آمریکا ۵۲۰ هزار بشکه نفت ایران را توقیف و ۱۰۸ میلیون دلار پول شبکه تأمین مالی سپاه را ضبط کرد

وزارت دادگستری آمریکا علیه آنچه «شبکه انتقال میلیارد دلاری» تأمین کننده مالی سپاه پاسداران خواند، به اتهام «تروریسم و فرار از تحریم» اعلام جرم کرد و گفت ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران را توقیف و بیش از ۱۰۸ میلیون دلار مرتبط با این شبکه را نیز ضبط کرده است.

یک مقام ارشد این وزارتخانه روز جمعه ۱۳ بهمن پیش از اعلام جرم در دو دادگاه فدرال به خبرنگاران گفت: «اقدامات وزارت دادگستری برای قطع جریان پولی که ایران از آن استفاده می‌کند تا فعالیت‌های تهدیدکننده علیه مردم در داخل خاک ایالات متحده و منافع ما در سراسر جهان انجام دهد، حیاتی است.»

وزارت دادگستری آمریکا می‌گوید بیش از ۱۰۸ میلیون دلار را ضبط کرده که متعلق به «شرکت سهامی خاص نفت چین» (سی‌اوپی‌سی) است و به عنوان شرکت صوری متعلق به سپاه پاسداران فعالیت می‌کند.

بر اساس این گزارش، شرکت یاد شده قصد داشته که این مبلغ را از طریق حساب‌های بانکی موسسات آمریکایی پولشویی کند. وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز به شکل جداگانه و در روز جمعه همین شرکت را تحریم کرد.

وزارت دادگستری ایالات متحده همچنین می‌گوید بیش از ۵۲۰ هزار بشکه از نفت تحریم‌شده ایران را که در نفتکش «ابیس» بود، توقیف کرده است.

علیه هفت تن ازجمله «مرتضی رستم قاسمی»، ‌پسر وزیر پیشین نفت و راه ایران، یک شهروند ترکیه به نام سیتکی آیان، مدیر گروه تجاری ای‌بی‌اس، و بهرام شهریاری، یک عضو ارشد نیروی قدس سپاه پاسداران، در دادگاهی فدرال در ناحیه جنوبی نیویورک اعلام جرم شده است.

رستم قاسمی، وزیر نفت در دولت محمود احمدی‌نژاد و وزیر راه و شهرسازی در دولت ابراهیم رئیسی، قبل از حضور به عنوان وزیر، از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران و فرمانده پیشین قرارگاه سازندگی سپاه موسوم به «خاتم‌الانبیا» بود.

او آذرماه سال ۱۴۰۱ بر اثر بیماری درگذشت،‌ در حالی که مدتی پیش از آن از وزارت نفت کناره‌گیری کرده بود.

مقام رسمی وزارت دادگستری آمریکا همچنین اعلام کرد: «پرونده‌های طرح شده در دادگاه، فعالانی در دو سمت زنجیره عرضه و تقاضای نفت تحریم‌شده ایران را هدف گرفته‌اند.»

وزارت دادگستری آمریکا همچنین علیه یک زن چینی به نام شائویون وانگ و یک شهروند عمانی به نام محمود رشید عمور الحبسی به اتهام نقض تحریم‌های ایران و پولشویی مرتبط با انتقال و فروش نفت ایران به پالایشگاه‌های دولتی چین، در دادگاهی در پایتخت آمریکا اعلام جرم کرد.

مریک گارلند، وزیر دادگستری و دادستان کل ایالات متحده، نیز در بیانیه‌ای گفت این وزارتخانه از همه اختیارات خود برای مسدود کردن روند «تهیه سرمایه غیرقانونی و توانایی دادن به قعالیت‌های کینه‌توزانه ایران که در ماه‌های اخیر عیان‌تر شده است» استفاده خواهد کرد.

به گزارش رویترز، صادرات نفت خام ایران در سال ۲۰۲۳ به‌رغم تحریم‌های آمریکا اوج گرفت و چند هفته پیش ایران ارسال محموله‌های نفت به چین به عنوان اصلی‌ترین خریدار نفت خود را متوقف کرد و قیمت بالاتری مطالبه کرد.

این در حالی است که فروش نفت ایران به چین مدت‌ها است به شکل رسمی انجام نمی‌شود و محموله‌ها به پالایشگاه‌های کوچک چین منتقل می‌شوند.

از سوی دیگر، وزارت خزانه‌داری آمریکا در دو اقدام جداگانه تحریم‌های جدیدی علیه شش فرد مسئول در حملات سایبری سپاه پاسداران و شبکه‌ای از شرکت‌های مستقر در ایران و هنگ کنگ به دلیل مشارکت در تأمین فن‌آوری و مواد اولیه برای برنامه موشکی و پهپادی ایران وضع کرد.

دفنر کنترل دارایی‌های خارجی این وزارتخانه، «اوفک»، روز جمعه اعلام کرد شش مسئول در فرماندهی سایبر-الکترونیک سپاه پاسداران را به‌دلیل اقداماتی که زیرساخت‌های حیاتی آمریکا و کشورهای دیگر را هدف گرفته‌اند، تحریم کرده است.

بر اساس بیانیه منتشر شده، این افراد ازجمله در هک کردن و نمایش تصاویری در نمایشگرهای کنترل یک شرکت اسرائیلی به نام «یونیترونیکس» نقش داشته‌اند.

یک مقام اوفک گفت که آن‌ها پیام‌های «ضد اسرائیلی» بر روی این نمایشگرها پخش کردند.

ایالات متحده این افراد را «حمیدرضا لشگریان، مهدی لشگریان، حمید همایونفال، میلاد منصوری، محمدباقر شیرین‌کار و رضا محمدامین صابریان» معرفی کرده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین در بیانیه دیگری که روز جمعه منتشر شد، گفت شبکه‌ای از شرکت‌ها که «تأمین کننده پرکار» مواد اولیه و فن‌آوری حساس برای برنامه موشک‌های بالستیک و تولید پهپاد، شامل پهپادهای سری «شاهد» ایران هستند، مورد تحریم قرار گرفته‌اند.

روسیه در تهاجم به شهرها و زیرساخت‌های اوکراین به شکل گسترده‌ای از پهپادهای انتحاری شاهد ساخت سپاه پاسداران استفاده می‌کند.

سه شرکت مستقر در هنگ کنگ شامل «شرکت تجارت بین‌المللی اف‌وای»، «دالینگ تکنولوژی» و «ادونتیج تریدینگ» به اتهام مشارکت در تهیه و سفارش موتورهای پهپاد، موتورهای توربینی، سوییچ‌های ماتریکسی ساخت غرب و قطعات میرکوالکترونیک و هوانوردی برای پهپادها تحریم شده‌اند.

همچنین شرکت ایرانی «نارین سپهر مبین ایساتیس» که از شرکت‌های تابعه شرکت پیشتر تحریم‌شده «پیشتاز کاوش گستر بشرا» نزدیک به نیروی قدس سپاه پاسداران خوانده شده، به‌دلیل اقدام مستقیم یا غیرمستقیم به نیابت از شرکت مادر تحریم شده است.

وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین شرکت هنگ کنگی دیگری با عنوان «سی‌اوپی‌سی» را به‌دلیل فراهم کردن قراردادها و فروش «صدها میلیون دلار کالا» به نفع نیروی قدس سپاه و مسئولانش در فهرست تحریم‌ها قرار داده است.

در بیانیه دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده آمده که تشدید ادامه‌دار فعالیت ایران برای دستیابی به سلاح‌های پیشرفته شامل پهپادها و موشک‌هایی که سربازان آمریکایی را هدف قرار می‌دهند همچنان «تهدیدی مهم برای ثبات منطقه» است.

این وزارتخانه روز ۲۲ دی نیز یک شرکت ثبت‌شده در هنگ‌ کنگ و شرکت دیگری در امارات متحده عربی را به‌دلیل حمل‌و‌نقل کالاهای ایرانی برای يک شبکه تجاری مرتبط با نیروی قدس سپاه پاسداران و چهار شناور باری را تحریم کرده بود.

همچنین وزارت بازرگانی آمریکا روز پنجم بهمن اعلام کرد که برای دریافت اطلاعات معتبر درباره حسین هاتفی اردکانی، بازرگان ایرانی که به تولید پهپاد‌های مورد استفاده روسیه در جنگ اوکراین کمک می‌کند، تا ۱۵ میلیون دلار جایزه تعیین کرده است.

این تحریم‌ها در حالی وضع شده‌اند که آمریکا خود را برای پاسخ به حمله پهپادی گروه‌های نیابتی ایران به پایگاهی آمریکایی «برج ۲۲» در اردن که باعث کشته شدن سه عضو ارتش ایالات متحده شد، آماده می‌کند.

برگرفته ای از سایت رادیو فردا، ۳ فوریه ۲۰۲۴