شب گذشنه در صد و نهمین روز اعتراضات سراسری جوانان معترض به خیابان آمدند و اعتراضات گسترده ای را شکل دادند، مجسمه ی میدان بسیج این شهر توسط تظاهرات کنندگان به زیر کشیده شد. در فولاد شهر بار دیگر یک تظاهرات اعتراضی شبانه شکل گرفت. شب گذشته معترضان در جوانرود و کرمانشاه با روشن کردن آتش و فریاد مرگ بر دیکتاتور به خیابان آمدند، علی دایی و مولوی عبدالحمید برای کمک به زلزله زدگان بی پناه خوی فراخوان دادند و دبیرکل حزب کمونیست اسپانیا وکالت سیاسی جواد روحی معترض در معرض اعدام را بر عهده گرفته است.
مسعود فرهیخته چهره خوشنام جنبش معلمان ایران چهارشنبه شب در میان استقبال پر شور جمعی از کنشگران صنفی معلم و فعالان کارگری به قید وثیقه از زندان تهران بزرگ آزاد شد.
موسسه پژوهش صلح اسلو، مستقر در نروژ، فهرست نامزدهای خود برای جایزه نوبل صلح را منتشر کرده است و نرگس محمدی و محبوبه سراج، دو فعال سرشناس حقوق بشر و حقوق زنان از ایران و افغانستان در صدر نامزدهای این موسسه هستند. موسسه پژوهش صلح اسلو در اطلاعیهای گفته: «رژیمهای سرکوبگر ایران و افغانستان طی سال گذشته به طور عمدهای در زمینه حقوق زنان پس رفتهاند، از اعدام جوانان ایران برای اعتراض به تبعیض جنسیتی تا ممنوعیت تحصیل زنان افغان در دانشگاه.» این اطلاعیه در توضیح دلیل نامزدی خانمها محمدی و سراج میگوید: «اگر کمیته نوبل میخواهد بر مبارزه غیرخشونتآمیز برای حقوق بشر به عنوان نمونهای از کمک به صلح نوری بیفکند، نرگس محمدی و محبوبه سراج به واسطه تلاشهای خستگیناپذیرشان برای حقوق زنان در ایران و افغانستان بسیار سزاوار دریافت مشترک این جایزه هستند.» دو فعال حقوق بومیان در آمریکای لاتین، یکی از چهرههای مخالف دولت کودتا در میانمار، دیوان کیفری بینالمللی و همچنین یک گروه حقوق بشری گردآوری و تحلیل داده دیگر نامزدهای موسسه پژوهش صلح اسلو هستند. همه ساله کمیته صلح نوبل شماری از شخصیتهای سیاسی، دانشگاهی و فعالان را در کنار برخی موسسات و نهادها دعوت میکند تا نامزدهایی را برای جایزه معرفی کنند. سپس کمیته صلح نوبل، که منتخب پارلمان نروژ است، از میان این نامزدها برنده را انتخاب میکند.
فراخوان عبدالحمید و علی دایی برای کمک به زلزلهزدگان خوی
مولانا عبدالحمید با اشاره به خسارات زیاد واردآمده به مردم خوی از هموطنان خواست، به یاری زلزلهزدگان این شهر بشتابند. علی دایی، فوتبالیست شهیر ایران نیز ضمن ابراز تسلیت به مردم آذربایجان، خواستار کمک به آسیبدیدگان خوی شده و با انتشار عکسی در اینستاگرام نوشت: «غم شما غم تمام مردم ایران است.»
حساب کریم باقری برای گردآوری کمک به زلزله زدگان خوی «مسدود شد»
کریم باقری، عضو سابق تیم ملی فوتبال ایران، در اینستاگرام خود گفته است که پس از اعلام شماره حسابی برای جمعآوری کمک به زلزله زدگان خوی، این حساب مسدود شده است. دلیل مسدود شدن این حساب مشخص نیست اما در جریان زمین لرزه کرمانشاه هم حساب علی دایی، فوتبالیست دیگر ایرانی هم بسته شده بود. زمین لرزه خوی شماری کشته و زخمی و خسارات گسترده به جای گذاشته و رسانههای اجتماعی از ناکافی بودن کمکهای دولتی و نحوه نامناسب توزیع آن گزارشهایی منتشر کردهاند.
انریکو سانتیاگو، نماینده پارلمان اسپانیا و دبیرکل حزب کمونیست این کشور، خواستار آزادی فوری جواد روحی از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری در نوشهر و لغو حکم اعدام او شده است. به گزارش بی بی سی آقای سانتیاگو روز سهشنبه در توییتی گفت به کمپین فعالان حقوق بشری ایران پیوسته و کفالت جواد روحی، ۳۵ ساله، را پذیرفته است. این نماینده پارلمان اسپانیا به سه حکم اعدام که برای جواد روحی صادر شده اشاره کرد و از حکومت ایران خواست آقای روحی را فورا آزاد کند. یک روز پیشتر سازمان عفو بینالملل هشدار داد که آقای روحی و دو نفر دیگر «در پی محاکمههای به شدت ناعادلانه در خطر اعدام قرار دارند.» عفو بینالملل برای نجات این سه نفر که در اعتراضهای نوشهر دستگیر شدهاند «فراخوان اقدام فوری» داد. این سازمان میگوید احکام اعدام جواد روحی، مهدی محمدی فرد و عرشیا تکدستان بر مبنای اعترافات اجباری تحت شکنجه صادر شده است. به گزارش هرانا مهدی محمدیفرد متولد ۱۳۸۲، روز ۸ مهر ماه بازداشت و سپس توسط شعبه اول دادگاه انقلاب ساری از بابت اتهامات «افساد فی الارض» و «محاربه» به دوبار اعدام محکوم شد. عرشیا تکدستان شهروند ۱۸ ساله نیز توسط همین شعبه و با اتهامات مشابه به اعدام محکوم شده است. بنا به آنچه عفو بینالملل منتشر کرده شلاق، شوک الکتریکی، تهدید به مرگ، تجاوز و یخ گذاشتن روی بیضه از جمله روشهای شکنجه علیه این سه معترض بوده است. به گفته این سازمان آقای روحی متحمل «زندان انفرادی طولانی، شلاق، خشونت جنسی از طریق گذاشتن یخ روی بیضهها» شده است.
مدیر روابط عمومی دیوان عالی کشور: اجرای حکم اعدام محمد قبادلو متوقف شده است
به گفته امیر هاشمیان، مدیر روابط عمومی دیوانعالی کشور، قرار توقف اجرای اعدام حکم محمد قبادلو صادر شده است. محمد قبادلو ۲۲ ساله از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری ایران است که به اتهام کشتن یک مامور پلیس و مجروح کردن پنج مامور دیگر از طریق زیر گرفتن آنها با خودروی سواری به «محاربه و افساد فیالارض» متهم و به اعدام محکوم شد. مدیر روابط عمومی دیوانعالی در توییتر خود نوشت: «قرار توقف اجرای حکم محمد قبادلو، در پی درخواست مجدد اعاده دادرسی وکیل نامبرده مبنی بر اعدام به جرم محاربه با توجه به تقدم حق الناس تا رسیدگی به اتهام قتل عمد یکی از پرسنل فراجا و محکومیت وی به قصاص نفس، در دیوان عالی کشور صادر شد.» دیوان عالی روز شنبه ۳ دی ماه ۱۴۰۱ خبر پذیرش فرجام خواهی محمد قبادلو و سامان صیدی از معترضان بازداشت را منتشر اما ساعتی بعد اعلام کرد که درخواست فرجام خواهی محمد قبادلو رد و حکم او تایید شده است. مدیر روابط عمومی دیوان عالی بار دیگر در دوشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۱ گفت که در پی محکومیت محمد قبادلو به قصاص نفس، فرجام خواهی وکیل وی در دیوان عالی کشور ثبت و پرونده جهت رسیدگی به یکی از شعب ارجاع شده است.
شماری از مجروحان «جمعه خونین» زاهدان روز سهشنبه ۱۱ بهمن با مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، در مسجد مکی دیدار کردند.
دفتر مولوی عبدالحمید تصویری از دیدار مجروحان «جمعه خونین» با امام جمعه اهل سنت زاهدان کانال تلگرامی خود منتشر کرده است. کانال «حال وش» نوشته است: «شماری از مجروحین جمعه خونین ٨ مهر ماه » در مسجد مکی زاهدان با مولوی عبدالحمید «دیدار و بر دادخواهی و مجازات آمران و عاملان کشتار تاکید کردند.» این کانال خبری اضافه کرده است: « در دیدار مجروحین اعتراضات زاهدان با مولوی عبدالحمید به پیگیری دادخواهی تا احقاق حق آسیب دیدگان و مجازات آمران و عاملان کشتار مردم بیگناه تاکید شد». «جمعه خونین» زاهدان با تجمع جمعی از مردم زاهدان در روز جمعه هشتم مهر ماه پس از خطبههای مولوی عبدالحمید در اعتراض به موضوع «تجاوز یک سرهنگ نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ» در چابهار آغاز شد. اما حاضران در این تجمع اعتراضی با شلیک مستقیم ماموران امنیتی روبرو شدند. به گفته سایتهای محلی و سازمانهای حقوق بشری، نزدیک به یکصد نفر در «جمعه خونین» زاهدان کشته شدند.
کودک کار، زنده یاد احمدرضا قلجی
احمدرضا قلجی ۱۷ ساله، زاده اسدآباد استان همدان، برای کمک به مخارج خانواده به به تهران رفته و در یک رستوران مشغول به کار بود. احمدرضا روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، در حالیکه برای تعمیر گوشی موبایل خود به بیرون رفته بود، با شلیک مستقیم توسط پاسداران خامنهای در تهران به شهادت رسید. بر حسب اطلاع، پدر او کارگری ساده است که در پی شهادت فرزندنش از کار بازمانده است. احمدرضا یک برادر ۷ ساله دارد که به گفتهی نزدیکان، به دلیل استرس ناشی از قتل برادر، از رفتن به مدرسه خودداری میکند.
بی اطلاعی از سرنوشت صنم کازرونی؛ این نویسنده و کنشگر مدنی در زندان در خطر است
ار.اف. ای، در یک گزارش اختصاصی خبر داده است صنم کازرونی، نویسنده، کنشگر مدنی و تولیدکننده گیاهان دارویی که اواسط آبان به دست نیروهای حکومتی در منزلش در اصفهان ربوده شده، همچنان در وضعیت نامعلومی در زندان به سر میبرد. بیخبری از وضعیت این شهروند به نگرانیها از سرنوشت او در زندان دامن زده و همین موضوع نشان میدهد که او در خطر است.
برخی از دوستان نزدیک صنم کازرونی به نفل از وکیلش گفتهاند پرونده این کنشگر مدنی با تناقضات و پیچیدگیهایی مواجه است و هنوز پس از گذشت ۶ هفته به او اجازه ملاقات با موکلش داده نشده است. کازرونی که در فضای مجازی مطالب و پستهایی در دفاع از خیزش جاری ایران همرسان میکرد، در سالهای اخیر در اطراف اصفهان مزرعهای ایجاد کرده و به کشاورزی و تولید گیاهان دارویی روی آورده بود. این کارشناس علوم سیاسی همچنین مدیر یک کانال پر مخاطب به نام «کتابهای کمیاب و نایاب» است که تا پیش از ربوده شدنش، مرتبا آن را بهروز میکرد. او بابت برخی از کتابهایی که نسخه دیجیتال آنها را در این کانال تلگرامی میگذاشت، بارها از سوی عوامل سانسور و سرکوب حکومت تهدید شده بود.
برگفته ای از سایت اخبار روز، ۲ فوریه ۲۰۲۳