باهنر، فعال سیاسی اصولگرا به ایلنا گفته اگر اعتراضات آبان ماه سال گذشته جمع نمیشد، به سوی انقلاب مخملی میرفت. او مدعی شده که مردم فقط تماشا کردند و اگر اعتراض همگانی بود باید یک میلیون نفر به خیابان میآمدند.
محمدرضا باهنر، نماینده سابق مجلس و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین گفتگوی مفصلی با خبرگزاری حکومتی ایلنا انجام داده است. او در این گفتگو به موضوعات گوناگونی از جمله اعتراضات آبان ماه سال گذشته پرداخته است.
این فعال سیاسی اصولگرا اعتراضات آبان ۹۸ را نتیجه «برخی از گرانیها، ناکارآمدیها و مطالبات ناشنیده مردم» و نیز نبود «رفتار مناسب و خردمندانه از سوی دولت» در جریان گرانی بنزین دانست. در آبان سال گذشته در یک شب قیمت بنزین سه برابر شد. فردای آن روز مردم در اعتراض به این گرانی به خیابانها آمدند.
باهنر حالا در سالگرد این اعتراضات گفته اگر این حرکت «جمع» نمیشد، به سوی انقلاب پیش میرفت: «عدهای شلوغ کردند، عدهای دیگر نیز به تماشا ایستادند، اما اگر این موضوع میخواست شعلهور شود میبایست یک میلیون آدم در تهران به خیابانها میآمد اما مردم میبینند و می فهمند که برخی دارند امنیت کشور را به هم میریزند، ممکن است تماشا کنند اما به آنها نمیپیوندد این بود که توانستند آبان ماه را جمعوجور کنند و گرنه به سمت انقلاب یا انقلاب مخملی حرکت میکرد و اصلاً قابل جمع کردن نبود.»
پس از بالاگرفتن اعتراضات حسن روحانی رییس جمهوری گفت که حتی او از گران شدن بنزین خبر نداشته و تازه صبح جمعه از این موضوع مطلع شده است. باهنر این واکنش روحانی را «غیرمدبرانه» دانسته و گفت: «علیرغم اینکه من رئیس جمهور را انسانی مدبر میدانستم این اقدام که گفت صبح جمعه با خبر شده است، اصلا کار مدبرانهای نبود و مردم را ناراحت کرد، حتی اگر واقعیت داشته باشد کسی در مقام ریاست جمهوری به این صورت نیست که فکر کند در خانه خود نشسته و با بچههایش شوخی میکند، بلکه کلمه به کلمه و حتی لبخند و اخم او اثرگذار است.»
این سیاستمدار اصولگرا وقایع آبان ماه را نتیجه وجود امنیت در جامعه دانست و گفت: «امنیت جزء بزرگترین نعمات الهی است که توسط حکومتها برای مردم باید ایجاد میشود و این نکته خوبی بود که در آبان ماه مردم علیرغم همه مطالباتی که دارند متوجه آن شدند. منظورم امنیتی مانند وجود نداشتن دزدی و این مسائل نیست، علیرغم این که اطراف کشور پر از آتش و خون است کشور ما الحمدالله امنیت خوبی دارد البته این به معنای این نیست که در خبرها میشنویم پدری هم فرزندش را کشتهاست اینها استثنا هستند و همه جا اتفاق میافتد. اما مردم امنیت عمومی را به خوبی حس میکنند بنابراین مسائلی مثل آبانماه شعلهور نشد.»
اعتراضات آبان ماه که حدود یک هفته طول کشید، ابتدا تنها به گرانی قیمت بنزین بود اما به سرعت سمت و سوی شعارها سیاسی شد و حتی خامنهای را نشانه گرفت.
در جریان این اعتراضات به گفته مقامات رسمی ایران حدود ۳۰۰ نفر کشته شدند. خبرگزاری رویترز اما به نقل از برخی مقامات ایران، تعداد کشتهشدگان را ۱۵۰۰ نفر اعلام کرد. همچنین در جریان این اعتراضات بیش از هفت هزار نفر بازداشت شدند.
سازمان عفو بینالملل در گزارشی که ماه سپتامبر منتشر شد، نوشت که در جریان سرکوب اعتراضات آبان ۱۳۹۸، هزاران نفر در ایران دستگیر شده، در زندانها مورد آزار و شکنجه قرار گرفته و به مجازاتهای شدید محکوم شدهاند.
به گفته این سازمان حقوق بشری در میان آسیبدیدگان اعتراضات آبان ماه کودکان کمتر از ۱۰ سال هم بودهاند.
پدر پویا بختیاری یکی از کشتهشدگان آبان ۹۸ ماههاست که در زندان است.
برگرفته ای سایت صدای آلمان (دویچه وله) به زبان فارسی، ۲۷ اکتبر ۲۰۲۰