غریب به یک دهه است که ورزشکاران ایرانی، باید بپذیرند که با «تمارض به مصدومیت»، مقابل حریفان اسراییلی قرار نگیرند.
این اتفاق پس از حساسیتهای کمیته بینالمللی المپیک روی موضوع «جدایی سیاست از ورزش» و «رفع هرگونه تبعیض» در مسابقات ورزشی افتاد. ورزش جمهوری اسلامی نمیتواند با قاطعیت اعلام کند که یا برای آنچه «دفاع از مردم مظلوم فلسطین نامیده»، یا آنچه ایدئولوژی خود در چهار دهه اخیر ترسیم کرده، به ورزشکارانش حق مبارزه با حریف اسراییلی را نمیدهد.
چرا نمیتوان خبر دروغ مصدومیت کشتیگیر ایران را باور کرد؟
موضوع مصدومیت امیر محمد یزدانی، کشتیگیر وزن ۷۰ کیلوگرم تیم ملی آزاد ایران در حالی دقایقی پس از اعلام قرعه مبارزه او با حریف اسراییلی مطرح شد که «پژمان درستکار» سرمربی تیم ملی کشتی آزاد ایران، یک روز قبل، از آمادگی جسمی، روحی و سلامت تمامی کشتیگیرانش خبر داده بود.
او در مصاحبهای که خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی (ایرنا) منتشر کرد گفته بود: «برای موفقیت به صربستان آمدیم و مطمئنم بهترین نتیجه تاریخ کشتی ایران را در این دوره به دست خواهیم آورد. چون هم تمرینات خوبی داشتیم، هم حریفان را به خوبی آنالیز کردیم.» سرمربی تیم ملی کشتی آزاد ایران گفته بود تمامی بازیکنان در سلامت کامل قرار دارند.
به نظر میرسد در ورزش ایران، بخشی از «سلامت کامل کشتیگیران» به قرعه مسابقات نیز مرتبط باشد؛ کشتیگیران مصدوم میشوند حتی اگر به قیمت از دست دادن زندگی حرفهایشان، یا حتی خطر تعلیق کشتی و ورزش ایران تمام شود.
رسول خادم چرا از فدراسیون کشتی استعفا داد؟
۱۷اسفند۱۳۹۶، جمعی از کشتیگیران ایران در همراهی با «رسول خادم» رییس وقت فدراسیون کشتی، در نامهای سرگشاده خطاب به آیتالله «علی خامنهای»، رهبر جمهوری اسلامی از او خواستند «مساله ممنوعیت مبارزه با ورزشکاران اسراییلی» را یکبار برای همیشه پایان دهد.
رهبر جمهوری اسلامی به این نامه پاسخی نداد.
پانزده روز پیش از نگارش و ارسال این نامه برای علی خامنهای، رسول خادم در مصاحبهای گفته بود: «سحر و جادویی بلد نیستم که با اسراییلیها روبه رو نشویم.» او در همین مصاحبه، «تعلیق» فدراسیون کشتی ایران را «نزدیکتر از رگ گردن» خوانده و مدعی شده بود کمیته بینالمللی المپیک و اتحادیه جهانی کشتی، روی موضوع ممنوعیت مبارزه ورزشکاران ایران و اسراییل حساس شدهاند.
در همین فاصله زمانی، ماشین تبلیغاتی و تهدیدهای نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی علیه رسول خادم آغاز شد.
همان زمان، خبرگزاری دانشجو در گزارشی با تیتر «افشاگری ارتباط عجیب رسول خادم با عناصر ضد انقلاب»، موضوع حساسیت رییس وقت فدراسیون کشتی ایران را برگرفته از تاثیرپذیری و ارتباط او با رسانههای خارج از کشور دانست.
همچنین سردار «داود آذرنوش» رییس سازمان بسیج ورزشکاران کشور خطاب به رسول خادم گفت: «مبارزه با ورزشکاران اسراییل در هر رشته ورزشی منتفی بوده و خط قرمز نظام است.» او همچنین رییس وقت فدراسیون کشتی را تهدید کرد و گفت: «قدم خودت و همراهانت که بخواهند در راه عادیسازی مبارزه با اسراییل گام بردارند را خرد میکنیم.»
رسول خادم فروردین سال ۱۳۹۷ در نامه پایانی خود خطاب به شورای عالی امنیت ملی کشور نوشت: «مانع تعلیق کشتی ایران شوید.» او کمی بعد از سمت خود استعفا داد. آقای خادم از آن زمان هیچ سمتی در ورزش ایران ندارد و تنها در خیریهاش برای سیلزدگان، زلزلهزدگان، کودکان کار و زنان بیسرپرست یا بدسرپرست فعالیت میکند.
رسول خادم پیش از جداییاش از فدراسیون کشتی ایران گفته بود که بهانه «مصدومیت» پیش از بازی مقابل حریفان اسراییلی دیگر نخنما شده است و کاربردی مقابل اتحادیه جهانی کشتی ندارد.
آیا از هر زمان دیگری به تعلیق نزدیکتر هستیم؟
دیماه سال ۱۳۹۸ «مسعود سلطانیفر»، وزیر ورزش و جوانان و «رضا صالحیامیری»، رییس کمیته ملی المپیک ایران در جریان سفری به شهر لوزان در سوییس، با «توماس باخ»، رییس کمیته بینالمللی المپیک(IOC) دیدار کردند.
روابط عمومی کمیته ملی المپیک ایران پیش از سفر دو مقام بالا رتبه ایران به لوزان، از این سفر با عنوان «سفر مهم کاری» نام برده بود. تا روز بیست و دوم دیماه هیچ خبری در مورد چرایی این سفر مخابره نشد. اما در دومین روز حضور هیات عالی ورزش ایران در سوییس، خبر مذاکره با بالاترین مقام ورزش جهان انتشار یافت.
سایت «اینساید دِ گیم» به عنوان یکی از رسانههای افشاگر خبرهای پشت پرده ورزش جهان، روز ۲۴دی ادعا کرد که «ایران متعهد شد که هرگونه نقض منشور المپیک را متوقف کند.» این رسانه نوشته بود دو مقام عالیرتبه ورزش ایران تعهد کتبی دادهاند که از این پس، مانع از مبارزه ورزشکاران ایرانی و اسراییلی نشوند.
پس از افشای این خبر «توماس باخ» رییس کمیته بینالمللی المپیک به خبرنگاران گفته بود «سیاست جدید و بیطرف» ورزش ایران در امور سیاسی را میستاید اما برای اطمینان پیدا کردن از نتیجه کار، به زمان، بررسی و مشاهدات بیشتر و دقیقتر نیاز دارد.
رییس کمیته بینالمللی المپیک همچنین روز پنجشنبه ۲۶دی۱۳۹۸ نیز در حاشیه رقابتهای المپیک جوانان تاکید کرد که ورزش ایران را به صورت دقیق زیر نظر دارد.
کمتر از یک ماه بعد یعنی ۱۵بهمن۱۳۹۸، «ایرانوایر» به اسنادی دست یافت که نشان میداد وزارت ورزش و جوانان به فدراسیونهای زیرمجموعه خود دستور داده است اسامی کاملی از ورزشکاران اسراییلی که در رشتههای ورزشی هر فدراسیون فعالیت میکنند را تهیه کنند.
این اقدام برای «اعزام نکردن» ورزشکاران ایرانی در آن رشتهها یا در آن اوزان انجام میشد.
در نهایت اما کشتی ایران سرانجام بار دیگر به قرعه اسراییل برخورد کرد. سوال کلیدی اینجاست؛ آیا اتحادیه جهانی کشتی، بار دیگر با جمهوری اسلامی مصالحه میکند؟
برگرفته از سایت ایران وایر،۱۵ سپنامبر ۲۰۲۲