رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی ایران روز سهشنبه، ۹ اسفندماه ۱۴۰۱ از بیاثر بودن روند درمان «پیروز»، تولهیوز ایرانی خبر داد و گفت این تولهیوز دهماهه «بر اثر نارسایی کلیوی» تلف شده است.
هفته گذشته مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان محیط زیست انتقال تولهیوز نر بوستان پردیسان به بیمارستان مرکزی دامپزشکی تهران را به دلیل «یبوست مزمن و مشکلات گوارشی» تایید کرده بود.
شامگاه دوشنبه ۸ اسفندماه اما ویدیوهایی از انجام «دیالیز صفاقی» توسط تیم دامپزشکی که درمان پیروز را برعهده داشتند منتشر شد چرا که پیشتر گفته شده بود در ایران دستگاه دیالیز برای جانوران موجود نیست.
امید مرادی، رئیس بیمارستان دامپزشکی، گفته است که روش دیالیز صفاقی نیز در نهایت موثر واقع نشد.
تسنیم در این باره نوشت: «تلاش پزشکان در اتاق عمل بیمارستان دامپزشکی بینتیجه ماند و پیروز در ده ماهگی بر اثر نارسایی کلیوی تلف شد.»
دکتر امید مرادی گفت: «از طرف خودم و تمام همکارانم از مردم معذرتخواهی میکنم چرا که نتوانستیم پیروز را نگه داریم.»
مرگ پیروز که در ماههای اخیر به یکی از نقطههای امید برای اغلب ایرانیان بدل شده بود واکنشهای زیادی به دنبال داشت.
اغلب کاربران در توییتر با ابراز تاسف از مرگ او این اتفاق تلخ را نیز ناشی از ناکارآمدی حکومت جمهوری اسلامی دانستهاند.
کاربران با مرور تولد تا مرگ پیروز به بازداشت کنشگران و فعالان محیطزیست همچون کاووس سیدامامی که برای بقای یوز ایرانی تلاش میکردند اشاره کرده و گفتهاند وقتی افراد متخصص در این حوزه با برخوردهای قهری و قضایی در زندان هستند یا کشته میشوند نمیشود امیدی به بقای حیات وحش ایران داشت.
یک یوز ماده به نام «ایران» در اردیبهشتماه سال ۱۴۰۱ در مرکز تکثیر یوز ایرانی در پارک توران استان سمنان سه توله به روش سزارین به دنیا آورد، اما در فاصله چند روز، دو توله تلف شدند و تنها «پیروز» زنده ماند. برخی مقامات به خطاکاری مسئولان در این زمینه اذعان کردند.
پس از آن همه در شبکههای اجتماعی شاهد بزرگ شدن «پیروز» بودند، اما این تولهیوز هنگامی که در بخشی از ترانه «برای…» شروین حاجیپور، سرود غیررسمی اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، آورده شد بیش از پیش به نمادی از ظلم رفته بر ایران و ایرانی بدل شد.
بسیاری از کاربران در توییتر حالا در حسابهای کاربری خود با نوشتن«برای پیروز و احتمال انقراضش.» تصویر او را منتشر و با او وداع کردهاندایران یکی از آخرین زیستگاههای یوزپلنگ ایرانی یا آسیایی است و سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱ یک برنامه حفاظتی برای نجات این گونه در معرض انقراض تدوین کرده است.
برگرفته از سایت ایران وایر، ۲۸ فوریه ۲۰۲۳