دولت آمریکا یک سلسله مجازات تازه علیۀ چند کمپانی حمل و نقل دریائی و هوائی رژیم ایران و نیز سه تن از مدیران ماهان ایر برقرار کرد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجۀ آمریکا، روز چهارشنبه ١٢ دسامبر، اعلام داشت که این مجازاتها به دلیل مشارکت کمپانیهای مزبور در حمل و نقل تسلیحات و تجهیزات نظامی به سوریه، لبنان و یمن وضع گردیده است.
مجازاتهای تازۀ ایالات متحد آمریکا علیۀ بزرگترین شرکت کشتیرانی و بزرگترین کمپانی هواپیمائی حکومت ایران برقرار شده است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجۀ آمریکا، روز گذشته ٢٢ آذر، اعلام داشت که «کشتیرانی حکومت اسلامی ایران» و شرکت تابعۀ آن در شانگهای و نیز کمپانی هواپیمائی «ماهان ایر» مشمول مجازاتهای تازۀ آمریکا قرار میگیرند.
مایک پمپئو به کلیۀ موسسات و نهادها در جهان هشدار داد که «هر گونه داد وستد و همکاری با شرکتهای یاد شده میتواند موجب اعمال مجازات آمریکا در بارۀ خود آنها گردد».
این دو شرکتِ حمل ونقل که پیش از این نیز مشمول مجازاتهای دیگری از سوی واشینگتن قرار داشتند، این بار بر پایۀ فرمان اجرائی «پیشگیری از اشاعۀ سلاحهای کشتار جمعی» مجازات شدهاند.
منابع آمریکائی اعلام کردند که شرکت «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» در گذشته اسناد حمل و نقل تجهیزات و محمولههای خود را دستکاری کرده تا انتقال قطعات برای «گروه صنعتی شهید همت» و «سازمان صنایع هوافضا» را پنهان سازد. این قطعات، بگفتۀ مقامات آمریکائی، در ساخت موشکهای بالستیک بکار میرود.
ریستوفر فورد، ارشدترین مقام در وزارت امور خارجۀ آمریکا برای امور امنیت بینالمللی و مبارزه با توسعۀ سلاح های کشتار جنگی، اعلام کرد که شرکت تابعۀ کشتیرانی ایران در شانگهای نیز در انتقال چنین قطعاتی بویژه از چین به ایران فعالیت داشته است. بگفتۀ او «مجازاتهای تازه علیۀ ایران هشداری به چین نیز هست زیرا این کشور نقش مهمی در اشاعۀ اینگونه سلاحها ایفا میکند و این قابل قبول نیست».
آمریکا اعلام کرد که به کلیۀ طرفین تجاری شرکت «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران»١٨٠ روز مهلت میدهد تا بتوانند نقل و انتقالات بشردوستانه و از پیش تدارک دیده شده را به انجام برسانند. مجازات علیه «ماهان ایر» بدون تامل به اجرا گذاشته میشود، زیرا این شرکت پیش از این مشمول مجازاتهای مشابه بوده است.
مقامات آمریکائی اعلام کردند که مدارک کافی در اختیار دارند که نشان میدهد این شرکت هواپیمائی با نقض مجازاتهای برقرار شده از سوی سازمان ملل متحد به انتقال «گرافیت و الیاف کربن پُرغلظت» که در ساخت موشک بکارگرفته میشود اقدام کرده است.
پروازهای «ماهان ایر» به فرانسه و آلمان از سوی مقامات این دو کشور ممنوع شده و بنوشتۀ «فایننشیال تایمز» بزودی ایتالیا نیز تصمیم مشابه خود را اعلام خواهد کرد. این شرکت با این حال پروازهای خود را به اسپانیا، روسیه، چین، هند، تایلند، مالزی و برخی کشورهای همسایۀ ایران حفظ کرده است.
مجازاتهای آمریکا شامل سه مقام ارشد کمپانی ماهان ایر که در امارات متحدۀ عربی و هنگ کنگ فعالیت دارند نیز میشود. این مجازاتها روز گذشته از سوی وزارت خزانهداری آمریکا اعلام شد.
برایان هوک، نمایندۀ ارشد وزارت امور خارجۀ آمریکا برای ایران، با اشاره آشکار به حملات اخیر موشکی به تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی، ابراز امیدواری کرد که برقراری این مجازاتها فعالیتهای موشکی ایران در منطقه را کاهش دهد. او تاکید کرد که گفتگو میان دو کشور در بارۀ مسائل بشردوستانه اثری بر سیاست «حداکثر فشار» بر ایران ندارد و واشینگتن، چنانکه از پیش اعلام کرده است، تا «هنگامی که به یک توافق کلی با این کشور دست نیافته رویکرد برقراری مجازاتهای تازه را دنبال خواهد کرد».
منبع: سایت رادیو بین المللی فرانسه، ۱۲ دسامبر ۲۰۱۹