در حالی که حضور سپاه پاسداران در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و تاثیر آن بر ناکارآمدی، عدم شفافیت و رانتخواری مورد انتقاد بسیاری از شهروندان و کارشناسان بوده، روز سه شنبه، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت دولت از سپاه دعوت کرد تا به حوزه تولید دارو هم ورود کند.
این وزیر دولت رئیسی که در هفتمین همایش سلامت و فرماندهان سخن میگفت، با بیان اینکه «سپاه در حوزه سلامت رشد چشمگیری داشته» است، گفت: «ما در دارو هنوز اطمینان لازم را نداریم و پیشنهاد میکنم سپاه وارد تولید دارو شود.»
به گزارش خبرگزاری دولتی «ایسنا»، عیناللهی همچنین بر آمادگی کامل وزارت متبوعش در تقویت نیروهای نظامی و همکاری با آنها در پروژه مشترک تاکید کرد. در جریان همان همایش علی فدوی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران در همین رابطه گفت: «با توجه به دستور آیتالله رئیسی برای واگذاری مجموعههای دولتی، سپاه در حال بررسی است که یک مجموعه بزرگ داروسازی را خریداری کند. اگر این بررسیها به نتیجه مثبتی بینجامد به سرعت وارد این کار خواهیم شد.»
بنا برهمین گزارش جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران با بیان اینکه موضوع سلامت، موضوع تخصصی سپاه است گفت: زیاد شدن تعداد بیمارستانها در برنامه سپاه است و ما در سپاه یک دانشگاه علوم پزشکی داریم و بیمارستان هم داریم.
این مقام نظامی تجمیع «همهچیز را از جمله درمان، سلامت و تجهیزات پزشکی» در یک وزارتخانه را «کار اشتباهی» دانست و تاکید کرد که «این شیوه برای امر سلامت خطرناک است.»
لازم به یادآوری است که سپاه پاسداران در جمهوری اسلامی در تمام عرصهها، از نفت و گاز گرفته تا مخابرات و ساخت و ساز و بانکداری حضور پررنگی دارد که این نهاد را به مهمترین بنگاه اقتصادی حکومت تبدیل کرده است.
در ماههای گذشته بحث دارو و کمبود داروهای حیاتی همچون آنتیبیوتیک و سرم از جمله موضوعات مهم مطرح در افکار عمومی ایران بود که با واکنش برخی از مسئولین نیز همراه شد.
به گفته مسوولان سازمان غذا و دارو همچنان ۴۰ قلم دارو در ایران با کمبود روبهرو است. کمبودهایی که گفته میشود ناشی از «عدم رفع مشکل نقدینگی، آن هم به علت انفعال و عدم همکاری موثر بانکهای عامل است.»
اما به گفته رسانههای ایران، کمبود دارو تنها به کارشکنی بانکها برای ارائه تسهیلات بانکی به صنعت دارو خلاصه نمیشود. براساس گزارشی که روز سهشنبه پایگاه اینترنتی «انتخاب» از کمبود دارو ارائه کرده است، اگر چه پیش از این قرار بوده تا سازمان برنامهوبودجه از منابع تبصره ۱۴ ماهانه ۳ هزار میلیارد تومان به صورت مستمر جهت پوشش «طرح دارویار» یا همان جبران افزایش قیمت ناشی از حذف ارز ترجیحی دارو تخصیص دهد، اما این کار را انجام نداده است. بنابر همین گزارش «عدم تخصیص اعتبار لازم از جانب سازمان برنامه و بودجه به بیمهها» یکی دیگر از مشکلاتی است که «روی زنجیره تولید و توزیع دارو» اثر گذاشته است.
در هفتههای گذشته دولت جمهوری اسلامی به منظور تامین بخشی از نیاز دارویی کشور اقدام به خرید آنتیبیوتیک و برخی داروهای دیگر از هند شد. چند روز پس از ورود این داروها به کشور و توزیع آنها، مشخص شد که میزان ماده موثره در داروها با استاندار لازم مغایرت دارد و در نتیجه اقدام به جمعآوری آن شد.
برگفته ای از سایت صدای امریکا بخش فارسی، ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲