دو بمب‌افکن غول‌پیکر آمریکایی نزدیک خط ساحلی ایران پرواز کردند

دو بمب‌افکن آمریکایی در یک نمایش جدید روز پنجشنبه ۱۰ دسامبر (۲۰ آذر) با همراهی هواپیماهای عربستانی، بحرینی و قطری نزدیک مرز ساحلی ایران پرواز کردند.

پرواز دو بمب‌افکن بزرگ از نوع بی‌۵۲‌اچ استراتوفورترس بر فراز منطقه خاومیانه، دومین ماموریت در کمتر از یک ماه است. این دو بمب‌افکن از پایگاه نیروی هوایی ایالت لوئیزیانا به این ماموریت روانه شده بودند.

طبق گزارش آسوشیتدپرس این اقدام برای تاکید بر تعهد آمریکا به خاورمیانه حتی اگر دولت دونالد ترامپ قصد داشته باشد تا هزاران سرباز را از عراق و افغانستان خارج کند، برنامه‌ریزی شده بود.

طبق این گزارش، بمب‌افکن‌ها از نوع سنگین دوربرد هستند که توانایی حمل سلاح‌های معمولی و هسته‌ای را دارند. کشورهای دارای اختلاف، اغلب پرواز بمب‌افکن در نزدیکی مرزهای خود را نمایشی تحریک‌ آمیز توصیف می‌کنند.

توانایی پرواز این بمب‌افکن‌های استراتژیک در یک ماموریت بدون توقف و همراهی سریع آن‌ها با چندین متحد منطقه‌ای، نشان دهنده روابط نزدیک و تعهد مشترک ما در زمینه امنیت و ثبات منطقه‌ای است
فرانک مک‌کنزی، فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا (سنتکام) در بیانیه‌ای گفت: «توانایی پرواز این بمب‌افکن‌های استراتژیک در یک ماموریت بدون توقف و همراهی سریع آن‌ها با چندین متحد منطقه‌ای، نشان دهنده روابط نزدیک و تعهد مشترک ما در زمینه امنیت و ثبات منطقه‌ای است.»

طبق گزارش آسوشیتدپرس، کاهش نیروهای آمریکا همراه با احتمال خروج ناو هواپیمابر یواس‌اس نیمیتز از خلیج فارس نگرانی متحدان آمریکا را در منطقه افزایش داده است. این نگرانی‌ها با ترس از اینکه ایران بخواهد ترور محسن فخری‌زاده، دانشمند هسته‌ای خود را با حمله به آمریکا یا متحدانش تلافی کند بیشتر شده است. ایران اسرائیل را به دست داشتن در ترور محسن فخری‌زاده متهم می‌کند.

آسوشیتدپرس همچنین در گزارش خود اشاره کرده است که مقام‌های آمریکایی نگران حمله احتمالی تلافی‌جویانه ایران در نخستین سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروهای قدس سپاه پاسداران هستند. این فرمانده ارشد نظامی ایران در اوایل ژانویه ۲۰۲۰ به همراه ابومهدی مهندس از فرماندهان حشد شعبی عراق در نزدیک فرودگاه بغداد از سوی پهپادهای آمریکا مورد هدف قرار گرفت و کشته شد.

شبه نظامیان عراقی مورد حمایت ایران به‌طور مرتب در نزدیکی پایگاه‌هایی که نیروهای آمریکایی مستقر هستند موشک پرتاب می‌کنند و مقام‌های آمریکا نگران یک حمله بزرگتر و مهلک‌تر هستند.

مک‌کنزی در بیانیه امروز خود همچنین گفت: «ما به‌دنبال درگیری نیستیم اما باید آمادگی پاسخ به هرگونه شرایط احتمالی یا تجاوز را داشته باشیم.»

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام ارشد نظامی که نامش فاش نشده گفته است که دولت آمریکا اعتقاد دارد خطر حمله ایران به منافع آمریکا یا متحدانش در منطقه کمی بیشتر از حد معمول است و پنتاگون می‌خواهد اطمینان حاصل کند که تهران قبل از دست زدن به هر اقدامی دوبار فکر می‌کند.

آمریکا در چند سال اخیر چندین بار با استقرار بمب‌افکن‌ها و پروازهای کوتاه مدت بر فراز خاورمیانه از این روش برای ارسال پیام به ایران استفاده کرده است.

به گفته مقام ارشد نظامی که با آسوشیتدپرس گفت‌وگو کرده است، ماموریت این دو بمب‌افکن تقریبا ۳۶ ساعته بود. آن‌ها از اقیانوس اطلس و اروپا عبور کردند و با گذر از شبه جزیره عربستان به سمت بخش جنوبی خلیج فارس پرواز کردند. این دو بمب‌افکن توانستند یک حلقه گسترده در نزدیکی قطر ایجاد کنند و قبل از بازگشت به خانه، در یک فاصله امن از خط ساحلی ایرانی نیز حضور داشتند.

این مقام آمریکا همچنین تاکید کرد که این پرواز با متحدان آمریکا در منطقه هماهنگ شده بود و هواپیماهای عربستانی، بحرینی و قطری هنگام عبور از نزدیکی حریم هوایی ایران، بمب‌افکن‌های آمریکایی را همراهی می‌کردند.

دو هفته پیش نیز دو بمب افکن بی-۵۲ اچ متعلق به نیروی هوایی ایالات متحده از داکوتای شمالی برای انجام ماموریتی مشابه به منطقه خلیج فارس در خاورمیانه فرستاده شدند.

پنتاگون ماه گذشته اعلام کرد که آمریکا تا اواسط ژانویه شمار نیروهای خود در عراق و افغانستان را کاهش خواهد داد. طبق برنامه قرار است نیروهای آمریکایی در افغانستان از ۴ هزار و ۵۰۰ نیروی فعلی به ۲۵۰۰ نیرو کاهش پیدا کند و در عراق نیز از ۳ هزار نیرو به ۲۵۰۰ نیرو خواهند رسید.

برگرفته ای از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱۱ دسامبر ۲۰۲۰