آماده شدن جمهوری اسلامی برای سالگرد جمعه خونین؛زاهدان در محاصره خاکریز و خندق

با نزدیک شدن به اولین سالگرد «جمعه خونین» در زاهدان؛ به ادعای منابع خبری، دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی در حال «ایجاد خاکریز» و «خندق» در اطراف زاهدان هستند.

وب‌سایت خبری «حال‌وش» در گزارشی با انتشار تصاویری از فعالیت ماشین‌آلات راه‌سازی از تداوم اقدامات سختگیرانه دستگاه‌های نظامی و امنیتی با حفر کانال و ایجاد خاکریز در اطراف شهر زاهدان خبر داد.

به گزارش این وب‌سایت خبری بلوچ؛ با نزدیک شدن به سالگرد «جمعه خونین»، دستگاه‌های نظامی و امنیتی اقدام به تقویت ایستگاه‌های «ایست و بازرسی» و افزایش نیروهای خود در زاهدان کرده‌اند.

این گزارش تاکید می‌کند که خودروهای سنگین مشغول حفر کانال‌های عمیق و ایجاد خاکریز در اطراف این کلانشهر هستند که به ادعای این منبع خبری رفت و آمد شهروندان را مختل می‌کند.

این گزارش تاکید می‌کند که «دور تا دور شهر کانال‌های عمیق حفر و خاکریز ساخته شده تا محورهای فرعی که هر از گاهی مردم عادی و سوخت‌بران از آنجا تردد می‌کنند کاملا مسدود بشود.»

روز گذشته نیز ویدیویی که وب‌سایت خبری «حال‌وش» از عبدالغفار نقشبندی منتشر کرد نشان می‌داد که او با نزدیک شدن به سالگرد «جمعه خونین» زاهدان، از ضرورت یک اقدام سراسری در تمام بلوچستان سخن گفته است.

رسانه‌های وابسته به جمهوری اسلامی در واکنش به این ویدئو ضمن متهم کردن برخی از فعالان بلوچ به زمینه‌چینی برای «آشوب» عبدالغفار نقشبندی را با عبدالمالک ریگی مقایسه کردند که چند سال پیش توسط جمهوری اسلامی در خارج از ایران ربوده و در ایران اعدام شد.

فرزند مولوی فتحی محمد نقشبندی در ویدئویی که روز یکشنبه منتشر شده بود از علما و عموم مردم خواست که با ایجاد یک حرکت عمومی از طریق برگزاری اعتراضات در روز جمعه و اعتصابات سراسری در روز شنبه نسبت به سالگرد «جمعه‌خونین» زاهدان، واکنش نشان دهند.

عبدالغفار نقشبندی در بخشی از سخنان خود گفت: «ما خون ندادیم که سازش بکنیم، ما خون دادیم تا سرزمین‌مان را از خونخواران پاکسازی بکنیم.»

او به عدم محاکمه و پیگیری عادلانه پرونده «جمعه خونین» اشاره کرده و گفته بود: «وظیفه علما و عموم مردم در قبال آن فاجعه دردناک بلند کردن فریاد مظلومیت پس از نماز جمعه است.»

وب‌سایت «حال‌وش» روز گذشته در گزارشی، فهرست مقاماتی را منتشر کرد که به باور این منبع خبری در فاجعه «جمعه خونین» زاهدان نقش آمر را داشته‌اند. بر اساس این گزارش هشت نفر از این فهرست ۱۴ نفره همچنان در سمت‌های پیشین خود هستند و بقیه (به جز یک نفر که کشته شده) همچنان سمت‌هایی در استان یا دیگر نهادها برعهده دارند.

تصاویر منتشر شده در فضای مجازی نشان دهنده جو شدید امنیتی و حضور نیروهای نظامی در زاهدان در آستانه سالگرد «جمعه خونین» است.

تحلیل‌گران می‌گویند جمهوری اسلامی خود را برای برخورد و سرکوب هرگونه اعتراض و مراسم در سالگرد «جمعه خونین» آماده کرده است.

«جمعه خونین» یا «جمعه سیاه» روزی است که نیروی انتظامی زاهدان دست به کشتار معترضان نمازگزار در زاهدان زد.

هشتم مهر ۱۴۰۱ مردم بلوچ در اعتراض به تجاوز یک فرمانده نیروی انتظامی به یک دختر بلوچ در برابر کلانتری تجمع اعتراضی تشکیل دادند که به بنابر گزارش منابع حقوق بشری ده‌ها شهروند بلوچ در تیراندازی مستقیم نیروی انتظامی کشته شدند.

حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان در مجلس آمار کشته‌شدگان را ۲۵ نفر اعلام کرده بود اما «کمپین فعالان بلوچ» اسامی ۹۵ نفر را به عنوان کسانی که در آن روز کشته شدند، منتشر کرد. در فروردین ماه سال جاری نیز سایت خبری «حا‌ل‌وش» که اخبار مربوط به سیستان‌و‌بلوچستان را پوشش می‌دهد، در گزارش خود درباره شمار کشته‌شدگان اعتراضات زاهدان و خاش در «جمعه خونین»، اعلام کرد که هویت دست کم ۱۲۱ نفر را تایید کرده است.

دیده‌بان حقوق بشر دی‌ماه سال ۱۴۰۱ با انتشار گزارشی درباره کشتار جمعه ٨ مهر ۱۴۰۱ در زاهدان که به «جمعه خونین»، مشهور شده است، از آن به عنوان «مرگ‌بارترین سرکوب سال» نام برد.

برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۳