از ۸۶ کالای اساسی ۷۱ کالا گرانتر شده‌اند

گزارش وزارت صنعت و معدن از قیمت کالاهای اساسی و مهم در شهریور ۹۹، حاکی از افزایش سرسام‌آور برخی از کالاها و دو تا سه‌ برابر شدن برخی از اقلام خوراکی در طول یکسال گذشته است.

جدیدترین گزارش آماری منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) نشان می‌دهد بیشتر کالاهای اساسی در یکسال گذشته گرانتر شده‌اند و قیمت برخی از آن‌ها از جمله برنج و حبوبات ۲ تا ۳ برابر افزایش داشته است.

طبق این گزارش از ۱۰۱ کالای اساسی و مهمی که در این گزارش فهرست شده‌اند، قیمت ۸۶ کالا در شهریور ۹۹ با شهریور ۹۸ مقایسه شده و براین اساس ۷۱ کالا بین ۰,۳ تا ۲۰۲,۶ درصد افزایش قیمت داشته‌اند.

حبوبات از جمله لپه، عدس، از مهمترین منابع پروتئینی گیاهی و برنج هندی که یکی از اصلی‌ترین منابع کربوهیدرات در آشپزی ایرانی به‌شمار می‌رود از یک سو و آهن‌آلات از جمله انواع تیرآهن، میلگرد و ورق سیاه، از شهریور ۹۸ تا شهریور سال جاری بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته‌اند و قیمت آن‌ها دو تا سه‌برابر شده است. قیمت انواع آهن‌آلات تا ۲۰۲,۲ درصد و قیمت لپه، عدس و برنج هندی به ترتیب ۱۲۲,۷، ۱۵۲,۳ و ۱۸۸,۳ درصد افزایش داشته است.

در مرتبه دوم کالاهایی قرار دارند که بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته‌اند که عمدتاً برنج و حبوبات را شامل می‌شوند. در یکسال منتهی به شهریور ۹۹ قیمت برنج پاکستانی ۹۰,۳ درصد، شکر کیلویی و بسته بندی ۵۷,۶ و ۵۱,۴ درصد، تخم مرغ ۶۱,۸، کنجاله سویای وارداتی ۹۷,۹ درصد. لوبیا قرمز ۹۱,۹ درصد و لوبیا چیتی ۶۰,۲ درصد افزایش پیدا کرده است.  

برخی دیگر از کالاهای مهم خوراکی که در طول یکسال افزایش قیمت داشته‌اند نیز نخود درجه یک با ۳۹,۱ درصد، موز درجه یک با ۳۲,۲ درصد، ذرت خارجی با ۴۰,۹، قند حبه با ۴۸,۷، ماکارونی با حدود ۴۰ درصد و پنیر ۵۲۰ گرمی با ۴۰,۸ درصد را شامل می‌شوند.

قیمت گوجه فرنگی هم ۲۴,۲ درصد، گوشت مرغ ۲۸,۶ درصد، ماکارونی برند تک ماکارون نزدیک به ۴۰ درصد، تن ماهی ۱۷,۸ درصد، روغن نباتی حدود ۱۰ درصد، برنج طارم داخلی ۱۶,۶ مایع دستشویی تا ۲۱ درصد و برخی از لوازم خانگی ساخت ایران از جمله یخچال فریزر و لباسشویی حدود ۳۰ درصد بیشتر شده است.

وزارت صنعت و معدن قیمت ۱۵ کالا را نیز در شهریور ۹۹ کمتر از شهریور ۹۸ اعلام کرده است که در مورد برخی از کالاها از جمله گوشت گوساله و گوسفند که طبق ادعای این وزارت‌خانه به ترتیب ۸,۳ و ۱,۵ درصد ارزانتر شده‌اند، با گزارش‌های میدانی مغایرت دارد.

قیمت سیب زمینی درجه یک، کاغذ روزنامه وارداتی، لاستیک اتوبوس و گوساله زنده نیز به ترتیب ۱۹,۹، ۱۶,۸، ۱۵,۸ و ۱۱ درصد کمتر از شهریور ۹۸ اعلام شده است.

در میان کالاهای فهرست‌شده بیشترین کاهش قیمت هم به کاغذ چاپ ۷۰ گرمی اندونزی برمی‌گردد که طبق آمارهای صمت قیمت هر بند از آن از ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان در شهریور سال گذشته به ۳۹ هزار و ۱۰۰ تومان در شهریور امسال رسیده است.

مرکز آمار ایران هم روز شنبه ۲۴ آبان گزارش جداگانه‌ای را از تغییر منفی میزان مصرف کالاهای اساسی در ایران منتشر کرد.

داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که متوسط مصرف کالاهای اساسی از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۳۹۸ کاهش قابل توجهی داشته و این کاهش به خصوص در میان اقشار با درآمد کمتر چشم‌گیرتر بوده است.

طبق داده‌های ارائه شده در طرح هزینه درآمد خانوار مرکز آمار ایران، مصرف برنج خارجی هشت درصد، گوشت گوساله ۲۰ درصد، گوشت گوسفندی ۲۹ درصد، روغن نباتی شش درصد، قند و شکر چهار درصد در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۵ کاهش یافته است. در میان خانوارهای دهک سوم درآمدی که قشر کم‌درآمد محسوب می‌شود، کاهش مصرف برنج خارجی ۱۸ درصد، گوشت گوساله ۳۶ درصد، گوشت گوسفندی ۲۴ درصد، روغن نباتی ۱۹ درصد و قند و شکر هشت درصد بوده است.

برگرفته ای از سایت رادیو زمانه، ۱۶ نوامبر ۲۰۲۰