وزارت امور خارجۀ فرانسه از کلیۀ شهروندان این کشور که قصد سفر به ایران داشته باشند «قویاً» خواست در این باره تجدید نظر کنند و برنامۀ سفر به این کشور را «به زمان دیگری موکول» نمایند. در ارزیابی پیشین این وزارتخانه در ژوئیه گذشته، به شهروندان فرانسه توصیه شده بود «در صورت ممکن» سفر خود را به تعویق اندازند. از نظر دستگاه دیپلماسی فرانسه اینک خطرات مسافرت به ایران با توجه به رویدادهای اخیر افزایش یافته است.
وزارت امور خارجۀ فرانسه در آخرین ارزیابی خود از موقعیت ایران، با تاکید بر رفتار «خودسرانۀ نیروهای امنیتی و اطلاعاتی ایران» سفر به این کشور را «دربردارندۀ خطر» دانسته و از شهروندان فرانسه «قویاً میخواهد برنامۀ مسافرتهای شغلی و یا شخصی خود را به تعویق اندازند».
وزارت امور خارجۀ فرانسه در بیانیۀ خود مینویسد «به سبب دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه از سوی سرویسهای امنیتی و اطلاعاتی ایران، سفر به این کشور در حال حاضر با خطراتی همراه است». این ارزیابی هشدار میدهد که این نیروها «بطور کلی [در امور مردم] بسیار دخالت میکنند و در این زمینه از جمله کسانی که شهروندان خارجی با آنان در تماس هستند و بویژه محافل دانشگاهی را تحت نظارت خاص قرار میدهند».
رفت و آمد شهروندان خارجی به ایران که پس از انقلاب همواره با خطراتی همراه بوده، در ماههای اخیر با تهدیدات جدی علیۀ آنان روبرو شده است.
سازمانهای دفاع از حقوق بشر با اشاره به موارد بسیار، جمهوری اسلامی ایران را به گروگان گیری برای دست یافتن به مطالبات خود متهم میکنند. نمونۀ اخیر آن دستگیری جولی کینک و مارک فیرکین، زوج استرالیائی در ایران بود که نزدیک به دو هفتۀ پیش در برابر آزادی رضا دهباشی آزاد شده و به کشور خود بازگشتند. رضا دهباشی به اتهام «تلاش برای ارسال تجهیزات راداری پیشرفته نظامی آمریکایی که برای شناسایی موشک و جنگندههای رادارگریز استفاده میشود، از راه دوبی به ایران» در استرالیا به زندان محکوم شده بود.
رولان مارشال، پژوهشگر سرشناس فرانسوی از ژوئن گذشته در ایران در زندان بسر میبرد. به گفتۀ منابع آگاه در فرانسه، ایران در ازای آزادی او و فریبا عادلخواه، پژوهشگر ایرانی ـ فرانسوی که وی نیز همان هنگام در ایران دستگیر شده، خواستار آزاد کردن جلال روحالله نژاد، یک مهندس ایرانی است که وی نیز به اتهام «تلاش برای خرید سامانههای مایکرو ویو صنعتی پُرقدرت در آمریکا و انتقال آنها به ایران از طریق امارات متحد عربی» بر اساس حکم دادگستری آمریکا در فرانسه دستگیر شده و در انتظار استرداد به آین کشور در شهر نیس در زندان بسر میبرد.
موقعیت شهروندان دو ملیتی که به ایران سفر میکنند، از آنچه گفته شد دشوارتر است، زیرا جمهوری اسلامی ایران ملیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد و بنابراین در صورت دستگیری شهروندان دو تابعیتی، هرگونه اقدام از سوی کشور اعطاء کنندۀ ملیت را دخالت در امور داخلی خود تلقی میکند.
منبع: سایت رادیو فرانسه (آر اف آی)