انبار نفت شهران؛ تهدیدی برای شهروندان یا حیاتی برای تهران؟

در حالی که برخی مقامات می‌گویند انبار نفت شهران تهدیدی برای امنیت شهروندان است و باید به جای دیگری منتقل شود، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته این انبار نه تنها ایمن است بلکه وجود آن برای سوخت‌رسانی حیاتی است.

او روز پنجشنبه ۱۶ مرداد در صفحه اینستاگرامش این انبار را به یک “بمب هیدروژنی” تشبیه کرد و خواستار انتقال آن از تهران شد. فراهانی نوشت: «فقط کافی است یکی از تانکرها یا خودروی حمل آن‌هنگام سوخت گیری در کنار مخازن دچار حادثه شود، آنگاه با انفجار سریالی مخازن سوخت یکی پس از دیگری فاجعه ای بزرگتر از بیروت به سر تهران می آید.»

در پایان همان روز او در صفحه توییترش خبر داد که هفته آینده مسئولان وزارت نفت و شورای عالی شهرسازی به شورای شهر رفته و درباره انتقال این انبار رایزنی صورت خواهد گرفت.

در همین روز پنجشنبه اما مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در واکنش به اظهارات فراهانی به خبرگزاری ایسنا گفت: «انبار نفت شهران استانداردهای ایمنی لازم را دارد و وجود آن برای سوخت رسانی ایمن و مطمئن درسطح تهران حیاتی است.»

کرامت ویس کرمی از وجود سه انبار نفت در تهران خبر داد و آنها را به مثلثی تشبیه کرد که برای سوخت‌رسانی در این کلان شهر حیاتی است؛ انبار نفت ری در جنوب، انبار نفت قوچک در شمال شرق و انبار شهران در شمال غرب تهران.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران همچنین تصریح کرد: «طی سالیان گذشته مکاتباتی انجام شده و جلسات کارشناسی و مدیریتی درون و برون سازمانی با هماهنگی و همکاری دستگاه های ذی ربط انجام شده که در تمامی این جلسات با مباحثی که مطرح شده ضرورت وجود انبار نفت در آن نقطه و رعایت استانداردهای فنی وایمنی مورد توجه قرار گرفته است.»

روز جمعه ۱۷ مرداد رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران درباره وجود دو انبار شیمیایی شهران و بعثت ابراز نگرانی کرد. به گزارش برنا، رضا کرمی محمدی خروج انبارهای مواد شیمیایی از تهران مانند دو انبار بعثت و شهران را “مطالبه‌ای ملی” دانسته و گفته است: «وجود انبارهای مواد شیمیایی داخل شهر تهران مسئله مهمی است که چند بار در شهرداری آن را پیگیری و در این خصوص تذکراتی ابلاغ کردیم، اما متاسفانه تاکنون توجهی نشده است.»

رییس مدیریت بحران تهران البته تصریح کرده که تخلیه و انتقال این انبارها بر عهده شهرداری نیست بلکه وظیفه نهادهایی است که این انبارها به آنها تعلق دارند. به گفته او انبار شهران به وزارت نفت و انبار بعثت به وزارت نیرو متعلق هستند. او همچنین تاکید کرده که انتقال این انبارها هزینه بالایی دارد و به همین دلیل هم تا حالا انجام نشده است.

کرمی بر خلاف فراهانی معتقد است در صورت انفجار این انبارها حادثه‌ای مانند بیروت تکرار نمی‌شود: «قطعا این انبارها حادثه‌ای مانند بیروت را رقم نمی‌زنند و اگر انفجاری هم صورت گیرد بسیار سبک‌تر است، اما خطر وقتی ایجاد می‌شود که تانکرهای حمل سوخت در جاده یا بزرگراه‌ها واژگون شوند و آتش‌سوزی رخ دهد بنابراین باید مسئله انتقال این انبارها را بیشتر از قبل، پیگیری و به نتیجه برسانیم.»

رییس مدیریت بحران استان تهران پیشنهاد داده تا زمان انتقال این انبارها دورتادور آنها دیوار کشیده شود تا حداقل مجتمع‌های مسکونی اطراف ازخطر مصون بمانند.

انبار نفت شهران، در سال ۱۳۵۳ و در زمانی ساخته شده که این محله غیرمسکونی و بیابان بود. اینک با گسترش محله، روزانه دست‌کم ۳۰۰ تانکر ۳۰هزار لیتری با همه خطرات احتمالی از کوچه پس کوچه‌های شهران عبور می‌کنند.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۷ اوت ۲۰۲۰
تصویر: انبار نفت شهران، در سال ۱۳۵۳ و در زمانی ساخته شده که این محله غیرمسکونی و بیابان بود