مرحله مقدماتی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا از دیروز در قطر آغاز شد، اما صداوسیمای جمهوری اسلامی از پخش زنده این رقابتها محروم شده است. برخی کارشناسان علت را تحریمهای آمریکا علیه ایران می دانند.
رقابت های مقدماتی لیگ قهرمانان فوتبال آسیا که از مدت ها پیش به دلیل شیوع کرونا به تعویق افتاده بود، از بعد از ظهر روز دوشنبه ۲۴ شهریور (۱۴ سپتامبر) با میزبانی شهر دوحه قطر آغاز شد. چهار نماینده از ایران یعنی پرسپولیس، استقلال، شهرخودرو و سپاهان در این مسابقات حضور دارند. اما این مسابقات برخلاف سابق از صداوسیمای جمهوی اسلامی پخش نمی شود.
بنابر گزارش رسانه های ایران کنفدراسیون فوتبال آسیا (AFC) و آژانس تجاری کنفدراسیون، در نامهای به فدراسیون فوتبال ایران و سازمان صداوسیما اعلام کردهاند به دلیل “تحریمهای بینالمللی” علیه ایران، قرارداد حق پخش تلویزیونی آژانس تجاری کنفدراسیون فوتبال آسیا با سازمان صداوسیما را لغو می کنند و از دراختیار گذاشتن سیگنال پخش زنده مسابقات مرحله گروهی لیگ قهرمانان آسیا معذور هستند.
حق پخش تلویزیونی رقابتهای قهرمانان فوتبال آسیا در انحصار شرکت “لاگاردر” (Lagardère) است. این شرکت فرانسوی در زمینه بازاریابی و حق پخش مسابقههای ورزشی، مدیریت ورزشگاهها و آکادمیهای ورزشی فعال است و حق پخش تلویزیونی بسیاری از مسابقات بین المللی در انحصار این شرکت است. قرارداد با کنفدراسیون فوتبال آسیا تا ۲۰۲۱ اعتبار دارد.
درباره دلایل لغو دسترسی صداوسیما به پخش زنده مسابقات از سوی شرکت “لاگاردر”، عباس ترابیان، کارشناس امور بینالملل فوتبال، به روزنامه شرق گفته است، این شرکت که در سطح بینالمللی فعالیت میکنند و پخش حجم بسیاری از رقابت های ورزشی را در سراسر دنیا بر عهده دارند، “برای اینکه دچار چالش مالی جدی نشوند، سعی می کنند هدفی را دنبال کنند که بهانه ای دست آمریکاییها ندهند؛ به همین خاطر است که تحریمها را بهانه میکنند تا از پرداخت هزینه احتمالی در آینده به آمریکا و دیگر کشورهایی که تحریمهای یکطرفهای علیه ایران وضع کردهاند، در امان باشند”.
ضربهای سخت بر صداوسیمای رژیم
اگر محرومیت صداوسیما از حق پخش زنده مسابقات به جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر نیز امتداد پیدا کند، ضربه سختی به موقعیت تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی در میان بینندگان ایرانی خواهد زد.
صداوسیمای جمهوری اسلامی از سال ۲۰۱۳ در فهرست تحریمهای ایالات متحده آمریکا قرار داشت. بعد از توافق هستهای قدرتهای بزرگ با ایران در تابستان ۲۰۱۵، دولت اوباما و سپس دولت ترامپ، با امضای معافیتنامههایی این تحریمها را معلق کردند. اما دولت ترامپ بهار ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و اوایل ۲۰۱۹ تحریم سازمان صداوسیما را دوباره فعال کرد.
در آستانه فعال شدن تحریمهای آمریکا علیه صداوسیما، رسانههای ایران از تبعات مهم تحریمها علیه تلویزیون دولتی که خودشان آن را “رسانه ملی” مینامند خبر دادند. قطع دسترسی صداوسیما به ماهوارهها و توقف پخش شبکههای برونمرزی یکی از این تبعات بود. به این ترتیب با آغاز مجدد تحریمها شبکههای برون مرزی ایران مانند پرس تیوی، العالم و هسپان تیوی دیگر کارکرد خود را از دست دادند.
یکی دیگر از تبعات تحریم صداوسیما دشوارشدن و یا غیرممکن شدن خرید حق پخش زنده مسابقات بینالمللی مانند جام جهانی فوتبال، مسابقات جهانی والیبال، المپیک و دیگر رویدادهای مهم ورزشی بود. اکنون پس از گذشت حدود یک و نیم سال از تحریم مجدد سازمان صداوسیما، آثار این تحریمها در حال پدیدار شدن هستند.
بینندگان اکثر برنامههای صداوسیما به جمعیت اندک حامیان جمهوری اسلامی ایران محدود است. برنامههای ورزشی و پخش مستقیم مسابقات فوتبال، بهویژه مسابقات بینالمللی نمایندگان فوتبال ایران از معدود برنامههایی است که هر از گاهی جمعیت انبوهی را به تماشای صداوسیما میکشاند. حال این تنها امتیاز هم در حال خارج شدن از دست تلویزیون دولتی است.
منبع: سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۰