فرانسه، بریتانیا و آلمان روز جمعه در بیانیه ای مشترک ایران را متهم کردند که با نقض تهدات خود در توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ روند دیپلماسی را به «مخاطره» انداخته است.
بیانیه مشترک پاریس، لندن و برلین در حالی صادر می شود که جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه گذشته اجرای تعهدات هسته ای ایران را شرط بازگشت کشورش به برجام و لغو تحریم ها دانسته بود. سه کشور اروپایی امضاء کننده برجام در بیانیه روز جمعه خود آورده اند که ایران «فرصت» پدید آمده برای «دیپلماسی هسته ای» را زیر سوال برده است.
برخی از رسانه ها روز چهارشنبه با استناد به گزارش محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی از آغاز روند تولید اورانیوم فلزی در تاسیسات هسته ای ایران خبر داده بودند. تولید اورانیوم فلزی که از آن می توان برای ساخت سلاح های هسته ای استفاده کرد برخلاف تعهدات ایران در توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ است.
«ما قویا از ایران می خواهیم تا این فعالیت ها را بدون تعلل متوقف کند و دیگر در چهارچوب برنامه هسته ای خود گامی در راستای نقض تعهداتش برندارد.»
بیانیه مشترک فرانسه، بریتانیا و آلمان
کشورهای غربی تولید اورانیوم فلزی در ایران را برای اهداف غیرنظامی «توجیه ناپذیر» می دانند. در بیانیه روز جمعه سه کشور اروپایی طرف برجام آمده است: «ما قویا از ایران می خواهیم تا این فعالیت ها را بدون تعلل متوقف کند و دیگر در چهارچوب برنامه هسته ای خود گامی در راستای نقض تعهداتش برندارد.»
در بیانیه سه کشور اروپایی امضاءکننده برجام تاکید شده است که بنا به این توافق ایران تا پانزده سال اجازه تولید یا به دست آوردن اورانیوم فلزی را ندارد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان ماه گذشته با انتشار دو بیانیه «نگرانی عمیق» خود را از فعالیت های هسته ای ایران و نقض برجام ابراز کرده بودند.
واکنش ظریف به بیانیه ۳ کشور اروپایی: آیا بند ۳۶ برجام را خواندهاید؟
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران ساعاتی پس از انتشار بیانیه تروئیکای اروپایی در صفحه توئیتر خود نوشت: «آیا شرکای ما در تروئیکای اروپایی هرگز بند ۳۶ توافق هسته ای و نامه های متعدد ایران در این باره را خوانده اند؟»
وزیر امور خارجه ایران در بخش دیگری از توئیتش نوشته است: «بنا به چه منطقی مسئولیت توقف اقدامات جبرانی که یک سال پس از خروج آمریکا از برجام (که نقض آن همچنان ادامه دارد) به اجرا در آمد با ایران است؟»
بند ۳۶ برجام ساز و کار رسیدگی به عدم پایبندی یک طرف یا چند طرف امضاءکننده توافق هسته ای را مشخص کرده است. تهران پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ با استناد به بند ۳۶ توافق هسته ای با کشورهای اروپایی نامه نگاری کرد. ایران کاهش سطح پایبندی خود به برجام را نیز براساس این بند توجیه می کند.
برگرفته از سایت یورونیوز (اتحادیه اروپا) به زبان فارسی، ۱۲ فوریه۲۰۲۱