استمرار اعتراضات در سنندج؛ ماموران حکومت «به خانه‌های مردم هم شلیک می‌کنند»

سنندج در روزها گذشته به یکی از کانون‌های اصلی رویارویی معترضان با ماموران «امنیتی» و «نظامی» تبدیل شده است. عفو بین‌الملل در خصوص «ابعاد گسترده سرکوب» در این شهر، استفاده از سلاح جنگی و شلیک به «خانه‌های مردم» هشدار داده است.

گزارش‌ها و تصاویر شب گذشته از سنندج نشان می‌دهد اعتراضات در این شهر همچنان دامه دارد و معترضان در ۱۸ مهرماه هم به خیابان‌‌ها آمده‌اند. تصاویری به دست بی‌بی‌سی فارسی رسیده که در آنها ماموران امنیتی به سوی معترضان شلیک می‌کنند.

در یکی از تصاویری که به دست بی‌بی‌سی فارسی رسیده زنی در روایت خود از وقایع شب گذشته در سنندج می‌گوید «تمام جوان‌هایمان را کشتند و کسی نیست به دادمان برسد.»

در این ویدیوی دیگری که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است یک شهروند از نیروهای امنیتی در سنندج فیلم‌ گرفته است و آنها را «گشتاپو و فاشیست معرفی می‌کند. »

چنانچه در برخی از ویدیوهای منتشر شده از سنندج پیداست معترضان توانسته‌اند برخی راه‌های رفت و آمد را مسدود کنند.

شمار دقیق بازداشت‌ها و تلفات مشخص نیست.

«ابعاد گسترده سرکوب» در سنندج

عفو بین‌الملل نیز بلافاصله نسبت به «ابعاد گسترده سرکوب جاری معترضان در سنندج در استان کردستان»، هشدار داده و نوشته «گزارش‌های دریافت شده حاکی از استفاده نیروهای امنیتی از سلاح گرم و شلیک مکرر گاز اشک‌آور، از جمله به خانه‌های مردم، است.»

منابع محلی می‌گویند سنندج از شب گذشته «زیر رگبار سنگین است و در مناطقی مثل بهاران و کمربندی ۲۵ یک لحظه صدای رگبار قطع نمی‌شود.»

بر اساس این گزارش‌ها در شهرهای سنندج، سقز و دیواندره «نیروهای حکومتی با سلاح‌های جنگی در خیابان‌ها مستقر شده‌اند» و در سنندج «از تیربار استفاده می‌کنند.»

در ویدیوهای ارسالی از تظاهرات معترضان در خیابان ماموران را عقب می‌رانند و فراری می‌دهد. اما همزمان نهادهای ناظر حقوق بشری از استقرار سنگین نیروهای نظامی و امنیتی خبر می‌دهند.

در روزهای گذشته، علاوه بر سنندج، سرکوب اعتراض و سرکوب در دیگر شهرهای استان کردستان هم ادامه داشته است.

سنندج بیستمین شهر بزرگ ایران است و پس از سقز که محل زندگی مهسا امینی شهروند ۲۲ ساله ایرانی بود که در زمان بازداشت توسط گشت ارشاد به اغما رفت و درگذشت، اولین شهر ایران است که اعتراضات از آن آغاز شد.

معترضان در دیگر شهرهای ایران برای نشان دادن همراهی خود با مردم شهرهای مختلف کردستان از جمله سنندج که زیر فشار سرکوب قرار دارد، شعار «کردستان چشم و چراغ ایران» سر می‌دهند.

در جریان‌ اعتراض‌ها، گزارش‌ها و تصاویر حاکی از شلیک مستقیم ماموران امنیتی به معترضان در سنندج بوده است.

حکومت با تایید کشته‌شدن شهروندان، مسئولیت را بر عهده مخالفانش می‌داند و مسئولان بارها از لفظ «کشته‌سازی» استفاده کرده‌اند.

در روزهای گذشته نت بلاکس نهاد مستقل و ناظر بر وضعیت شبکه اینترنت گزارش داده که قطع دسترسی به شبکه اینترنت در سنندج در استان کردستان ایران قابل تایید و اینترنت موبایل هم در سراسر کشور دچار اختلال است.

شهرهای کردستان از جمله مناطقی بود که در آنها علاوه بر اعتراض خیابانی، بازار و کسب‌وکارهای نیز دست به اعتصاب زدند.

برگفته ای از سایت بی بی سی فارسی، ۱۱ اکتبر ۲۰۲۲