رسانههای اسرائیلی به نقل از مقامات اطلاعاتی غربی اعلام کردند که روسیه در حال آماده شدن برای تامین هواپیماهای جنگنده سوخو-۳۵ به ایران در آیندهای نزدیک است.
بر اساس گزارش کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل، توافق ایران و روسیه میتواند تحویل ۲۴ فروند جنگنده را دربر بگیرد که در ابتدا قرار بود روسیه آنها را به مصر بفروشد، اما آمریکا مانع این فروش شد.
این گزارش حاکی است که پس از لغو توافق فروش جنگندههای سوخو به مصر، روسیه به دنبال خریدار جدیدی برای این هواپیماهای نظامی خود بوده است.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، میگوید مسکو و تهران مشغول بررسی راهاندازی خط مونتاژ پهپاد در روسیه برای استفاده در تهاجم نظامی به خاک اوکراین هستند
بیشتر در این باره:
هشدار آمریکا: ایران و روسیه به سمت «مشارکت دفاعی» کامل پیش میروند
کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل بدون اشاره به جزئیاتی اضافه کرد که بر اساس اطلاعات سرویسهای اطلاعاتی غربی، خلبانان ایرانی پیشتر آموزشهایی برای استفاده از این جنگندهها دیدهاند.
این گزارش در حالی منتشر میشود که رسانههای ایران در شهریورماه به نقل از فرمانده نیروی هوایی ارتش، اعلام کردند که خرید جتهای جنگنده سوخو-۳۵ روسیه در دستور کار ارتش جمهوری اسلامی قرار دارد.
دو هفته پیش نیز، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در یک نشست خبری با استناد به ارزیابیهای اطلاعاتی آمریکا در مورد گسترش همکاریهای نظامی و تسلیحاتی دو کشور همسایه گفته بود روسیه مشغول آموزش خلبانان ایرانی برای استفاده از جنگنده سوخو-۳۵ است و جمهوری اسلامی قادر خواهد بود ظرف یکسال این نوع جنگنده را از مسکو تحویل بگیرد.
دولت آمریکا در مورد «همکارهای گسترده نظامی» ایران و روسیه هشدار داده و آن را برای اوکراین، همسایگان ایران، و برای جهان «زیانبار» خوانده است.
ویلیام برنز، رئیس سیآیای گفته است: «آنچه در حال ظهور است، دستکم آغاز یک همکاری دفاعی تمامعیار میان روسیه و ایران با ارائه پهپادهای ایرانی به روسهاست؛ پهپادهایی که در حال کشتن غیرنظامیان اوکراینی هستند.»
جمهوری اسلامی و روسیه، هر دو تحت تحریمهای سخت بینالمللی قرار دارند؛ جمهوری اسلامی به دلیل برنامه هستهایاش و روسیه به دلیل تهاجم نظامی علیه اوکراین.
همچنین کمک تسلیحاتی جمهوری اسلامی به روسیه برای جنگ در اوکراین واکنشهای بینالمللی را برانگیخته است.
روز شنبه، یک مقام ارشد اوکراینی خواستار «انحلال» کارخانههای ایرانی تولید جنگافزار برای روسیه و «دستگیری تامینکنندگان» این سلاحها شد.
میخایلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهور اوکراین در توئیتی نوشت با وجود تحریمهای بینالمللی علیه شرکتها و نهادهایی که در انتقال سلاح به روسیه نقش دارند، تهران قصد دارد انتقال پهپاد و موشک به روسیه را افزایش دهد.
روزنامه هاآرتص به نقل از منابعی گزارش داد که اسرائیل پرونده مفصلی در مورد پهپادهای ساخت ایران به ویژه شاهد-۱۳۶ که یک پهپاد انتحاری است، به ناتو ارائه کرده است
بر اساس گزارشها، تهران تاکنون ۱۷۰۰ پهپاد تهاجمی را در اختیار نیروهای روس قرار داده و قصد دارد در آینده نزدیک ۳۰۰ پهپاد دیگر را نیز برای روسیه تامین کند.
دولت بریتانیا هفته گذشته اعلام کرد که پهپادهای ساخت ایران که به روسیه تحویل داده شدهاند، «نقش محوری» در حملات روسیه علیه اهداف غیرنظامی در اوکراین داشتهاند.
داوید برنئا، رئیس موساد اعلام کرد اسرائیل اطلاعاتی در اختیار دارد که نشان میدهد ایران مخفیانه در حال برنامهریزی برای «توسعه و گسترش» محمولههای جنگافزار پیشرفته ارسالی خود به روسیه برای جنگ در اوکراین است.
این اظهارات رئیس موساد که روز پنجشنبه اول دی بیان شد، اولین اظهارنظر علنی یک مقام اسرائیلی درباره پشتیبانی نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین بود.
چند هفته پس از آغاز تهاجم روسیه علیه اوکراین، مقامهای آمریکایی نسبت به ارسال تسلیحات از ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین هشدار دادند.
مقامهای جمهوری اسلامی پس از اظهارنظر مقامهای آمریکایی و انتشار گزارشها از ارسال پهپادهای ساخت ایران به روسیه در میانه جنگ اوکراین، نخست سکوت و سپس انکار کردند.
در نهایت تهران اذعان کرد که پهپادهایی را به روسیه ارسال کرده، ولی شمار آنها را اندک و زمان ارسال را نیز پیش از آغاز جنگ اوکراین اعلام کرد.
این در حالی است که آمریکا اعلام کرده شواهد قطعی از نقل و انتقالات تسلیحات بیشتر میان ایران و روسیه در مدت اخیر در دست دارد.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۲۵ دسامبر ۲۰۲۲