واکنش کشورهای غربی و سازمانهای حقوق بشری بینالمللی نسبت به اعدام روحالله زم، به اندازهای گسترده است که میتواند حتی به صورت نقطه عطفی در روابط متشنج ایران با آن بخش از جهان در آید. آیا مسئولان جمهوری اسلامی انتظار چنین واکنش منفی پرحجمی را بخصوص از جانب اروپا و اعضای دولت آیندۀ بایدن در برابر اعدام زم داشتند و یا اینکه از این ماجرا غافلگیر شدهاند؟
ادامه ◄نویسنده: احمد زیدآبادی
به یاد شادروان دکتر محمد ملکی
“ریاست دانشگاه تهران” به نام دکتر محمد ملکی گره خورده است، سمَتی که مایۀ نیکنامی و سرافرازی و در عین حال رنج و عذاب او شد… دکتر ملکی تعطیلی دانشگاهها را تاب نیاورد و در موضعی صریح آن را “کودتا” نامید. این نوع موضعگیری از سوی دادستانی انقلاب تحمل نشد چرا که بیش از دو سال از انقلاب گذشته بود و طبق معمولِ عموم انقلابها، دوران مدارا و دوستی و برادری انقلابیون به سر آمده و روزهای نابردباری و عداوت و خشونت از راه رسیده بود!
این شد که دکتر ملکی را دستگیر و به جرم و گناه ناکرده، ابتدا به اعدام و سپس به ده سال زندان محکوم کردند. او را به هر اتهامِ ممکن متهم و به هر شیوهای آزار و اذیت کردند. او خود شرحی از این شکنجهها به دست داده است.
ادامه ◄توهین به مقدسات و نوع واکنش پیروان ادیان ابراهیمی
دسته ای از مسلمانان توهین به رهبران مکاتب دیگر را “حق” مشروع خود میپندارند و اما هرگونه توهینی علیه مقدسات خود را با تهدید و قتل پاسخ میدهند. این نکتهای است که مردم جوامع دیگر نه فقط درک نمیکنند بلکه تعبیرهای تندی در بارۀ آن به کار میبرند.
ادامه ◄چرا ترامپ توافق با ایران را نزدیک میبیند؟
با یک حساب سرانگشتی، مشاوران ترامپ به این نتیجه رسیدهاند که تنها نصیبی که ایران از رویارویی فعلی میبرد، همان تحریمهای اقتصادی بیسابقه است که پول ملی آن را در سراشیب سقوط روزافرون قرار داده و معضلات و مشکلات عمیقی برای جامعۀ ایران پدید آورده است. از نگاه آنان، این وضعیت خواه ناخواه به توافق ختم میشود حتی اگر پیامدهای داخلی بسیاری برای برخی جناحهای حاکم داشته باشد. شاید مشاوران ترامپ در مجموع موانع داخلی توافق با ایران را ساده گرفته باشند، اما ظاهراً از نگاه آنها فشار مشکلات، هر مانعی را مرتفع میکند هر چند که تنشهای شدید سیاسی داخلی هم در پی داشته باشد!
ادامه ◄اعدامی که قصاص خوانده شد!
همان لحظهای که در برخی رسانههای داخلی، موضوع اجرای حکم اعدام نوید افکاری به “اقتدار نظام قضایی” پیوند داده شد، دیگر اعدام ناگهانی و غافلگیرکنندۀ این جوان ورزشکار کاملاً قابل پیشبینی بود. در واقع این هم جلوهای از ویژگیهای روانشناختی برخی نیروهای تصمیمگیر در کشور ماست که حاضر میشوند در آستانۀ جشن گرفتن عادیسازی روابط کشورهای عرب و اسرائیل در کاخ سفید، تمام حساسیتهای حقوق بشری در سطح بینالمللی را علیه خود برانگیزند، اما از اعدام سریع یک جوان صرفنظر نکنند!
ادامه ◄جلسۀ وزیر برای انتخاب معاونش!
گویند وزیری که تازه به وزارت رسیده بود، با جمعی از مشاوران خود جمع آمد تا از بین افرادی که به او پیشنهاد شده بود، مهمترین معاون خود را برگزیند. ماجرا بدین سان پیش رفت:
ادامه ◄پوپولیسم یا لمپنیسم؟
برخی از اهل نظر به طور مرتب نسبت به رواج پوپولیسم در جامعه و بخصوص ظهور دوباره و قدرتمندانۀ آن در انتخابات آینده هشدار میدهند. به نظر من اما آنچه جامعۀ ایرانی را از بنیاد تهدید میکند، وقیحترین صورت لمپنیسم است که پوپولیسم در مقایسه با آن توأم با کلی عقلانیت و مدنیت است!
ادامه ◄