شماری از خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی در تجمعی در تورنتو به “سکوت سازمان هوانوردی بینالمللی غیرنظامی” در ماجرای سرنگونی هواپیمای اوکراینی و عدم انتقاد به جمهوری اسلامی در پیگیری این پرونده اعتراض کردند.
شماری از خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی روز چهارشنبه، ۹ تیر، در کنار سازمان هوانوردی بینالمللی غیرنظامی (ایکائو) تجمع کردند تا به “سکوت این سازمان و عدم اقدام آن در محکومکردن کردن سرنگونی هواپیمای اوکراینی ” اعتراض کنند. این تجمع در پایان یک راهپیمایی اعتراضی با شعارهایی در همین رابطه صورت گرفت.
حامد اسماعیلیون سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲ که دختر و همسر خود را در سقوط هواپیما از دست داده است ضمن یک سخنرانی در این تجمع مجامع جهانی را به عدم شناخت ماهیت و رویکردهای جمهوری اسلامی متهم کرد. او گفت: «ما ایرانی -کاناداییها میگوییم این سازمانها و دولتها حکومت جمهوری اسلامی را چون ما نمیشناسند هیچ کس بهتر از ما که یوغ این ستمگر را ۴۲ سال به گرده کشیده است آن حکومت را نمیشناسد. ماییم که میدانیم آنها به هر جنایتی توانا هستند.»
اسماعیلیون با اشاره به این که در جمهوری اسلامی نه “قانون و وجدان اخلاقی و صلاحیت علمی و تحلیل فنی”، بلکه “ایدئولوژی و ظلم” حاکم است از ایکائو انتقاد کرد که به این مسائل بیتوجه است.
ایکائو به این تجمع اعتراضی واکنش نشان داد و در توئیتی از انجمن خانواده های جان باختگان پرواز پی اس ۷۵۲ “به خاطر نمایندگی فعالانه قربانیان این رویداد تراژیک” قدردانی کند.
“شروع دادگاه متهمان در تهران”
ساعاتی پیش از تجمع تورنتو، رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح در ایران مدعی شد که “امکان مطالعه پرونده سانحه هواپیمای اوکراینی برای وکلای پرونده فراهم شده است.”
به گزارش ایسنا، شکرالله بهرامی در حاشیه مراسم تودیع و معارفه رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح کردستان و در جمع خبرنگاران، از “در جریان روند رسیدگی به پرونده ۱۰ متهم سانحه هواپیمای اوکراینی بودن” و شروع جلسات دادگاه این متهمان خبر داد.
یک هفته پیشتر دولت کانادا گزارشی تحقیقی در باره حمله موشکی پدافند هوایی سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری پرواز پیاس۷۵۲ شرکت هواپیمایی اوکراین ارائه کرد که در آن از عدم گزارشدهی شفاف جمهوری اسلامی با توجه به دسترسی مقامات آن کشور به همه اسناد و شواهد انتقاد شد.
این گزارش حکومت ایران را به علت بیتوجهی به جان انسانها مسئول واقعه حمله موشکی به هواپیمای یادشده میداند.
در بخشی از این گزارش آمده است که دلیلی برای عامدانه بودن این حمله یا وجود برنامه پیشین برای این حمله مشاهده نشده است، در عین حال تاکید شده است که “غیرعمدی” بودن حمله موشکی به هواپیمای مسافربری اوکراینی از حکومت ایران سلب مسئولیت نمیکند.
کانادا توضیح حقوقی ایران و ادعای این کشور را که هدف از آن فروکاستن حمله موشکی به “خرابی رادار” و “خطای اپراتور” پدافند هوایی است، رد کرده و معتقد است مسئولیت این حمله سنگینتر از متهم کردن چند فرد دونپایه است.
ایران گزارش دولت کانادا را “از حیث فنی، بیمبنا و لذا غیرقابل قبول” خوانده است.
این در حالی است که اواخر خردادماه هم کانادا، سوئد، اوکراین و بریتانیا که شهروندان خود را در شلیک موشک سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراین از دست دادهاند، در بیانیهای گزارش نهایی ایران را “پنهانکارانه” خوانده و اقدامات و اظهارات مقامات ایران را “نقض حقوق بینالملل” توصیف کردند.
هواپیمای مسافربری خطوط هوایی اوکراین دی ماه ۱۳۹۸ با شلیک دو موشک پدافند هوایی سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.
برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۱ جولای ۲۰۲۱