وال استریت ژورنال در گزارشی با بررسی ابعاد توافق سهجانبه میان ایران،عربستان سعودی و چین برای از سرگیری روابط سیاسی میان تهران و ریاض، از نقش تازه پکن به عنوان یک بازیگر مهم در خاورمیانه خبر داده است.
به نوشته وال استریت ژورنال، مذاکرات برای آشتی تهران وریاض پس از آن صورت گرفت که در پی دیدار دسامبر گذشته شی جینگپینگ، رهبر چین از عربستان و گفت وگو با سران شورای همکاری خلیج فارس، اعضای این شورا از ابتکارعمل او برای برگزاری نشست مشترک با ایران در پکن در سال ۲۰۲۳ استقبال کردند.
به نوشته این روزنامه، به رغم واکنش حکومت ایران به بیانیه مشترک چین و اعضای شورای همکاری خلیج فارس که از مواضع همسایگان جنوبی ایران حمایت میکرد، تهران از ابتکار عمل پکن حمایت کرده است.
به باور مقام های آمریکایی و عربستانی مشکلات اقتصادی ایران و اعتراضهای گسترده ماههای گذشته در ایران، حکومت این کشور را به توافق با عربستان ترغیب کرده است.
وال استریت ژورنال نوشت مقامهای سعودی امیدوارند که چین بتواند از روابط اقتصادی خود بر ایران برای تاثیرگذاری بر رفتار منطقه ای این کشور استفاده کند.
با این حال، وال استریت ژورنال هشدار می دهد که بازگشایی سفارتخانه های دو کشور در یک فرصت دوماهه را نباید به معنی کاهش فوری اختلاف های عمیق تهران و ریاض تلقی کرد.
به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، ایران و عربستان در توافقی که جمعه گذشته پشت درهای بسته امضا کردند، توافق کردهاند تا از دخالت در امور داخلی یکدیگر خودداری کنند.
بر این اساس، ایران پذیرفته است تا از حملات شبه نظامیان حوثی در یمن علیه عربستان سعودی حمایت نکند.
این در حالی است که تقریبا در یک سال گذشته آتشبس میان حوثیها و عربستان برقرار است و مذاکراتی بین دو طرف صورت گرفته است.
از سوی دیگر، وال استریت ژورنال به نقل از مقامهای دو کشور نوشته که عربستان پذیرفته است از لحن انتقادی شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال از جمهوری اسلامی بکاهد.
حکومت ایران این شبکه تلویزیونی را که به نوشته وال استریت ژورنال، به وسیله بازرگانان عربستانی تامین مالی میشود، به تحریک ناآرامیها در این کشور متهم کرده و وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی هم آن را یک «سازمان تروریستی» نامیده است.
با این حال، یک سخنگوی شرکت ولانت مدیا که مالک ایران اینترنشنال است، در گفتوگو با وال استریت ژورنال این سخنان رد کرده و این شبکه را مستقل نامیده است.
شبکه ایران اینترنشنال اعلام کرد: «روابط ایران و عربستان سعودی هیچ وقت عامل تاثیرگذاری در خبررسانی و قواعد سردبیری ما نبوده است.»
وال استریت ژورنال همچنین با اشاره به تغییر نقش چین از شریک تجاری کشورهای منطقه به یک بازیگر دیپلماتیک در خاورمیانه، از آغاز دور تازه ای از رقابت های بین المللی بین پکن و واشنگتن خبر داده است.
وال استریت ژورنال می افزاید موفقیت چین در میانجی گری بین ایران و عربستان حاصل سالها تلاش عراق برای نزدیک کردن این دو کشور است.
بر این اساس، پس از حملات پهپادی حوثیها به تاسیسات نفتی عربستان به در سال ۲۰۱۹، ریاض از طریق بغداد به ایران پیام داد تا سطح تنشها را کاهش دهد.
بر این اساس، قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران در ژانویه ۲۰۲۰برای دریافت پیام سعودیها از دولت عراق به بغداد سفر کرده بود که هدف حمله آمریکاییها قرار گرفت و کشته شد.
برگفته ای از سایت بی بی سی فارسی، ۱۳ مارس۲۰۲۳