غلامحسین محسنی اژهای رئیس قوه قضائیه رژیم ایران گفته است تعداد کسانی که در جریان اعتراضات اخیر، بعد از بازداشت، عفوشدهاند «از مرز هشتاد هزار نفر گذشته است».
این نخستین بار است که یک مقام ارشد حکومت ایران با ارائه آماری از عفوشدگان، به گستره تکاندهنده سرکوب حکومتی علیه معترضان اذعان میکند.
بر اساس مصاحبهای که پایگاه رسمی علی خامنهای رهبر حکومت با رئیس قوه قضائیه انجام داده است «تعداد کسانی که مشمول عفو شدند، اعم از دستگیرشدگان اغتشاشات و غیر اغتشاشات، اعم از آنهایی که حکمشان تقلیل پیدا کرده و تخفیف گرفتند از مرز هشتاد هزار نفر گذشته است».
براساس گفتههای آقای اژهای نزدیک به ده هزار نفر هم با «شاکی خصوصی» بازداشت شدهاند و در این موارد اگر رضایت شاکی هم اخذ شود « تا نود هزار نفر و یا حتی بالاتر» شامل عفو خواهند شد.
علی خامنهای، رهبر حکومت اسلامی، ۱۷ بهمن ۱۴۰۱، با پیشنهاد قوه قضائیه برای «عفو و تخفیف مجازات دهها هزار نفر» از متهمان و محکومان موافقت کرد اما این اولین بار است که رقمی روشنتر درباره تعداد بازداشت شدگان و عفو شدگان اعلام میشود.
در غیاب رسانههای آزاد در ایران و عدم شفافیت در نحوه بازداشت و رسیدگی به اتهامات معترضان، سازمانهای حقوق بشری پیشتر از بازداشت نزدیک به ۶۰ هزار نفر در این اعتراضات خبر داده بودند اما حالا با صحبتهای رئیس قوه قضائیه مشخص میشود که تعداد بازداشت شدگان در پی اعتراضات سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر است.
آقای اژهای در این مصاحبه مدعی شده که « عفو یک مسئلهی سیاسی مقطعی نیست وجزئی از ذات انقلاب» است.
طبق گزارش سایت رسمی علی خامنهای، در سال ۹۹، سه هزار و ۸۴۰ نفر با رهبر جمهوری اسلامی در سال ۹۹ «عفو» شدهاند. در بهمن ۹۸ تعداد این افراد ۲۳۱۵ نفر بوده است.
بعد از بازداشتهای گسترده در جریان اعتراضاتی که از ۲۵ شهریور ماه در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شروع شد، صادر میشود و از آنجا که مشروط به ابراز ندامت زندانیان است با واکنشهای منفی بسیاری روبرو شده است.
به گزارش سازمان های حقوق بشر در جریان این اعتراضات گسترده حدود ۵۰۰ نفر کشته شدند. این علاوه بر صدها نفری است که از جمله از ناحیه چشم دچار جراحات اساسی شدهاند که ناشی از تیراندازی ماموران وابسته به حکومت یا مضروب شدن با باتوم است.
حکومت مسلط بر ایران اعتراضات را به دولت های خارجی نسبت میدهد و مسئولیت کشتن معترضان را نمیپذیرد.
برگفته ای از سایت بی بی سی فارسی، ۶ مارس۲۰۲۳