سایه جنگ اوکراین بر مذاکرات وین؛ روسیه ”ضمانت کتبی” خواست

روسیه از آمریکا ضمانت خواسته که تحریم‌ها بر سر اوکراین، به همکاری‌های مسکو با تهران لطمه‌ای نزند. آمریکا می‌گوید که کارهای بسیاری برای دستیابی به توافق وجود دارد. همزمان، سپاه از دو پایگاه زیرزمینی جدید خود رونمایی کرد.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه روز شنبه ۱۴ اسفند (۵ مارس) گفت: «ما تضمین می‌خواهیم که این تحریم‌ها {بر سر اوکراین} به هیچ‌وجه بر روابط تجاری-اقتصادی و سرمایه‌گذاری ما {با ایران} که در برجام تعیین شده، اثر نگذارد.»

او با اشاره به تحریم‌های آمریکا علیه روسیه به دلیل تهاجم به اوکراین تصریح کرد: «ما خواستار تضمینی کتبی شده‌ایم که روند فعلی آغاز شده توسط آمریکا به هیچ‌وجه به حق ما برای تجارت، همکاری اقتصادی و سرمایه‌گذاری و همکاری نظامی-فنی آزاد و کامل ما {با ایران} آسیبی نزند».

لاوروف افزود که اگرچه توافق هسته‌ای غرب با ایران در حال نهایی شدن است اما ”از منظر منافع ملی روسیه، مشکلاتی ایجاد شده است”.

وزیر خارجه روسیه همچنین هشدار داد که این کشور ممکن است به دلیل تحریم‌های بین‌المللی به خاطر حمله به اوکراین، با مذاکرات هسته‌ای ایران و کشورهای غربی موافقت نکند.

روسیه به دلیل تهاجم به خاک اوکراین، با انبوهی از تحریم‌های بین‌المللی به ویژه از سوی آمریکا مواجه شده است. به طور مشخص، از زمان آغاز این تحریم‌ها ارزش روبل، پول ملی روسیه، به شدت کاهش یافته است.

در یکی از جدیدترین تحولات در خصوص مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب، سخنگوی کاخ سفید گفت که اگرچه مذاکرات وین به توافق نزدیک شده اما هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن وجود دارد.

جن ساکی روز جمعه ۱۴ اسفندماه گفت: «بله، ما نزدیک شده‌ایم و در حال پیشرفت‌ هستیم. اما هنوز کارهای بیشتری وجود دارد که باید انجام شود.»

او در عین حال تاکید کرد که ”بزرگ‌ترین اولویت” آمریکا در توافق با ایران، ”نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای” است.

در همین روز، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی درباره دست یافتن به ”توافق خوب”، ابراز امیدواری کرد و تلویحا، جنگ در اوکراین را به نفع ایران در جریان مذاکرات هسته‌ای دانست.

محمود عباس‌زاده مشکینی در توییتی با اشاره به جنگ در اوکراین نوشت: «در مسئله اوکراین جنگ را به ضرر دنیا می‌دانیم و مذاکره را ترجیح می‌دهیم لیکن صحنه موازنه را به نفع توافق در وین پیش می‌برد.»

او در توییت دیگری، از ”فقدان تضمین” به عنوان پاشنه آشیل برجام نام برد و از تیم مذاکره‌کننده و مقام‌های جمهوری اسلامی خواست تا در این زمینه، ”تعیین تکلیف” کنند.

برگرفته ای از سایت دویچه وله فارسی، ۶ مارس ۲۰۲۲