سندی که به دست «ایرانوایر» رسیده، نشان میدهد که اداره کل تربیت بدنی استان تهران، در نامهای خطاب به مدیران ورزشی و هیاتهای ورزش استان تهران، دستور داده است که ورزشکاران در «راهپیمایی روز قدس» حضور داشته باشند.
در این سند که به امضای «کرمعلی ایرجی»، معاون مدیرکل وزارت ورزش و جوانان رسیده، تاکید شده است که «پیرو مصوبه شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی» و همچنین «دستورالعمل استانداری تهران» در راستای آنچه «آرمان قدس شریف و مقاومت فلسطین» نامیده شده، قهرمانان رشتههای ورزشی در راهپیمایی روز قدس شرکت کنند.
این نامه سهشنبه ۲۲فروردین۱۴۰۲، به هیاتهای ورزشی ارسال شده و تاکید شده است که ورزشکاران باید در ساعت ۱۰:۳۰ روز جمعه در ضلع جنوبی میدان فلسطین تهران، حضور داشته باشند.
تربیت بدنی هر استان، بازوی اجرایی و نظارتی وزارت ورزش و جوانان در استانها محسوب میشود.
چه کسانی برای حضور ورزشکاران در راهپیمایی روز قدس تصمیمگیری کردند؟
در نامهای که به دست «ایرانوایر» رسیده، «علی اصغر زرگر»، رييس هيات تيراندازی استان تهران، پای نامهای که خطاب به خودش از سوی تربیت بدنی استان تهران رسیده بود را پاراف کرده و خطاب به تمامی مدیران هیاتهای تیراندازی تهران و حومه نوشته است: «جهت اطلاع و هماهنگی با ورزشکاران، مربیان، داوران و پیشکسوتان تیراندازی استان تهران برای شرکت در راهپیمایی روز قدس.»
منبع آگاه «ایرانوایر» در وزارت ورزش و جوانان که اصل این نامه را برای «ایرانوایر» ارسال کرده میگوید که نمونه همین دستورالعمل، به تمامی هیاتهای ورزشی استانها در سراسر کشور ارسال شده است. طبق ادعای او، تصمیمگیری برای آنچه در جلسه معاونین وزارت ورزش و جوانان، «حضور حداکثری ورزشکاران در راهپیمایی روز قدس» نامیده شده، هفته گذشته و با حضور «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان دولت «ابراهیم رئیسی» گرفته شده بود.
۳بهمن۱۴۰۱، حمید سجادی وزیر ورزش و جوانان ایران، از سوی اتحادیه اروپا تحریم شد.
خبرگزاری «ایسنا»، تحریم شدن حمید سجادی را «ضد ایرانی» خواند و خبرگزاری «فارس» وابسته به سپاه پاسداران، آن را مبتنیبر «ادعاهای واهی» و اقدامی «سیاستزده» از سوی اتحادیه اروپا دانست.
اتحادیه اروپا، حمید سجادی را بهدلیل آنچه «نقش داشتن در سرکوب ورزشکاران ایران» در جریان اعتراضات سراسری اخیر دانسته، در فهرست تحریمها قرار داد.
اعمال فشار بر «الناز رکابی» پس از حضور در رقابتهای بینالمللی صخرهنوردی سئول بدون حجاب اجباری، معرفی ورزشکاران معترض و همکاری با نهادهای امنیتی و اطلاعاتی برای پروندهسازی و بازداشت ورزشکاران ایرانی، بخشی از دلایل اتحادیه اروپا برای اعمال این تحریم بود.
باوجود ادعای رسانههای نزدیک به نهادهای امنیتی در ایران، برای «غیرقانونی» بودن و تحریم وزیر ورزش و «غیر واقعی» خواندن دلایل تحریم او، حالا وزارت ورزش، در عمل نشان میدهد که مهمترین بازو حکومت برای پیشبرد سیاستهای نظام در ورزش ایران است.
دستور وزارت ورزش و نهادهای زیرمجموعه آن برای استفاده از ورزشکاران ایرانی بهخصوص ورزشکارانی که شانس حضور در رقابتهای آسیایی یا بازیهای المپیک را دارند، برای حضور در این برنامههای حکومتی بهصورت اجباری، دخالت مستقیم سیاست در ورزش و اعمال فشار بر ورزشکاران است.
برنامههای تنبیهی و تشویقی برای راهپیمایی روز قدس چیست؟
باوجود مماشات محسوس نهادهای بینالمللی ورزش جهان با حکومت ایران در زمینه «دخالت سیاست در ورزش»، باز هم کمیته بینالمللی المپیک در ماههای گذشته نتوانست چشم به روی نقض حقوقبشر در ورزش ایران و سرکوب گسترده ورزشکاران ایرانی ببندد.
بهمن ۱۴۰۱ «محمود خسرویوفا»، رییس کنونی کمیته ملی المپیک ایران و بادیگارد سابق «علی خامنهای»، به دعوت «توماس باخ»، رییس کمیته بینالمللی المپیک (IOC) به سوئیس سفر کرد تا در مورد آنچه «نگرانیهای این نهاد برای امنیت و سلامت ورزشکاران ایرانی» خوانده شده بود پاسخ بدهد.
کمیته بینالمللی المپیک، ۸فروردین۱۴۰۲ در بیانیهای رسمی اعلام کرد نگرانیهای جدی IOC برطرف نشده، کمیته المپیک ایران موظف به پیگیری سلامت ورزشکاران در مواجهه با حکومت است و در صورت تکرار اعمال فشارهای سیاسی به ورزشکاران و بهخصوص ورزشکاران زن ایرانی، احتمال حذف ورزش ایران از المپیک پاریس وجود دارد.
خبرگزاری «تابناک»، این اخطار را خطرناکترین تهدید تاریخ ورزش ایران خوانده بود. با این وجود، رویکرد جمهوری اسلامی در قبال اعمال سیاست در ورزش تغییری نکرده است.
آخرین نمونه میتواند حضور اجباری ورزشکاران در راهپیمایی روز فلسطین باشد.
در نامهای که به «ایرانوایر» رسیده، نماینده وزارت ورزش و جوانان در تربیت بدنی استان تهران تاکید کرده است که ورزشکاران باید روز قدس با شعار «فلسطین محور وحدت جهان اسلام، قدس در آستانه آزادی» در راهپیمایی حضور داشته باشند.
منبع آگاه «ایرانوایر» میگوید فدراسیونها و هیاتهای ورزشهای انفرادی، موظف شدهاند از قهرمانان و مدالآوران رشتههای خود که شانس حضور در رقابتهای انتخابی المپیک را دارند، بخواهند که بهصورت حتمی در این راهپیمایی شرکت کنند. او به «ایرانوایر» میگوید: «وزارت ورزش، جنبههای تشویقی احتمالی برای حضور و تنبیهی احتمالی برای عدم حضور ورزشکارانی که به آنها برای حضور در این مراسم دستور داده شده را هم بررسی کرده است.»
در نخستین هفته فروردین ۱۴۰۲، کمیته بینالمللی المپیک از محمود خسرویوفا، رییس کمیته المپیک ایران خواسته بود در هر موقعیتی، از اعمال فشارهای حکومت به ورزشکاران جلوگیری و از آنها حمایت کند. آیا محمود خسرویوفا که خودش یکی از مهمترین عناصر نظام جمهوری اسلامی و در بالاترین سمت ورزش ایران محسوب میشود، از ورزشکارانی که عامدانه دعوت یا دستور وزارت ورزش برای حضور در راهپیمایی روز قدس را قبول نکنند، حمایت خواهد کرد؟
برگرفته از سایت ایران وایر، ۱۳ آپریل ۲۰۲۳