عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی در گفتگو با خبرگزاری آلمان گفته است اگر از دستیابی رژیم ایران به سلاح هستهای جلوگیری نشود، این کشور نیز حق دارد که برای “دفاع از ملت و خاک خود” به سلاح هستهای دست پیدا کند.
او در ادامه افزود: در صورت تبدیل شدن حکومت ایران به یک قدرت هستهای، علاوه بر عربستان، کشورهای دیگری هم از این الگو پیروی میکنند.
عادل الجبیر، در عین حال که تاکید کرد “فشار”حداکثری بر حکومت ایران جواب داده است، از اظهار نظر درباره سیاستهای احتمالی دولت جو بایدن درباره ایران خودداری کرد و گفت: «باید ببینیم».
سلمان بن عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، نیز در سخنان هفته گذشته خود خواستار موضعگیری قاطع جامعه جهانی در برابر ایران شد تا به گفته او مانع تلاش تهران برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی و توسعه برنامه موشکهای بالستیک شود.
یادآور می شود که روابط دیپلماتیک رژیم ایران و عربستان پس از حمله دیماه سال ۹۴ به سفارت عربستان در تهران قطع شده است و این دو کشور در تعدادی از درگیریها و جنگهای منطقه از جمله یمن و سوریه از طریق نیروهای نیابتی خود در برابر هم قرار گرفتهاند. پیشتر نیز عربستان سعودی حکومت ایران را مسئول حمله موشکی به تاسیسات نفتی خود معرفی کرد. گزارش شده است که در ماههای اخیر گزارشهایی درباره تلاش عربستان سعودی برای تقویت توانایی تولید سوخت اتمی منتشر شده است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، نیز دو سال پیش بهصراحت گفته بود که در صورت تداوم تلاشهای ایران برای دستیابی به بمب اتمی، این کشور نیز گامهای جدی در مسیر توسعه یا دستیابی به تسلیحات هستهای برخواهد داشت.
در همین رابطه، روزنامه وال استریت ژورنال نیز در مقالهای که حدود چهار ماه پیش منتشر کرد، از نگرانی مقامهای غربی از تأسیسات مشکوک عربستان سعودی، واقع در صحرای شمال غرب این کشور، پرده برداشت.
این روزنامه نوشت که استخراج کیک زرد اورانیوم از سنگ معدن اورانیوم، بخشی از برنامه همکاری با چین بود و آن را گام اولیه و ضروری در روند غنیسازی اورانیوم معرفی کرد؛ روندی که میتواند به استفاده صلحآمیز آن در رآکتورهای هستهای بینجامد یا در صورت غنیسازی در سطحی بالاتر به تولید سلاح هستهای منجر شود.
برگرفته ای سایت رادیو پیام اسرائیل، ۱۸ نوامبر ۲۰۲۰