اعتصابهای سراسری در ایران که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشتگاه پلیس امنیت اخلاقی آغاز شد، در روزهای پایانی هفته جاری ابعاد گستردهتری یافت.
روز چهارشنبه، ۶ مهر، تعدادی دیگر از استادان و دانشجویان دانشگاهها به اعتصابهای سراسری پیوستند، شمار زیادی از معلمان و دانشآموزان در کلاسهای درس حاضر نشدند و خبرهایی نیز از اعتصاب کامیونداران به گوش رسید. همچنین تعدادی از کارکنان اسنپ و دیجیکالا اعلام کردند که «همصدا» با دیگر مردم ایران، به اعتصابها میپیوندند.
اعتصاب گسترده دانشگاهیان و استادان
شماری از دانشجویان موسسه آموزش عالی سپهر دانشگاه اصفهان، روز چهارشنبه، با پیوستن به اعتصابهای دانشگاهیان شعارهایی مانند «دانشجوی زندانی آزاد باید گردد» سر دادند.
دانشجویان دانشکده دامپزشکی شیراز نیز با تجمع در ساختمان دانشکده، به اعتصاب دانشگاهیان پیوستند. دانشجویان دانشگاه آزاد مشهد، رشت، خمینیشهر و کاشان نیز با انتشار فراخوانهای جداگانهای با اعتصاب سراسری دانشگاهها همراه شدند و کلاسهای درس را تحریم کردند.
طی روزهای گذشته، بسیاری از دانشجویان دانشگاههای سراسر ایران به اعتصابهای سراسری پیوستند و اکنون در چهارمین روز اعتصاب سراسری دانشگاهیان، بیش از ۹۰ دانشگاه، دانشکده و مرکز آموزش عالی ایران در اعتصاب به سر میبرند که اسامی تعدادی از آنها به این شرح است:
دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه هنر شیراز، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، دانشگاه یاسوج، دانشکده هنر دانشگاه سوره، دانشگاه صنعت نفت آبادان، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه چمران اهواز، دانشگاه علموصنعت، دانشگاه علوم توانبخشی تهران، دانشگاه الزهرا، دانشگاه خواجه نصیر، دانشگاه هنر تهران، دانشگاه خوارزمی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه علم و فرهنگ، دانشگاه امیرکبیر، دانشگاه تبریز، دانشگاه گیلان، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه بینالمللی قزوین، دانشگاه هنر تبریز، دانشکده هنر دانشگاه دامغان، دانشگاه فنی دکتر شریعتی تهران و دانشگاه علوم پزشکی تبریز.
دانشجویان این دانشگاهها در بیانیهها و فراخوانهای خود، ضمن اعتراض به «سرکوب خشونتآمیز مردم»، «بازداشت گسترده دانشجویان»، «تخلیه خوابگاههای دانشجویی»، «غیرحضوری شدن کلاسها» و «ورود نیروهای امنیتی به حریم دانشگاه» اعلام کردند که تا آزادی کامل و بیقیدوشرط دوستانشان، در کلاسهای درس شرکت نمیکنند.
همزمان با اعتصاب گسترده دانشجویان، تعدادی از استادان نیز بهصورت گروهی و فردی کلاسهای درس را تحریم کردند و به اعتصاب سراسری دانشگاهها پیوستند. برخی از آنان از عضویت در هیئتعلمی دانشگاه هم استعفا کردند. نصرالله حکمت، استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی، و لیلی گلهداران، استاد دانشگاه هنر شیراز، از آن جملهاند.
پیشتر استادان دانشگاههای صنعتی شریف و فردوسی مشهد نیز با انتشار بیانیههایی، پیوستن خود به اعتصابها را اعلام کردند و در تازهترین اقدام، گروهی از استادان دانشگاه هنر گفتند که تا آزادی دانشجویان بازداشتی، در کلاسهای درس حاضر نمیشوند.
اعتصاب سراسری معلمان و دانشآموزان
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی معلمان که پیشتر در فراخوانی، از معلمان سراسر ایران دعوت کرده بود با هدف پیوستن به اعتصابهای سراسری، کلاسهای درس را در روزهای دوشنبه و چهارشنبه، چهارم و ششم مهر، تعطیل کنند، روز چهارشنبه از اعتصاب شماری از مدارس در کرج خبر دادند.
همچنین گزارشهای میدانی حاکی از آن است که تعداد زیادی از دانشآموزان از رفتن به کلاسهای درس خودداری کردهاند. طی روزهای گذشته، ویدیویی از کلاس درس یک معلم در قشم منتشر شد که در اعتراض به بازداشت دانشآموزان، کلاس خود را تعطیل کرد. این ویدیو هزاران بار در رسانههای اجتماعی بازنشر شد و موردتوجه کاربران فضای مجازی قرار گرفت.
اعتصاب سراسری کارمندان، کارگران و اصناف
تعدادی از کارمندان اسنپ هم روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای در اپلیکیشن فیلترشده لینکدین، پیوستن خود به اعتصابهای سراسری را اعلام کردند. در این بیانیه آمده است: «با توجه به اعتراض اخیر ما مردم ایران و دریافت نکردن پاسخی جز در جهت خشونت و سرکوب، ضمن ابراز همدردی با خانوادههای سوگوار و آسیبدیده، ما نیز همدل و همصدا با مردم ایران به اعتصابات سراسری میپیوندیم.»
پس از آن، شماری از کارکنان مجموعه دیجیکالا در بیانیهای، «سرکوب خشونتبار اعتراض حقطلبانه مردم» را «غیرقابلتحمل و نابخشودنی» خواندند و اعلام کردند که «همدل و همصدا با مردم رنجدیده و سوگوار» به اعتصابهای سراسری میپیوندند.
ویدیوهایی نیز از اعتصاب کامیونداران در رسانههای اجتماعی بازنشر شد که نشان میدهد تعداد زیادی از آنان طی روزهای گذشته در اعتصاب بودهاند اما به دلیل اختلال شدید اینترنت امکان اطلاعرسانی نداشتند.
پیشتر، کارگران پیمانی صنعت نفت نیز هشدار داده بودند که در صورت ادامه «بازداشت و کشتار مردم»، اعتصاب میکنند. اسماعیل بخشی، فعال کارگری، نیز در حساب کاربری خود از دیدار کارگران هفتتپه با خانواده مهسا امینی خبر داد و با اعلام همبستگی فعالان کارگری با «مردم دردمند، معترض و جان به لب رسیده» از «هشتگ اعتصابات سراسری» استفاده کرد.
در اشنویه، مردم همچنان در اعتصاب سراسری به سر میبرند و از خانههای خود بیرون نمیآیند. شاخههای مختلف ایل بزرگ بختیاری نیز در فراخوانی مشترک، اعلام کردند که از روز پنجشنبه قیام خواهند کرد و به اعتراضهای عمومی ملحق میشوند.
طی روزهای گذشته، شمار زیادی از کاربران فراخوانهایی را در فضای مجازی منتشر کردند که در آنها از مردم خواسته شد روز پنجشنبه، ۷ مهر، راس ساعت ۱۱ صبح، در خیابانها و اتوبانهای شهر خودروهای خود را خاموش کنند و به تحصن سراسری خودروها بپیوندند.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت فارسی، ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۲