روح‌الله زم به اعدام محکوم شد

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی باند قضاییه رژیم اسلامی، در نشست خبری سه‌شنبه ۱۰ تیر (۳۰ ژوئن) از صدور حکم اعدام برای روح‌الله زم خبر داد. اسماعیلی در پاسخ به خبرنگاران گفته است: «از آنجا که رسیدگی به اتمام رسیده، حکم مبنی بر محکومیت زم صادر شده است.»

به گفته اسماعیلی، “دادگاه ۱۳ مورد از عناوین ریز اتهامات روح‌الله زم را توام با هم از مصادیق افساد فی‌الارض دانسته است و حکم اعدام صادر کرده است”. سخنگوی باند قضاییه رژیم ایران در این نشست خبری گفت که «در چند مورد اتهامی که افساد فی‌الارض نبود، به مجازات حبس محکوم شده که این حکم غیرقطعی و قابل فرجام‌خواهی در دیوان عالی کشور است.»

جلسه نخست دادگاه زم ۲۱ بهمن‌ماه و ششمین و آخرین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده او، روز ۲۰ خرداد گذشته در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست “قاضی” ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

روح‌الله زم در جریان دادگاه رسیدگی به پرونده‌اش از جمله با این اتهامات روبرو بود: “جاسوسی برای اسراییل و فرانسه”، “افساد فی‌الارض”، “همکاری با آمریکا”، “نشر اکاذیب” و “توهین به رهبران فعلی و پیشین” جمهوری اسلامی.

روح‌الله زم مهمترین اتهام‌ها را از جمله “اقدام علیه امنیت داخلی”، “افساد فی‌الارض” و “تحریک به خشونت” را رد کرده و گفته بود که به عنوان خبرنگار فعالیت رسانه‌ای می‌کرده است.

عفو بین‌الملل محکوم کرد
ساعاتی پس از اعلام صدور حکم اعدام روح‌الله زم، سازمان عفو بین‌الملل این اقدام را محکوم کرد. این سازمان حقوق بشری محاکمه زم را “ناعادلانه و متکی بر اعترافات اجباری” توصیف کرده و حکم اعدام را برای او “بی‌رحمانه و غیر انسانی” دانسته است.

این سازمان بین‌المللی حقوق بشری همچنین صدور حکم اعدام برای روح‌الله زم را “مغایر با تعهدات بین‌المللی رژیم ایران” دانسته و از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است تا “بی‌درنگ حکم اعدام او را لغو کنند.”

پیش‌تر سازمان گزارشگران بدون مرز (RSF) در بهمن‌ماه گذشته در بیانیه‌ای از روند محاکمه روح‌الله زم، ابراز نگرانی کرده بود. در این بیانیه دادگاه زم “ناعادلانه” توصیف شده و با استناد به اظهارات یکی از نزدیکان زم آمده است که مقامات امنیتی به او توصیه کرده‌اند “وضعیت‌اش را بدتر نکند و وکیل مستقل نخواهد”. جمله‌ای که “به همه زندانیان عقیدتی در مدت بازداشت و بازجویی گفته می‌شود.”

بیانیه تصریح می‌کند که در محاکمات دادگاه‌های انقلاب متهمان معمولا از حقوق اولیه خود برای داشتن وکیل منتخب محروم هستند.

آقای زم که یک بار نیز پس از جنبش اعتراضی به نتایج اعلام‌شده انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بازداشت شده بود، سال ۹۰ از ایران خارج شد و به مالزی رفت. او یک سال بعد، مدتی در ترکیه اقامت داشت و پس از آن به فرانسه مهاجرت کرد.

مهرماه ۹۸ بود که رژیم ایران با پخش تصاویری از روح‌الله زم، از بازداشت او خبر داد. زمان و مکان بازداشت روح‌الله زم که در فرانسه اقامت داشت، در گزارش‌های اولیه عنوان نشد، اما گفته می‌شود که او در سفر به عراق و در نتیجه همکاری نیروهای امنیتی آن کشور با سازمان اطلاعات سپاه، دستگیر و به دولت ایران تحویل داده شده است.

زم مؤسس رسانه آمدنیوز بود. او کار خود را ابتدا با وب‌سایت شروع کرد و سپس به کانال تلگرامی پرخواننده‌ای تبدیل شد که پست‌هایش ترکیبی بود از اخبار و اطلاعات درست و نادرست.

روح‌الله زم ادعا می‌کرد که مدارک و مستندات خود را از طریق ارتباطاتی که در ایران دارد، به دست می‌آورد. این کانال تلگرامی در جریان اعتراضات دی‌ماه ۹۶ به نقطه اوج محبوبیت خود با معیار شمار بازدیدکننده رسید.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی ۲۹ ژوئن ۲۰۲۰