محبوس در زندان اوین، مقامات زندان از هفته گذشته او را از تماس تلفنی و ملاقات با خانواده خود محروم کردهاند.
خبرگزاری هرانا نیز روز سهشنبه ۵ دیماه ۱۴۰۲ به نقل از یک فرد آگاه نوشته است که آقای سعیدی از روز «دوشنبه ۴ دیماه بهطور تنبیهی از بند چهار به بند هشت زندان اوین منتقل شده و از ملاقات با خانواده محروم مانده است.»
این منبع مطلع گفته است که مسئولان زندان فشارها بر زندانیان بند چهار زندان اوین را افزایش دادهاند و شماری دیگر از زندانیان نیز در این بند از حق تماس تلفنی محروم شده و تمامی ملاقاتهای حضوری را نیز لغو کردهاند.
اتحادیه آزاد کارگران هم در گزارش خود ضمن اشاره به افزایش فشارها بر زندانیان بند چهار زندان اوین نوشته است که این فشارها به دلیل «اعتراض زندانیان به دخالت بازجوها در پروندههای خود و اعمال فشارهای بیدلیل از سوی آنها» صورت گرفته است.
حسن سعیدی از ۲۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۱ و بعد از یورش نیروهای امنیتی به منزل شخصیاش بازداشت و به زندان اوین منتقل شده است.
ماموران بعد از تفتیش خانه، تلفن همراه او و سایر اعضای خانوادهاش را هم ضبط کردند.
این فعال کارگری در دادگاه بدوی به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام و اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» در مجموع به شش سال حبس تعزیری و از بابت مجازات تکمیلی به ممنوعیت خروج از کشور، عضویت در احزاب و فعالیت در شبکههای اجتماعی و منع اقامت در تهران و استانهای مجاور به مدت دو سال محکوم شد.
دادگاه تجدید نظر هم این حکم را بدون تغییر تایید کرده و حالا این فعال کارگری که به دلیل عوارض بازداشتهای متعدد از مشکلات دهان و دندان و گوارشی و سوء هاضمه رنج میبرد و از اعزام به مراکز درمانی و رسیدگی پزشکی مناسب محروم مانده است.
حسن سعیدی کیست؟
حسن سعیدی متولد ۱۳۵۵ و متاهل است. همسر او، «نسرین رحیمی»، خانهدار است. آنها دارای دو فرزند پسر به نامهای «امیرحسین» و «پویان» هستند. این فعال کارگری که تحصیلاتش را تا دیپلم ادامه داده، از سال ۱۳۸۳ فعالیت سندیکایی خود را آغاز کرده است.
این فعال صنفی که در حال حاضر دوباره با حکم دادگاه به حبس محکوم شده و در زندان حضور دارد، از سال ۱۳۸۴تاکنون بارها با پروندهسازی، از کار اخراج و دوباره به کار بازگشته است. او آخرین بار در سال ۱۳۹۱ از شرکت واحد اتوبوسرانی تهران اخراج شده است.
یکی از اعضای سندیکای کارگران اتوبوسرانی تهران و حومه به «ایرانوایر» میگوید: «در سال ۱۳۸۷ در راستای فعالیتهای سندیکایی، بهدلیل نیاز این سندیکا به نیروی مسلط به قانون کار و تامین اجتماعی، با پشتکاری که از خود نشان داد، در فاصله کوتاهی به قوانین و مقررات کار و تامین اجتماعی کاملا مسلط شد. او در ادارات کار و تامین اجتماعی با وکالتنامه محضری به عنوان وکیل کارگران به دفاع از کارگران شرکت واحد پرداخت.
۸دی۱۳۹۸، «مصطفی رضوی»، وکیل «حسن سعیدی»، عضو «سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه»، از تایید حکم پنج سال زندان موکلش در دادگاه تجدیدنظر خبر داد. این وکیل دادگستری گفته بود: «بعد از تجدیدنظرخواهی، پرونده به شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر تهران ارجاع شد. ما منتظر بودیم تشکیل جلسه بدهند. معمولا در پروندههایی که احکام حبس بلندمدت دارند، تشکیل جلسه میدهند و به دفاعیات وکیل گوش میدهند. اما متاسفانه بدون تشکیل جلسه اعلام کردند بیایید دادگاه. بعد از مراجعه به دادگاه، متوجه شدم دفاعیات تجدیدنظرخواهی رد شده و همان حکم دادگاه بدوی، یعنی پنج سال حبس و دو سال ممنوعیت استفاده از شبکههای اجتماعی و گوشی هوشمند عینا تایید شده است.»
او البته از پیگیری پرونده و شکایت به دیوان عالی کشور هم سخن گفت و اظهار امیدواری کرد این حکم شکسته شود.
پرونده حسن سعیدی بهدلیل شرکت در تجمع «روز جهانی کارگر»، ۱۱اردیبهشت۱۳۹۸ گشوده شد. آن روز او بههمراه دهها نفر از فعالان حوزه کارگری که در تجمع مقابل مجلس شورای اسلامی حضور یافته بودند، بازداشت شدند. سعیدی پس از بازداشت، به بند۲۰۹ زندان «اوین» انتقال یافت و سرانجام پس از ۳۳ روز بازداشت، با وثیقه ۳۳۰ میلیون تومانی بهطور موقت آزاد شد.
۱۶مرداد۱۳۹۸، در جلسه اول دادگاه، اتهامات «اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم علیه امنیت کشور» و «اخلال در نظم و آسایش عمومی» به این فعال کارگری تفهیم شدند. شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی «ایمان افشاری»، حسن سعیدی، عضو سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه را، به پنج سال حبس تعزیری و ممنوعیت استفاده از وسایل مخابراتی هوشمند نظیر تلفن همراه هوشمند و نیز ممنوعیت عضویت در احزاب، گروهها و دستهجات سیاسی و اجتماعی به مدت دو سال محکوم کرد.
به گفته او آقای سعیدی در فاصله سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۰ که شرکت واحد اتوبوسرانی با بهانههای واهی اقدام به اخراج کارگران میکرد، موفق شد با استفاده از ظرفیتهای قانونی، برای بیش از ۲۰۰ کارگر اخراجی از اداره کار رای بازگشت به کار را دریافت کند. صدور آرای بازگشت به کار در این دوره مانع از گستردهتر شدن و اخراج سایر کارگران این شرکت شد تا جایی که سرانجام در سال ۱۳۹۰ این دست از اخراج ها در شرکت واحد متوقف شدند.
او درباره این فعال کارگری «ایرانوایر» اضافه میکند: «سعیدی که از نیروهای اصلی اعتصاب در منطقه پنج شرکت واحد بود، روز ۸بهمن۱۳۸۴ در اتوبوس سرویس شرکت، پیش از ورود به محل کار توسط پلیس دستگیر شد. او ۱۰ روز را در بازداشت گذراند و سرانجام از زندان اوین آزاد شد. اما درست پس از آزادی، از کار اخراجش کردند. سعیدی پس از چهار سال، در سال ۱۳۸۸ به دنبال یک سلسله شکایت در ادارات کار و دستگاه قضایی، موفق شد حکم به بازگشت به کار خود را دریافت کند.»
شادمانی پیروزی و بازگشت به کار حسن سعیدی خیلی کوتاه بود. چرا که با گذشت سه روز از بازگشت او به کار، بار دیگر به دلیل فعالیت سندیکایی اخراج شد: «آقای سعیدی کوتاه نیامد و پس از بردن شکایت خود به اداره کار، موفق شد در سال ۱۳۸۹ حکم مجدد بازگشت به کار خود را دریافت کند. او که در بازگشت به کار هم از فعالیتهای صنفی خود دست برنداشته بود، دوباره بعد از سه ماه، برای سومین بار از کار اخراج شد. اگر چه باز هم با پیگیری مداومش در شکایت از کارفرما، اداره کار در سال ۱۳۹۰ بار دیگر به نفع او رای صادر کرد تا وی به کار خود بازگردد.»
پس از بازگشت به کار حسن سعیدی در سال ۱۳۹۱، این عضو سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه، یک دوره کمپین اعتراضی برای افزایش حقوق کارگران شرکت برگزار کرد که با موفقیت روبهرو، و منجر به افزایش حقوق کارگران شد. اما در پی آن، او بههمراه «وحید فریدونی»، یک عضو دیگر این سندیکا، به فاصله کمی با یک پروندهسازی جدید مواجه شدند و سعیدی برای چهارمینبار از کار خود اخراج شد.
سندیکای کارگران شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه با انتشار بیانیهای در زمان صدور این رای، آن را «ظالمانه» دانست و اعلام کرد: «صدور این حکم در حالی که فعالیتهای ایشان در دفاع از معیشت و حقوق کارگران بوده، برای جلوگیری از فعالیتهای حق طلبانه سعیدی است.»
اتهامی تلویزیونی که در حکم دادگاه نیست
شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران در سال ۱۴۰۱ صادر کننده حکم بدوی «رضا شهابی» و «حسن سعیدی» بوده است. در حکم دادگاه بدوی صادر شده اشارهای به اتهام جاسوسی و اتهاماتی که پیشتر در مستند پخش شده از صداوسیما جمهوری اسلامی به آنها نسبت داده شده بود، نشده است.
روز پنجشنبه اوادی۱۴۰۱، اتحادیه کارگران حمل و نقل ترکیه (TÜMTİS )برای همبستگی با رضا شهابی و حسن سعیدی، دو عضو هیات مدیره سندیکای کارگران اتوبوسرانی تهران، در مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی در استانبول تجمع و بیانیهای هم صادر کردند.
برگرفته از سایت ایران وایر، ۲۷ دسامبر ۲۰۲۳