در عصر حاضر، پست الکترونیکی (ایمیل) به عنوان عمدهترین وسیله ارتباطی بین همه کاربران در سراسر جهان شناخته میشود، به ویژه شرکتها و سازمانهایی که با بهرهگیری از تحول دیجیتالی که به کاهش هزینههای آنها کمک میکند، در تعاملات و داد و ستدهای تجاری خود استفاده از کاغذ را متوقف کرده اند.
با نگاهی به پلتفرمهای که شرکتها برای ارتباطات خود استفاده میکنند، در خواهیم یافت که مایکروسافت اکسچنج سرور (Microsoft Exchange Server)، در خط مقدم این بخش قرار دارد، اما این سرور نیز دستخوش چالشها و آسیب پذیریهای بسیاری است.
آسیب پذیریهای مایکروسافت
یک شکاف امنیتی در سرور مایکروسافت اکسچنج، تنها در ظرف یک ساعت، زمینه بروز هزاران مورد نقض امنیتی را فراهم کرد و «سرورهای» شرکتها را در سراسر جهان در معرض خطر هک شدن قرار داد.
هک شدن ایمیل یک مقام پیشین بریتانیا توسط هکرهای روس
سرویس پست الکترونیکی غول فناوری “مایکروسافت” که اغلب شرکتها و سازمانها از آن استفاده میکنند و سهولت ساخت ایمیل برای هر کارمند را به نام شرکت فراهم میکند، علیرغم شهرت و استفاده گسترده که دارد با چالشهای امنیتی روبهرو است. شرکت مایکروسافت اعلام کرد که به دلیل شکافهای امنیتی جدی، امکان دسترسی هکرها به تمام پیامها و دادههای مهم و حساس در هر حسابی که بهروزرسانی نشده باشد، وجود دارد. در این میان، برخی از منابع خاطرنشان میکنند که میزان نفوذ هکرها فراتر از تصور است.
آسیب پذیری به دلیل عدم بهروزرسانی
بسیاری از شرکتها و سازمانها به دلیل نگرانی از اینکه بهروزرسانی جدید ممکن است با سیستمهای سخت افزاری قدیمی آنها سازگار نباشد، از بهروزرسانی مداوم “سرورهای” خود در “سرورهای مایکروسافت اکسچنج” خودداری میکنند. اما این امر در فرجام، شرکتهای مزبور را با مشکلات بزرگتری که عبارت از نشت دادهها، پیامهای محرمانه و سایر اسناد و مدارک باشد، روبهرو میکند که هیچ راه حلی ندارد و بیاعتنایی مسئولان فناوری اطلاعات در بهروزرسانیهای امنیتی مداوم، باعث مشکلات یادشده میشود.
هرچند شرکت مایکروسافت اعلام کرد که به منظور کاهش این چالش، “کدهایی” را برای مسئولان شرکتها ارائه کرده است تا در فرایند بررسی شناسههای آنها، اعم از اینکه در معرض هک شدن قرار گرفته اند یا خیر، به آنها کمک کند، اما این اقدام بر جلوگیری از هک شدن کافی نیست و تمام شرکتها و سازمانها باید از بهروزرسانی سرویس اطمینان حاصل کنند، سپس میزان آسیب وارده را مورد بررسی قرار دهند، زیرا ممکن است شرکتها و نهادهای دیگری در منطقه نیز از طریق همین شکاف امنیتی هدف حمله هکرها قرار گرفته باشند.
آیا دستگاههای هوشمند ایمن هستند؟
این گزارش بر اهمیت بهروزرسانی مداوم همه سرویسهای الکترونیکی، به ویژه دستگاههای هوشمند تأکید دارد، زیرا علیرغم اینکه شرکتهای فناوری اطلاعات، بهروزرسانیهایی جدید را اعلام میکنند، اما بسیاری از کاربران اهمیتی به این بهروزرسانیهای نمیدهند و این سهلانگاری، دستگاهها و گوشیها را در معرض خطرک هک شدن قرار میدهد.
در همین راستا، چندی پیش، غول فناوری “اپل” از برطرف کردن نقصهای آزار دهنده در سیستم عامل آیاواس و رفع چالشهای دیگری در بهروزرسانی سیستم “آندروید” خبر داد، بدین ترتیب میتوان گفت که بهروزرسانی مداوم دستگاهها یک نیاز اساسی برای جلوگیری از هک شدن است. هرچند نقصهای امنیتی اعلام شده در سیستم عامل مایکروسافت متعلق به شرکتها بوده و کاربران شخصی را شامل نمیشود، اما همه کاربران باید بدانند که ایمیلها و حسابهای کاربری آنها از ایمنی کافی برخوردار نیستند.
برگرفته ای از سایت ایندیپندنت به زبان فارسی، ۱۰ مارس ۲۰۲۱