هجوم معترضان لبنانی به ساختمان وزارت خارجه در بیروت

هزاران نفر در اعتراض به فساد و بی‌کفایتی حاکمان لبنان در بیروت تظاهرات کردند و به ساختمان‌های دولتی هجوم بردند. شماری از معترضان با ورود به ساختمان وزارت خارجه آنجا را “مرکز فرماندهی انقلاب” خواندند. موج جدید حرکت‌های اعتراضی در لبنان در واکنش به انفجار مهیبی که غروب سه‌شنبه بخشی از بندر و مرکز شهر بیروت را ویران کرد، راه افتاده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه روز شنبه هشتم اوت (۱۸ مرداد) جمعی از معترضان خشمگین که ظاهرا به وسیله تعدادی افسر سابق ارتش رهبری می‌شدند به ساختمان وزارت خارجه لبنان در بیروت هجوم بردند. بنابر این گزارش تعدادی از معترضان عمارت وزارت خارجه را “مرکز فرماندهی انقلاب” نامیدند و از تظاهرکنندگان خواستند دیگر وزارت‌خانه‌های لبنان را نیز اشغال کنند.

تا کنون مشخص نیست اشغال ساختمان وزارت خارجه چقدر طول کشیده است. برخی گزارش‌ها حاکی از هجوم معترضان به برخی دیگر از ساختمان‌های دولتی نظیر وزارت اقتصاد است. در فضای مجازی فیلم‌های از حمله به چند بانک نیز منتشر شده است.

منابع خبری می‌گویند تظاهرکنندگان مانند سه روز گذشته به سمت پارلمان لبنان نیز حرکت کردند و هنگام تلاش برای گذشتن از موانع با شلیک گاز اشک‌آور پلیس روبرو شدند. خبرگزاری رویترز با استناد به فیلم‌هایی که در رسانه‌های لبنانی منتشر شده از شلیک گلوله پلاستیکی به سمت معترضان و مجروح شدن تعدادی از آنها خبر می‌دهد.

وضعیت نابسامان اقتصادی، فساد، افزایش شدید قیمت‌ها و سقوط ارزش پول ملی از بیش از یک سال پیش لبنان را با شدیدترین حرکت‌های اعتراضی سال‌های اخیر روبرو کرده است. با ادامه اعتراض‌ها، آبان ماه سال گذشته سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان استعفا داد و حسن دیاب با پشتیبانی اسلام‌گرایان افراطی حزب‌الله جانشین او شد.

با شروع به کار دولت جدید مشکلات و بحران اقتصادی لبنان و به تبع آن حرکت‌های اعتراضی نیز ادامه یافت. در ما‌ه‌های گذشته جنبش حزب‌الله که از سوی جمهوری اسلامی تجهیز و تامین مالی می‌شود به دلیل نقش و نفوذی که در ساختار سیاسی لبنان دارد بیش از پیش هدف حمله معترضان قرار می‌گیرد.

شماری از معترضان بارها خواستار خلع سلاح شبه‌نظامیان حزب‌الله شده‌اند و در دور جدید اعتراض‌ها در واکنش به انفجار اخیر بندر بیروت انتقاد از این جریان شدت گرفته است.

به دار آویختن ماکت نصرالله و دیگر سیاست‌مداران

مطابق ویدئوهایی که در رسانه ها و فضای مجازی منتشر شده طی دو روز اخیر جمعی از معترضان خشمگین در میدان مرکزی بیروت چوبه‌های دار برپا کرده‌اند و ماکت برخی سیاست‌مداران از جمله حسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله را به دار آویختند.

برخی گزارش‌ها وجود انبار تجهیزات جنگی حزب‌الله در منطقه بندری بیروت را علت انفجار محموله نیترات آمونیوم عنوان می‌کنند اما حسن نصرالله این مسئله را تکذیب کرده است.

صدای انفجار در بندر بیروت تا قبرس نیز شنیده شده و مرکز زمین‌شناسی و لرزه‌نگاری آلمان شدت آن را تا حد یک زمین لرزه به بزرگی سه و نیم ریشتر اعلام کرده است.

ویرانی بیروت مانند ۱۵ سال جنگ داخلی

خبرگزاری فرانسه نیز می‌گوید خرابی‌هایی که این انفجار به بار آورده به میزان خسارتی است که پانزده سال جنگ داخلی در نیمه دوم قرن بیستم به بیروت وارد کرده است.

در انفجار روز سه‌شنبه دست‌کم پنج هزار نفر مجروح شدند که تعدادی از آنها پس از مداوای سرپایی از مراکز درمانی مرخص شده‌اند.

وزارت بهداشت لبنان عصر شنبه شمار قربانیان را ۱۵۸ نفر اعلام کرد و از آنجا که هنوز ۲۱ نفر پس از انفجار مفقود محسوب می‌شوند احتمال افزایش تعداد کشته شدگان منتفی نیست.

معترضان لبنانی که به کارآمدی، سلامت و صداقت سیاست‌مداران و اعضای دولت اعتماد ندارند خواستار تحقیقات مستقل، شفاف و بین‌المللی درباره علت انفجار بیروت شدند.

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز پنج‌شنبه در دیدار از بیروت از این درخواست معترضان پشتیبانی کرد. میشل عون روز جمعه در برابر خبرنگاران با این درخواست مخالفت کرده و گفته گروهی را که مامور بررسی این واقعه شده‌اند کار خود را ادامه می‌دهند و نتیجه تحقیقات آنها در اختیار افکار عمومی قرار خواهد گرفت.

تظاهرات روز شنبه تا ساعت‌ها پس از غروب همچنان ادامه داشته و خبرگزاری رویترز شمار معترضان را پنج هزار نفر گزارش کرده است.

با ادامه حرکت های اعتراضی روز شنبه در برخی خیابان های مرکزی بیروت، به خصوص در منطقه استقرار ساختمان‌های دولتی و پارلمان درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی و پلیس به خشونت کشیده شد و عده‌ای مجروح شدند.

منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۹ اوت ۲۰۲۰