وبسایت روزنامه شرق از بازداشت مژگان خالقی، کارگردان سینما و تئاتر و سازنده فیلم «کاباره»، خبر داده است که مردادماه امسال با برخورد نیروهای امنیتی مواجه و در میانه فیلمبرداری توقیف شد.
شرق روز شنبه، ۲۰ آبان، گزارش داد که خانم خالقی که برای پس گرفتن وسایل توقیف شده خود به دادسرای اصفهان مراجعه کرده بود، بازداشت شده است.
بر اساس این گزارش، برخی رسانهها علت بازداشت او را تشکیل پروندهای با اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» دانستهاند.
روز ۱۹ مرداد، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی وزارت ارشاد گفته بود که «دستگاههای مربوطه» با ساخت یک فیلم زیرزمینی با نام «کاباره» برخورد کردهاند.
این مقام دلیل این اقدام را نداشتن مجوز تولید از وزارت ارشاد دانسته و به شکل تلویحی گفته بود که بازیگران این فیلم حجاب اجباری نداشتهاند.
برخی رسانههای نزدیک به جمهوری اسلامی یکی از دلایل توقیف این فیلم را حضور کاوه فرنام، تهیهکننده مقیم اروپا و همکار محمد رسولاف در فیلم «شیطان وجود ندارد»، عنوان کردند.
آقای فرنام و کارگردان «کاباره» این خبر را تکذیب کردند و مژگان خالقی روز ۲۲ مرداد به روزنامه شرق گفت که وزارت ارشاد در جریان تولید این فیلم بوده و سازندگان با «هماهنگی» سازمان سینمایی فیلمبرداری را آغاز کرده بودند.
او حضور فاطمه معتمدآریا به عنوان بازیگر این فیلم را که پیشتر به شکل غیررسمی اعلام شده بود، تأیید کرد و گفت علی مصفا دیگر بازیگر «کاباره» بوده و حسین علیزاده، آهنگساز سرشناس، قرار بود برای فیلم موسیقی بسازد.
مژگان خالقی درباره توقیف این فیلم و وسایل فیلمبرداری گفت که «۳۰ تا ۴۰ نفر به شکلی غیرمتعارف» به محل فیلمبرداری رفتهاند.
او افزود: «همزمان این افراد به محلهای دیگر شامل دفتر کار تدوینگر، خانه خانم معتمدآریا و خانه من هم رفتند و همه وسایل را با خود بردند.»
به گفته این کارگردان، «در تاریخ سینمای ایران سابقه نداشته که دوربین فیلمبرداری را ببرند و معمولاً هارد را میبرند، ولی این بار دوربین را هم با خود بردند. وسایل فیلمبرداری نزدیک به ۱۵ میلیارد تومان ارزش داشت، ولی اکنون وسایل دست آنهاست و من هر روز باید هم به کسانی که از آنها وسایل را اجاره کردهام، جواب پس بدهم و هم اجاره آن را پرداخت کنم. مهمتر اینکه سلامت این وسایل گران قیمت هم در خطر است.»
دفتر نظارت بر تولیدات سینمایی سازمان سینمایی وزارت ارشاد، یک هفته بعد از اظهارات خانم خالقی، موافقت این سازمان با تولید فیلم را تکذیب کرد و به نقل از بهمن حبشی، مدیرکل این دفتر، بهصراحت اعلام کرد که «بازی بدون حجاب خانمهای بازیگر» یکی از «تخلفات» سازندگان این فیلم بوده است.
در پی اعتراضات گستردهای که در شهریور سال ۱۴۰۱ با مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد آغاز شد، اعتراض و مبارزه مدنی زنان با حجاب اجباری حامیانی نیز از میان هنرمندان داشت، از جمله فاطمه معتمدآریا که از همان ابتدا به سرکوب معترضان اعتراض کرد.
خانم معتمدآریا خود از جمله بازیگران زن سینمای ایران است که بعد از اعتراضات سراسری سال گذشته حجاب اجباری را کنار گذاشتند. وزارت ارشاد هفته پیش اعلام کرد این بازیگران زن به دلیل رعایت نکردن قوانین مربوط به حجاب اجباری دیگر اجازه فعالیت ندارند.
برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۱۲ نوامبر ۲۰۲۳